自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有問題想請教JM
之前有提及過囝的綱琴老師,仔學左兩年,每堂彈兩首歌,每次起碼2-3個月,上年10月考完三級,緊pass,有參加上年音樂節三級,買左兩本歌書,跟住一直印歌紙彈,冇買新,最近用左三個月時間教一首佢話五級歌,之後就即刻升我仔五級學費,其實我好不滿,因覺得五級系勉強升的,還有我要求學的歌系未教的(不過佢學費系唔算貴)
想請教,若你們會轉老師嗎?

男爵府

如果你覺得未到5級程度,不如直接同老師反映

jennyccc    發表於 19-12-10 16:58

子爵府

kayi0556 發表於 19-11-8 15:22
如果你覺得未到5級程度,不如直接同老師反映

其实覺得巨知系未到,無非系加學费,我開過口,老師答不可以一直停留三级,我又不想関系不好,所以依家15,16。唔知轉唔轉
不过我想強调,出面學費貴d

伯爵府

最近彈緊咩歌 ?!
PINK2007 發表於 19-11-8 15:16
有問題想請教JM
之前有提及過囝的綱琴老師,仔學左兩年,每堂彈兩首歌,每次起碼2-3個月,上年10月考完三級 ...

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

有問題想請教JM
之前有提及過囝的綱琴老師,仔學左兩年,每堂彈兩首歌,每次起碼2-3個月,上年10月考完三級 ...

我地考完三級,証明己完成三級,就開始要比4級學費。如果開始練5級試既歌仔,就要開始比5級學費。

珍珠宮

回覆樓主:

問下老師,點解佢認為咁快可五級? 我亦會問埋個小朋友同學校音樂老師意見

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一考到, 學費係會即加...

子爵府

TinyTomato 發表於 19-11-8 15:30
最近彈緊咩歌 ?!

Sonatine op.36 no.3 學完呢首老師話五級的歌就加
依家彈

子爵府

tester5 發表於 19-11-8 15:31
我地考完三級,証明己完成三級,就開始要比4級學費。如果開始練5級試既歌仔,就要開始比5級學費。
...

我冇升過4級學費,上年10月三級,今年10月五級學費,其間冇買四級書,只是彈歌紙

伯爵府

Clementi, Sonatina in C, Op 36 no. 3 當4 級好了
PINK2007 發表於 19-11-8 15:40 Sonatine op.36 no.3 學完呢首老師話五級的歌就加
依家彈

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

好似基礎未穩喎
如果你覺得佢比市價平,不如直接問唔介意加學費,但可否不要太急進呢!

子爵府

TinyTomato 發表於 19-11-8 15:50
Clementi, Sonatina in C, Op 36 no. 3 當4 級好了

所以老師加我學費加得我心好唔舒服

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

彈咩歌其實唔係重點,係要彈得好應付得到先有用。三級才緊緊pass,我覺得即係未穩陣

子爵府

跟住依家又彈番The swan又好似系三級

伯爵府

即是兩個月只教一首Clementi: Sonatina in C major, op. 36 no. 3 (其實應該只係三分一首, 因為有三個樂章) ?!

Swan 果首是Children Pieces 本書吧 ?

Children Pieces有超過100首歌仔,教左幾多 ?!

聽起來幾離譜,真係要考慮換人。

之前有提及過囝的綱琴老師,仔學左兩年,每堂彈兩首歌,每次起碼2-3個月,上年10月考完三級,緊pass,有參加上年音樂節三級,買左兩本歌書,跟住一直印歌紙彈,冇買新,最近用左三個月時間教一首佢話五級歌,之後就即刻升我仔五級學費,其實我好不滿,因覺得五級系勉強升的

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

PINK2007 發表於 19-11-8 15:44
我冇升過4級學費,上年10月三級,今年10月五級學費,其間冇買四級書,只是彈歌紙
...

咁你問下老師幾時開始準備5級考試?同佢講要買書準備。

另請問老師現正3級、5級收幾錢?會唔會比其他老師平好多(例如,老師可能只係收緊出面2、3級既價錢)?

禁止訪問

伯爵府

不如叫老師開門見山,直接講想加幾多錢。

3級只係僅僅合格,學多一首就跳到5級,當人傻的嗎 ?

子爵府

TinyTomato 發表於 19-11-8 15:57
即是兩個月只教一首Clementi: Sonatina in C major, op. 36 no. 3 (其實應該只係三分一首, 因為有三個樂章) ...

Children pieces 4-5 首,另一本children book 2教左2-3首其餘兩,三首歌紙和校際比賽歌
冇買過其他歌書!

子爵府

TinyTomato 發表於 19-11-8 16:05
不如叫老師開門見山,直接講想加幾多錢。

3級只係僅僅合格,學多一首就跳到5級,當人傻的嗎 ? ...

中間都有3-4首,其中一首是Fur Elise
都系教左好耐,3個月!(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至