時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

【科大生離世】周同學送院後 再有青年跳牆險墮樓

https://www.hk01.com/article/396386

補充內容 (19-11-9 07:45):
補片https://youtu.be/wrB9U4hdpqw
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

chunwai_315 發表於 19-11-9 07:26

https://www.hk01.com/article/396386

呢個係黃人唔想知嘅事實

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

公爵府

親子王國15週年勳章

佢地成日在港铁站練跳閘,今次高楼當閘跳,懒型!何必呢!

大宅

科大生周梓樂於尚德停車場三樓墮至二樓,昨(8日)早上搶救無效不治。其墮樓原因至今成謎,領展公開停車場閉路電視片段以釋公眾疑慮,而昨午亦再有影片發放。翻查其中一部位於三樓、近唐俊街的閉路電視片段,發現在周同學獲救送院後,凌晨約1時59分,在距離周約百米外的三樓位置,有一名白衣青年急跑並一躍跳過矮牆,疑發現矮牆後方沒有平台,他即時雙手緊掹牆身,慢慢向左移動,攀上橫樑,再返回三樓地面,幸未墮樓受傷。

大宅

領展昨(8日)公布多段閉路電視片段,包括位於三樓、最接近唐俊街的兩部閉路電視C32、C33片段,時間由晚上11時半至凌晨2時,為周梓樂墮樓事件再拼湊更多砌圖。

根據C32片段,凌晨零時52分,一名身穿藍色上衣、啡色短褲及拖鞋的青年,曾急步跑向矮牆,疑欲跳過牆身,但他最終停下及離開。之後,再有一名男子走近矮牆向下張望。

伯爵府

答案呼之欲出啦

大宅

時至凌晨1時01分,該處突然有白煙冒出,懷疑是催淚煙,並不斷有大光燈照射三樓,由唐俊街掃射向寶康路的方向。根據周三的片段,初步可見在凌晨1時02分,一名穿著與周相似的男生,由二樓跑上三樓近死者墮樓位置(接近寶康路),而十秒後,在二樓便見到一抹閃光。至凌晨1時6分,消防員獲通知有人墮樓受傷,趕至現場救援。

大宅

C32片段中,次後未見可疑之處,只是不斷有街坊往來。惟至凌晨1時59分,當時周梓樂已由救護車送院,突然有一名穿白色上衣、黑長牌及孭斜袋的青年,快步跑向矮牆,然後猛然一躍,跳過矮牆,他即時發現矮牆後方並非平台,而是數米下的二樓,即時翻身雙手抓緊牆身,不斷向左邊移動,成功擒上一條橫樑及安全返回三樓。他疑沒有受傷,拍去身上的灰塵後離開。

SUMSUMMAME    發表於 19-11-9 07:43

大宅

回覆樓主:

要廣傳,推!

子爵府

並非平地,我個人覺得呢個係重點

侯爵府

回覆樓主:

其實領展都冇乜未要出cctv, 根本個個都係法官,已定左警隊殺人,警察都唔洗出黎開記招啦,成日聽到fact check ,根本冇fc 呢個需要,估唔到今日香港已經冇左法律精神。

大宅

SUMSUMMAME 發表於 19-11-9 07:45
並非平地,我個人覺得呢個係重點

可能佢哋唔熟地型,唔知原來唔係層層都係平台,只可以講呢個人好彩過周同學

其實幅牆唔矮ga, 話周同學比人推落樓,冇乜可能。要推,不如話係幾個人抬起佢,掉佢落去先有可能

侯爵府

即係呢幾個人係玩開跳牆極限運動,看來死者係佢地一員

子爵府

華妹妹 發表於 19-11-9 07:50
其實領展都冇乜未要出cctv, 根本個個都係法官,已定左警隊殺人,警察都唔洗出黎開記招啦,成日聽到fact che ...

香港變得好恐怖 亂up當真 做咩都得 無法無天!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

唔明點解望都唔望下就跳出去,佢都算好彩,咁都捉得住

水晶宮

chunwai_315 發表於 19-11-9 07:26

原來係咁

侯爵府

bobo88hk 發表於 19-11-9 08:20
香港變得好恐怖 亂up當真 做咩都得 無法無天!

係!其實網絡世界太恐怖!助長呢d風氣。
我相信,有一班人正睇緊時機,等警民兩敗俱傷時就出黎,到時真係強姦打劫,d人唔洗報警了,私了或者搵馬鞍山共和國求助吧。

子爵府

華妹妹 發表於 19-11-9 08:25
係!其實網絡世界太恐怖!助長呢d風氣。
我相信,有一班人正睇緊時機,等警民兩敗俱傷時就出黎,到時真係強 ...

子爵府

chunwai_315 發表於 19-11-9 07:38
C32片段中,次後未見可疑之處,只是不斷有街坊往來。惟至凌晨1時59分,當時周梓樂已由救護車送院,突然有一 ...

班黃屍不面對事實

子爵府

首頁

尾頁

跳至