嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

Yuk_Lam 發表於 19-12-19 14:47
我小朋友有唔舒服都係搵中環既張傑醫生, 我覺得張醫生睇症好細心,

診症開藥準唔會拖症, 同埋佢醫濕疹同 ...

想問妳朋友個小朋友睇完好返仲有無翻發 ?

別墅

hachan 發表於 19-12-6 22:10
BB好可愛呀.

我小朋友之前濕疹皮膚都係張傑醫生睇好架, 佢真係好細心, 問症好詳細.

想問妳小朋友睇左幾多次張傑醫生先好返晒d濕疹 ? 佢會俾d咩醫濕疹 ? 係咪好左無再翻發 ?

大宅

MsCherryMAMA 發表於 20-8-25 15:49
想問妳朋友個小朋友睇完好返仲有無翻發 ?

都好少返發了, 皮膚穩定左好多, 不過有時天氣熱出汗條頸都會有少少濕疹.
或者有時食得太重味/味精都會有少少皮膚敏感, 主要都係天氣同食物影響.
另外之前有朋友介紹我做左個腸道微生物群基因組測試, 而家都有開始食D益生菌.

紫淇    發表於 21-7-6 21:10
~開開心心過每一天~

別墅

Yuk_Lam 發表於 20-8-31 17:14
都好少返發了, 皮膚穩定左好多, 不過有時天氣熱出汗條頸都會有少少濕疹.
或者有時食得太重味/味精都會有少 ...

唔好意思,請問妳睇左幾多次張傑醫生先可以穩定d,係咪都係搽類固醇同食藥治療 ?

大宅

MsCherryMAMA 發表於 20-8-31 17:53
唔好意思,請問妳睇左幾多次張傑醫生先可以穩定d,係咪都係搽類固醇同食藥治療 ?
...

濕疹方面都睇左2次, 張傑醫生都有開類固醇藥膏.

每日查2, 查一個星期, 查左幾日已經好返曬.

之後返去覆診都唔需要再查藥膏,

醫生同我傾返點幫小朋友護理皮膚減低濕疹返發.

因為醫生都有講天氣同身體狀況改變,

有壓力都會有機會返發.

紫淇    發表於 21-7-6 21:10
紫淇    發表於 21-7-6 21:08
~開開心心過每一天~

別墅

Yuk_Lam 發表於 20-9-4 12:12
濕疹方面都睇左2次, 張傑醫生都有開類固醇藥膏.每日查2次, 查一個星期, 查左幾日已經好返曬.之後返去覆診 ...

我都剛睇左,係搽藥膏好返,但一停左2日就有少少紅返,我都唔知點好。
妳就好啦,小朋友睇完真係無翻返,但唔知點解我小朋友好左又黎,到底係咪要睇多次呢?再睇又係搽類固醇同食藥,沒完沒了嗎?好心灰,請教醫生如何教妳幫小朋友護理同減低濕疹再發 ?

大宅

MsCherryMAMA 發表於 20-9-4 12:16
我都剛睇左,係搽藥膏好返,但一停左2日就有少少紅返,我都唔知點好。
妳就好啦,小朋友睇完真係無翻返, ...

你帶左小朋友去睇張傑醫生?

張醫生開左D藥膏你要跟足用藥份量同次數先得, 唔好自行停藥.

黎緊你幾時要返去覆診? 你而家乖乖按照指示同小朋友查藥先.

同埋濕疹真係好易返發, 特別天氣(熱或乾燥)同身體狀況改變(抵抗力差)等, 要多D留意.
好似呢排天氣又熱又焗, 就算開埋冷氣, 我小朋友都好易出汗, 比佢飲多D水同埋抺汗.

~開開心心過每一天~

別墅

Yuk_Lam 發表於 20-9-4 12:30
你帶左小朋友去睇張傑醫生?

張醫生開左D藥膏你要跟足用藥份量同次數先得, 唔好自行停藥.

我無自行停呀,係有跟足張醫生講食藥同搽藥膏,見好晒先停,但停左2日又紅返,張醫生第一次睇已經話應該唔駛覆診,但可能佢無諗到咁快又紅返,所以我都唔知點好,都打算睇多兩日佢d紅點樣先打返去醫生到,睇睇點搞。妳有無好建議,我都六神無主啦

別墅

回覆樓主:

我睇尖沙咀栢峰的林嘉儀,好好!不鼓勵郁啲就要食抗生素,或者又叫你入院檢查呢樣嗰樣,我好鍾意佢!好可靠。

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

納蘭小主 發表於 19-11-12 07:31
最近成日睇好多嬰幼兒既醫護文章, 好多文章都係張傑兒科專科醫生撰文.
唔知呢到多唔多媽咪搵張醫生睇症? 覺 ...

好可愛

大宅

hachan 發表於 19-12-6 22:10
BB好可愛呀.

我小朋友之前濕疹皮膚都係張傑醫生睇好架, 佢真係好細心, 問症好詳細.

好多小朋友都有濕疹, 我個個都有, 不過就唔係好嚴重, 都係要查藥先好返.

大宅

納蘭小主 發表於 19-12-16 20:53
謝謝分享~

你小朋友D濕疹都好勁, 而家好返曬啦?

如果父母都有濕疹皮膚, BB都好大機會有濕疹.

大宅

Yuk_Lam 發表於 19-12-19 14:47
我小朋友有唔舒服都係搵中環既張傑醫生, 我覺得張醫生睇症好細心,

診症開藥準唔會拖症, 同埋佢醫濕疹同 ...

最緊要就係搵到個好醫生, 用藥準又同小朋友夾.

大宅

MsCherryMAMA 發表於 20-9-4 12:45
我無自行停呀,係有跟足張醫生講食藥同搽藥膏,見好晒先停,但停左2日又紅返,張醫生第一次睇已經話應該唔 ...

而家小朋友皮膚狀況如何? 而家入秋天氣都會開始乾燥, 要勤力同佢查保濕.

~開開心心過每一天~

大宅

我愛我的家 發表於 20-9-11 16:01
最緊要就係搵到個好醫生, 用藥準又同小朋友夾.

同意.
~開開心心過每一天~

別墅

Yuk_Lam 發表於 20-9-26 01:34
而家小朋友皮膚狀況如何? 而家入秋天氣都會開始乾燥, 要勤力同佢查保濕.

都係今日發下聽日好下咁,總之日日好似坐過山車咁,都唔知可以點幫佢

紫淇    發表於 21-7-6 21:15

大宅

MsCherryMAMA 發表於 20-9-26 11:29
都係今日發下聽日好下咁,總之日日好似坐過山車咁,都唔知可以點幫佢

呢排D天氣好唔穩定, 一時又潮濕一時又乾燥, 我自己都有少少皮膚敏感, 何況有濕疹既小朋友.

咁你之前有無返去覆診? 定係照查之前醫生開既藥膏?

別墅

Yuk_Lam 發表於 20-9-26 01:34

呢兩日又好少少喎,我有繼續勤力搽呀

我愛我的家    發表於 20-9-28 18:32

別墅

我愛我的家 發表於 20-9-28 18:12
呢排D天氣好唔穩定, 一時又潮濕一時又乾燥, 我自己都有少少皮膚敏感, 何況有濕疹既小朋友.

咁 ...

睇左一次無再睇啦,電話同張醫生傾過,覆診都好大機會唔轉藥,睇黎無咩意思,所以醫生都係叫勤力保濕同用佢介紹既沖涼液再試下先,咁我就一路無再搽藥膏,淨保濕

大宅

MsCherryMAMA 發表於 20-9-28 18:17
睇左一次無再睇啦,電話同張醫生傾過,覆診都好大機會唔轉藥,睇黎無咩意思,所以醫生都係叫勤力保濕同用 ...

我都覺得如果濕疹已經有改善, 皮膚唔穩定仲有少少紅, 醫生都有同你傾過.

始終濕疹引誘太多, 天氣轉變, 抵抗力差, 致敏源等等....
就聽醫生建議勤力保濕同用無香料無咩泡既沖涼液先.

呢排天氣一時乾一時濕, 我自己都有少少皮膚敏感, 何況有濕疹既小朋友.

最近都有好多主題都係講濕疹, 我小朋友都有濕疹皮膚, 不過就算係輕微,

我有些朋友既BB/小朋友, 佢地濕疹真係好嚴重, 咩方法都有試,

如中藥粉浸浴, 金銀花沖涼, 查椰子油, 戒查類固醇, 蛋黃油等等.

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊