時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆樓主:

睇緊d個女,青春期最易受朋輩影響

伯爵府

梁阿太 發表於 19-11-12 16:38
頭先收到學校電話,話阿囡今日自願罷課(15歲),老實講我偏藍,平時阿囡又唔係會去遊行攪事果 d,但佢平時會 ...

好奇點解學校允許「自願罷課」呢樣嘢
仲開間自修室俾佢地
咁樣咪繼續蔓延
影響其他在校讀書的學生

男爵府

mimosa_t 發表於 19-11-12 17:13
好奇點解學校允許「自願罷課」呢樣嘢
仲開間自修室俾佢地
咁樣咪繼續蔓延

我都有問如果家長反對佢地罷課呢?學校回覆係由學生自己決定

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

梁阿太 發表於 19-11-12 16:52
學校話全校有十幾廿個參加罷課,安排左個課室比佢地自修

只得十幾廿個都有你女份? 咁恐怕唔係低調YC. 你真係要好好同佢傾下.

男爵府

tantanmama 發表於 19-11-12 17:15
只得十幾廿個都有你女份? 咁恐怕唔係低調YC. 你真係要好好同佢傾下.

我覺得佢係受朋輩影響同貪玩多,又未至於立場好強烈果種,真係要認真同佢傾

伯爵府

全校得十几廿個,但佢係其中一個,咁佢都好嚴重吓

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

eggcarol 發表於 19-11-12 17:06
你繼續比自由佢,好快有人洗佢腦叫佢出去抗爭

x 2

我會出手制止、佢話要出街抗爭也由得佢嗎?

還在求學時期、應該要聽父母的話 ~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

頭先收到學校電話,話阿囡今日自願罷課(15歲),老實講我偏藍,平時阿囡又唔係會去遊行攪事果 d,但佢平時會 ...

請問乜嘢係自願罷課?
仲有如果佢罷課,個段時間佢做緊乜?
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

男爵府

WWT1234 發表於 19-11-12 17:28
請問乜嘢係自願罷課?
仲有如果佢罷課,個段時間佢做緊乜?

學校有間課室比佢地自修,有冇老師在場就未知。

大宅

我會同佢講respect 佢嘅選擇,不過如果成績退步,就會考慮送佢去外國讀書。有D細佬呢個年紀最怕被送去外國,冇曬宜家嘅朋友

男爵府

kiecal 發表於 19-11-12 17:32
我會同佢講respect 佢嘅選擇,不過如果成績退步,就會考慮送佢去外國讀書。有D細佬呢個年紀最怕被送去外國 ...

我諗送佢返大陸讀書佢會驚 d

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

好多野係愈踩愈深,今日起學校罷課,聽日就會走出去,之後做埋暴徒,走上前線,去私了反對自己既人。是非不分是無知,我唔會比佢咁做,起碼我反對,當然要睇你一向起佢心目中係咩份量,我仔都係15歳。

hellolo    發表於 19-11-12 17:46

子爵府

如果我個女buy佢哋呢啲行為係為香港好,我好難接受!
因為個價值觀同是非觀錯咗

伯爵府

梁阿太 發表於 19-11-12 17:15

咁學校根本唔想處理,好卸責⋯⋯

公爵府

梁阿太 發表於 19-11-12 17:15

學校係好戁做。
唔俾佢罷,可以點?夾佢返課室? 罰佢? 俾間房佢自修,悶到佢返課室係高招嚟㗎。

現在形勢,佢喺學校已經好過喺街。點處理好睇家長同佢關係、平日相處模式、小朋友性格。
有d 受嘅可以話佢,講明聽日要乖乖地上堂。硬頸嘅就講明底線,放學要即刻返屋企,因為父母擔心。

男爵府

佢冇去沖 慢慢教 最緊要係講道理

男爵府

試下問下佢認為罷課會有咩成效?老師點睇? 如果網上鼓吹罷課一個月,跟唔跟,後果係點,要平心靜氣,加油,會解決到嘅,要啲時間啫

大宅

梁阿太 發表於 19-11-12 17:33
我諗送佢返大陸讀書佢會驚 d

有道理

子爵府

梁阿太 發表於 19-11-12 17:30
學校有間課室比佢地自修,有冇老師在場就未知。

我大女中學時經歷佔中已係甘處理,罷課的同學落禮堂,有老師俾佢地上台自由發表,吾罷既留課室自修,看似好文明,種子就這樣種下。
今年反送中,我女舊同學中大醫前日寫信俾學校話佢地要去支持11.11,叫學校著情處理&安排補課。

伯爵府

虎到金來勳章

我對仔女都係深黃,一睇直播新聞兩父子就會鬧交,我勸過幾次大家睇還睇各有各意見唔准再為呢D事係到嘈傷感情。

個女出過去遊行我哋冇反對亦冇講過咩,明白大家有自己意見總知吾好嘈交.都慶幸佢兩姐弟冇去過前線.如果只是罷課我都吾會話佢.
試吓同佢傾下話比佢知老師打來話你今日罷課喎,聽下佢點講.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

首頁
12345...6

尾頁

跳至