在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔係大仔, 因為二月出世. 你上邊度playgroup? 好玩嗎? 我本打算這個月開始報, 但豬流感令我有戒心, 唉.........

原帖由 sarahjyong 於 09-5-21 09:31 發表

我個仔11個月大已經上Playgroup. 妳個係大B, 定細B呀?

大宅

你個仔仔同我仔仔差不多大呀! 我阿仔係二月初出世, 你仔仔係咪讀緊育嬰院, 咁細個返全日, 會唔會容易病病呀?
咁你打算搬去邊區呀? 要諗下校網呀!

原帖由 lyhv 於 09-5-21 14:19 發表
報到! 我係75年媽媽, 仔仔而家一歲三個月, 返緊全日, 婆婆(我媽咪)揍, 住沙田, 但隨時搬, 主要就個仔返校!

還未決定報邊間n1, playgroup 就報過好幾間!

...

複式洋房

原帖由 lyhv 於 09-5-21 14:19 發表
報到! 我係75年媽媽, 仔仔而家一歲三個月, 返緊全日, 婆婆(我媽咪)揍, 住沙田, 但隨時搬, 主要就個仔返校!

還未決定報邊間n1, playgroup 就報過好幾間!

...

妳又係住沙田呀! 我都係呀! 不過我唔會比個仔讀N1, 太多細菌啦! 我凈係比佢一星期上兩堂Playgroup.

複式洋房

原帖由 小孖寶 於 09-5-21 23:13 發表
我個仔係大仔, 因為二月出世. 你上邊度playgroup? 好玩嗎? 我本打算這個月開始報, 但豬流感令我有戒心, 唉.........

我上好時光. 可能佢係成班最細嗰個. 先生講野佢唔係太明. 不過有樣好就係啲先生教識咗佢要排隊同上樓梯. (係自己扶住. 唔使人幫) 我覺得佢上咗之後. 學識咗好多野. 依家啲Playgroup都嚴呀! 每次入學校都要洗手先可以入. 連小朋友都要. 家長每個都要帶口罩. 所以都唔需要擔心.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 1013angel 於 09-5-21 19:41 發表
0我...原來妳比我細兩年然架 點解0甘細個就俾佢返全日0尼?

返全日果個係我(指返工), 我個仔剩係間唔中返下PLAYGROUP

侯爵府

原帖由 小孖寶 於 09-5-21 23:16 發表
你個仔仔同我仔仔差不多大呀! 我阿仔係二月初出世, 你仔仔係咪讀緊育嬰院, 咁細個返全日, 會唔會容易病病呀?
咁你打算搬去邊區呀? 要諗下校網呀!

...

未知, 不過最多都應該係九龍城

侯爵府

原帖由 sarahjyong 於 09-5-21 23:45 發表

我上好時光. 可能佢係成班最細嗰個. 先生講野佢唔係太明. 不過有樣好就係啲先生教識咗佢要排隊同上樓梯. (係自己扶住. 唔使人幫) 我覺得佢上咗之後. 學識咗好多野. 依家啲Playgroup都嚴呀! 每次入學校都要洗手先可 ...

咁好時光俾唔俾家長陪?

複式洋房

原帖由 lyhv 於 09-5-22 00:42 發表

咁好時光俾唔俾家長陪?

初初返我帶埋婆婆同姐姐一齊三個陪佢一個. 但依家因為豬流感. 上一堂開始只可以一個家長陪. 下一堂仲慘. 每個家長都要帶口罩先可以陪上堂.

大宅

咁都好, 小心為上, 感覺安全些, 可以較放心! 我就係諗咁細個未必懂課堂老師既講解, 加上而家"行"得穩陣, 甚至想跑, 所以先打算開始找playgroup.
好時光有什麼活動? 在哪區呢?

原帖由 sarahjyong 於 09-5-22 10:56 發表

初初返我帶埋婆婆同姐姐一齊三個陪佢一個. 但依家因為豬流感. 上一堂開始只可以一個家長陪. 下一堂仲慘. 每個家長都要帶口罩先可以陪上堂.

大宅

hi all,

i have one son (5 years & 5 months) & daughter (1 year & 5 months). nice to meet u all.

別墅

Hi~
大家好~我囡囡聽日就16個月大啦~宜家一星期返1日playgroup~不過重唔係好講嘢~

大宅

你好! 我仔仔15個半月大, 仲未返playgroup! 得閒交流下丫!! : )

原帖由 bebe0123 於 09-5-22 14:09 發表
Hi~
大家好~我囡囡聽日就16個月大啦~宜家一星期返1日playgroup~不過重唔係好講嘢~

大宅

Hi,我都係住沙田呀,我女女26個月大,coming 9月會返n1

原帖由 sarahjyong 於 09-5-21 23:36 發表

妳又係住沙田呀! 我都係呀! 不過我唔會比個仔讀N1, 太多細菌啦! 我凈係比佢一星期上兩堂Playgroup.

複式洋房

原帖由 Kay1230 於 09-5-22 23:46 發表
Hi,我都係住沙田呀,我女女26個月大,coming 9月會返n1

妳囡囡叫堯堯呀! 我仔仔又係叫堯堯呀!

複式洋房

原帖由 Kay1230 於 09-5-22 23:46 發表

妳囡囡讀邊間幼稚園呀? 比啲意見呀 ?

複式洋房

原帖由 小孖寶 於 09-5-22 11:10 發表
咁都好, 小心為上, 感覺安全些, 可以較放心! 我就係諗咁細個未必懂課堂老師既講解, 加上而家"行"得穩陣, 甚至想跑, 所以先打算開始找playgroup.
好時光有什麼活動? 在哪區呢?

...

好時光係沙田廣場平台. 其實佢哋咁細個真係聽唔明啲老師講乜嫁. 返到去第一時間係比佢哋一班小朋友一齊玩. 可以周圍走. 老師就會叫家長盡可能比佢哋自己玩. 自由發揮. 盡量唔好幫. 叫我哋凈係負責睇. 玩完一大輪. 叫佢哋自己收拾啲玩具. 之後. 就做啲小手工. 唱歌仔. 做運動. 食茶點. 要家長同埋啲小朋友一齊跳舞. 幾好. 啲小朋友幾投入.

別墅

Hi各位mama,我都係有一個囝囝就快15個月,因為工人成日心不在意好多次差d出意外,所以bb依家就要返育嬰園!
自從返左育嬰園後bb就無去上Playgroup lu!

大宅

原帖由 maychoi1223 於 09-5-25 12:53 發表
Hi各位mama,我都係有一個囝囝就快15個月,因為工人成日心不在意好多次差d出意外,所以bb依家就要返育嬰園!
自從返左育嬰園後bb就無去上Playgroup lu! ...

so, 噤你仲有無請工人呀?
我工人都好似無心機同bb玩,
都想比佢番早d返學學野.

但要今件9月先開始報下年入學,
佢而加每星期返幼潛1小時, 希望學到小小都好.

大宅

我個女黎緊9月返火炭樂基
原帖由 sarahjyong 於 09-5-25 00:21 發表

妳囡囡讀邊間幼稚園呀? 比啲意見呀 ?

別墅

hi yorn, 我暫時無再請工人喇
依家我哋都係適應期各有各辛苦,BB返左育嬰園無耐,我同老公都係無啖好食隔日就食外賣,而我就每晚都縮短左瞓覺嘅時間,去做家務同照顧BB,我會試多一兩個月先,如果真係好唔OK咁可能就會再請一個,如果再請都係唔得,我諗最後我會放棄要做全職媽媽lu

首頁

尾頁

跳至