時政擂台

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我身為一個學生,好多身邊嘅同學系黃絲,但依家過左幾個月我由淺黃變左中立,甚至系淺藍。D同學日日喺IG發埋文宣,話警察殘害「無辜」、「手無寸鐵」嘅「抗爭者」,話要為死去嘅手足報仇,總之成個IG充斥著仇恨,所以我再無嘅IG發過任何野。我睇番某d文宣,覺得好可笑、荒謬,好似咩衰野都賴警察,好多都冇Fact Check,試圖混淆視聽;而d去破壞公物、堵路嘅人系為左爭取公義民主人權,系政府迫佢,完全無錯。令我最想笑嘅一句話,「黃藍系政見,黑白系良知」,冇錯,有警察真系有濫權,但d所謂嘅抗爭者用嘅暴力有時都好過火,用氣油彈,弓箭,你同講我手無寸鐵,我相信連幼稚園小朋友都分別是非黑白。同埋佢地考慮到其他住喺香港嘅人嘅生活權利,你堵路,搞到香港d交通衰曬,教育局宣傳停課,強迫人地同你一齊三罷,然後你同我講因為警察放左好多催淚彈,空氣污染,學生出門好危險,所以迫於無奈要咁做,我即刻黑人問號,咁d催淚彈從何而來?仲有好多人鼓吹「報仇」風氣,咩野「以眼還眼」,我覺得嚴重扭曲左聖經嘅意思,依家人地打我巴掌,我要打番人?香港人何時變得咁橫盲無理?唔咪應該正當,光明正大,和平嘅手段去提出你嘅不滿同政治訴求?同埋依家d人冇咩同情心,嗰個燒傷左嘅人話佢收左錢,同埋系特技人?

最後,我覺得整場運動已經變曬質,如果仲盲目支持,我冇野好講,最終受傷系所有香港人,成個社會好難再回復和諧,百害而無一利。

connietai    發表於 19-11-15 08:27
tabofans200    發表於 19-11-15 08:26
prettystarstar    發表於 19-11-15 08:23
PS123    發表於 19-11-14 22:42
canna1hk    發表於 19-11-14 22:33

大宅

Dudhsk3849 發表於 19-11-14 22:07
我身為一個學生,好多身邊嘅同學系黃絲,但依家過左幾個月我由淺黃變左中立,甚至系淺藍。D同學日日喺IG發 ...

我D淺黃朋友變咗深黃…入邪教咁!仲教埋屋企小朋友唱佢地國歌。

子爵府

回覆 Dudhsk3849 的帖子

好高興見到在這環境下仲有你呢種學生!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我身為一個學生,好多身邊嘅同學系黃絲,但依家過左幾個月我由淺黃變左中立,甚至系淺藍。D同學日日喺IG發 ...

短短幾個月啲人已經變晒
好陌生

不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

回覆 kyn2017 的帖子

其實都幾可悲,我擔心以後嗰一代三觀不正,害左佢地

侯爵府

同學,恭喜你找回理性!難得!

介紹你睇本書叫“天讎”(我覺得應該列為全港高中生嘅指定讀物),主角由參加文革,到成為文革中嘅重要人物,再覺醒自己所犯嘅錯誤,最後游水過台灣。當年佔中有一個好有心嘅中學校長(Sorry,唔記得佢個名同邊間學校)推薦過比大家!

複式洋房

回覆 bonbonlush 的帖子

其實我都相信唔止我,仲有好多學生同我一樣,只不過驚黃絲唔再佢做friend或被人蝦,所以沉默緊。有d黃絲學生,心底唔差,但比依家仇恨蒙蔽雙眼或者比人煽動。我唔會同佢地嘈,保持同學關係,理性溝通。

侯爵府

回覆樓主:

開心又多一個人醒覺

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

變質左好耐
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Dudhsk3849 發表於 19-11-14 22:26

其實我都相信唔止我,仲有好多學生同我一樣,只不過驚黃絲唔再佢做friend或被人蝦 ...

你地好慘! 被迫停課, 又比暴徒代表了
放下自在

複式洋房

回覆 crystal媽咪 的帖子

系呀,但返到學校都會見到佢地,無得避,大家做唔到志同道合嘅朋友,唯有保持同學關係,反正每人走嘅路唔一樣,識到唔同人系緣份

男爵府

Dudhsk3849 發表於 19-11-14 22:26

其實我都相信唔止我,仲有好多學生同我一樣,只不過驚黃絲唔再佢做friend或被人蝦 ...

有你呢種真正獨立思考嘅年輕人,真係清泉

而家人人濫用 FC,
只要見「已 FC」就好似中咗 "薯仔降",
信到十足十

你同你嘅同道,有冇入 Save HK?
14 萬人嗰個 FB Group,
喺入面好多正氣,感覺冇咁孤單

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Dudhsk3849 發表於 19-11-14 22:32
回覆 crystal媽咪 的帖子

系呀,但返到學校都會見到佢地,無得避,大家做唔到志同道合嘅朋友,唯有保持同 ...

希望你繼續保持這一份心態
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

洋房

回頭是岸係好事,咁先係正常人應有的理性思考,聽講d學生會逼同學一齊罷課什至出去抗爭,排擠政見唔同嘅同學,樓主都要小心,可惜現今正常學生可能只得返少數....國民教育真係好有必要,重整教育手法,趕走黃教師

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

最擔心係之後個d小朋友,因為嚟班人將來可能會成為佢地嘅老師,不斷散播仇恨,作為父母,真係想小朋友係一個充滿仇恨嘅社會氣氛度長大?雖然大部分香港人都係正常,嚟件事最後點結束都好,只要嚟班人無消失,幾年後一樣會捲土重來,到時香港仲承受到?係時候要考慮離開,雖然唔甘心

子爵府

正面態度,底讚! 加油!保持正面思考!

伯爵府

kyn2017 發表於 19-11-14 22:13
我D淺黃朋友變咗深黃…入邪教咁!仲教埋屋企小朋友唱佢地國歌。

係,仲要全部轉黑頭像,之前以為係淺淺地。

大宅

多謝你能夠理智清楚分析,其實612之後已經開始變質,歪理一大堆,網上所有嘢睇下就算,而家d人簡直走火入魔

首頁

尾頁

跳至