論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公星期六日都唔想見到個工人, 可唔可以比佢放兩日假? 但有冇什麼要注意, 例如要多包工人一餐等等...

伯爵府

我都會比工人放多過一日, 好似平時放假咁, 無什麼分別.
原帖由 conhui1223 於 09-5-18 13:51 發表
我老公星期六日都唔想見到個工人, 可唔可以比佢放兩日假? 但有冇什麼要注意, 例如要多包工人一餐等等...

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 conhui1223 於 09-5-18 13:51 發表

得~
不過佢要出多日街, 佢可能會駛多咗錢囉
點解你先生唔可以enjoy下"繞埋手唔使做"嘅快樂呢?

珍珠宮

5 days work~ good job!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個工人星期六都係屋企冇乜做...
可以話佢係返5日半工架
我個妹本來話不如放佢下晝出街
不過我就唔會囉, 細b7月出世, 宜家放左到時就收唔返...

大宅

其實老公不嬲都好唔鍾意間屋有個外人, 請工人都係為左亞囡, 加上間屋又唔係大而呢個工人都幾八掛, 好似我老公用電腦講電話佢都會响附近行來行去, 有時執書枱佢又有意無意睇下d單,文件, 所以佢提議比工人放兩日, 佢話有工人响間屋好似間屋唔係自己咁!
原帖由 ellawyc 於 09-5-18 13:54 發表

得~
不過佢要出多日街, 佢可能會駛多咗錢囉
點解你先生唔可以enjoy下"繞埋手唔使做"嘅快樂呢?

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

但係,你有冇諗過,比佢放開兩日假,到時想收返,佢會黑面架,我老公之前都極唔鍾意間屋多個外人係屋企,慢慢佢未慣左,重唔使佢做,佢放假我又返左工,C6不之幾嘆

工人八卦,可以點佢做第樣野,重之離你老公有幾遠有幾遠,點到佢頭都大哂,睇佢重敢唔敢
原帖由 conhui1223 於 09-5-18 14:10 發表
其實老公不嬲都好唔鍾意間屋有個外人, 請工人都係為左亞囡, 加上間屋又唔係大而呢個工人都幾八掛, 好似我老公用電腦講電話佢都會响附近行來行去, 有時執書枱佢又有意無意睇下d單,文件, 所以佢提議比工人放兩日, 佢話 ...

伯爵府

將心比己呢, 放開兩日爽慣真係收唔返啊.

大宅

星期六唔會冇野做,基本清潔,買餸煮飯都要啦!如果唔駛工人湊女,佢可以做D亞女係度唔方便做既,例如熨衫或係做一些比較需時的清潔,好似大清潔廚房/雪柜/抺窗門等等。

你現比佢放两日,第日要佢放番一日,佢一定唔高興。

珍珠宮

原帖由 小妮子 於 09-5-18 14:39 發表
但係,你有冇諗過,比佢放開兩日假,到時想收返,佢會黑面架,我老公之前都極唔鍾意間屋多個外人係屋企,慢慢佢未.....

一來係收唔返啦..... 如你放佢係因你老公唔鍾意間屋多個外人, 呢個如意算盤未必打得响, 因佢發現用錢多咗時, 可能唔係次次都出街!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

伯爵府

呢度好多媽媽都係怕工人放假會學壞,但你老公反而想工人放多d假!

不如你同你老公講下放多日假既危險,然後等佢自己衡量下 --- 想多d私人時間,定係多個「壞人」o係屋企。

我個工人星期日都冇咩野做,事實上佢都係做5 -5.5日工,但我地都唔會比佢放得日假,寧願佢冇野做就由佢自己坐廚房!

複式洋房

don't let the maid have 2 days holiday. My bunbun is a good example.
When I told her that nothing to do on Sat but needs to replace other holiday when we're not available on Sun. She answered no problem & marked clearly on payroll receipt. Now she don't want to work anymore & she told me that " I knew the HK laws very much, I will not replace u any days for used Sat, u should pay for me & Sat is FREE & benefit for me" (who give me benefit). It was the real case & never do it again for any maid. Even I went out with maid & needs her to take my child, she just take care herself to enjoy the lunch over 1 hour, I just feed my child (she's mom??), never will do (say) anything to take care my child.
TREAT YOURSELF BETTER & NEVER LET MAID HAD 2 DAYS HOLIDAYS (SHE WILL BECOME WORSE FASTER COZ SHE HAD TIME TO TALK WITH OTHERS - THEY WILL TEACH HER HOW TO GET MORE BENEFITS FM MASTER"

大宅

同老公商量過, 我地都覺得咁樣只會冇得番轉頭, 而家唯有不定期比佢放多一日, 可能一個月一次啦, 因為有時真係好唔想佢响度同我地一齊過family day

至於會唔會學壞我都覺得係睇人, 不過黎o左兩個月, 由開始果陣幾鍾意佢到宜家覺得佢有d小習慣好難頂(例如工作時成日摸面照鏡同好八卦), 攪到我地兩個都唔係好想見到佢....

大宅

冇錯千祈唔好俾佢放慣兩日呀,到時你想收返唔俾佢放就難喇!

其實假期你可以成家出街玩,唔一定要帶埋佢去,叫佢o係屋企做大清潔,例如抹窗抹柜等,都有排佢做啦,千祈唔好話"屋企冇乜o野做",佢就會越o黎越放肆呀!mouth:

禁止訪問

伯爵府

工人星期1至5已經做晒屋企所有工作?

如果你先生唔想工人在家chit chur咁轉, 咪叫工人留o係房/自己關埋房執野lor。

俾個schedule工人周六大清潔啦, 去漬除蟲抹衣櫃, 點會無野做呢?

再唔係叫佢包下餃子, 焗cake, 煲靚湯, 叫埋家人上來開大餐都好丫。

工人番5 days, 見你其它wk end都無乜野俾佢做, 就會心郁郁想放其他日子, 你會自找麻煩喔!

一係洗大左咪o係第二度搵錢囉, 攪攪下連屋企都唔駛返, 反正周六日都放假咯, 係咪?

珍珠宮

星期六妳地係家裡, 她可大清潔屋企, 廚房, 廚櫃, 抽油煙機, toilet, window, 磚, 大門, 垃圾箱....., 好多東西可做, 她點會無野做呢.

原帖由 conhui1223 於 09-5-19 10:37 發表
同老公商量過, 我地都覺得咁樣只會冇得番轉頭, 而家唯有不定期比佢放多一日, 可能一個月一次啦, 因為有時真係好唔想佢响度同我地一齊過family day

至於會唔會學壞我都覺得係睇人, 不過黎o左兩個月, 由開始果陣幾鍾 ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 maycheng 於 09-5-19 11:11 發表
我間中會比工人放多一日假, 不過我會扣佢大假, 佢一知有多日假, 就勁say thank you!

另外, 個工人又係勁八掛架, 成日係廚房, 聽到我地講野, 都會笑, 或者會自己同自己講幾句, 但我聽唔到佢講咩

有咩辦法叫工人收口 ...

其實放大假都有法定安排, 10天以下要有4天是連續性; 多過10天要7天連續 ; 需然好多人未必知道或跟隨, 但黑你起上黎個工人告你, 你都好大機會輸, 不合法發的方式發放會當作 "醒" 工人, 最後都要再培

首頁

尾頁

跳至