自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

雖然沙士的時候,我只係小學生,但都好記得清楚沙士停課。

不過最深刻是有個中學老師分享佢沙士時考會考的經歷,佢話佢2003年驚住咁考會考

男爵府

男爵府

bk普通人 發表於 19-11-17 15:00

不過最深刻是有個中學老師分享佢沙士時考會考的 ...

嗰時停左幾耐?

男爵府

tomato100hk 發表於 19-11-17 15:09
嗰時停左幾耐?
查左資料

全港中小學及幼稚園自3月29日起停課,直到4月22日起,高中、低中、高小、低小及幼稚園陸續復課,直至5月19日始全港復課,歷時51天。該年的小六下學期呈分試因應疫情取消。

wcpcelia    發表於 19-11-18 12:06

男爵府

我就是當年會考的人,無冷氣,戴口罩咁考試

公爵府

記得 但當年大部分巿民都贊成 社會無分裂 同心

子爵府

sharon_pig 發表於 19-11-17 15:14
記得 但當年大部分巿民都贊成 社會無分裂 同心

無錯,天災大家都預計唔到。

珍珠宮

回覆樓主:

天災大家都可齊心
人禍反而分了黃藍
大家猜疑

伯爵府

當年考緊A level已經冇乜印象, 但肯定冇而家咁驚出街.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

別墅

齊心坑疫情; 齊心坑黑暴

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我個仔都經驗過豬流感停課

男爵府

果時我讀初中, 記得停課之後, 所有功課在網上面派, 自己印出黎做

1/4 果日去左圖書館借書
在升降機聽到其他人講, 張國榮自殺身亡 和 宣佈香港為疫區兩個消息
大家神色凝重, 但希望係講笑, 因為當日係愚人節

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

記得,果陣返緊工都要停工左幾日,因公司在九龍灣。但當時是天災,大家好齊心保持衛生,日日為醫院病人同醫護祈福加油。知道越來越少人感染到後來無事,真係好開心。

男爵府

沙士個陣響醫院返工,我最記得全日只可以用一個口罩,就算除左口罩食lunch 都要珍而重之自己保管好,食完飯又要戴返個時成日同自己講千祈唔好打乞痴,濕左都唔可以換

z.mavis    發表於 19-11-17 15:31

男爵府

仲有盲搶鹽, 板藍根等事件
當大家都彷徨無助果陣, 就謠言四起, 惟恐天下不亂

口罩當時比人搶購, 有人坐地起價
我地D基層好鍚住用, 老一輩甚至用完, 洗乾淨再用, 直至破裂才掉
後期出左不同圖案既布口罩, 好多人貪靚轉用
口罩演變史:白色(單層), 藍或綠色(開始雙層), 粉紅色, 布口罩, 紫色
之面的都經歷過, 紫色時已係沙士尾聲, 冇戴過

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我記得當年生細女要戴口罩,呼氣吸氣都唔可以除落黎
我的生命由我主宰.

別墅

我記得當年冇停工,只記得買口罩,成7蚊一個。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

沙士那次是天災、今次是人禍~

wcpcelia    發表於 19-11-18 12:07
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

當年考a level 係帶住口罩考試,一份paper 3個鐘,諗超戴口罩都驚

侯爵府

蕃茄媽咪 發表於 19-11-17 15:37
我記得當年冇停工,只記得買口罩,成7蚊一個。

天災冇辨法,但當年唔會被迫停工,日日驚人為意外

首頁

尾頁

跳至