跳至

首頁

尾頁

大宅

好書推介 -"從0歲開始" - 使寶寶持續安穩睡眠的有效方法

我係生之前有朋友介紹睇呢本書, 佢地話跟住本書做 bb 會好湊好多. 佢個b都係飲人奶, 而家已經9個月大, 每日食4餐. 日日定時自己醒, 醒咗又唔會扭計, 會自己玩直至見到媽媽先扭食/抱.

見佢講到咁神奇, 係生之前已經買咗黎睇. 由生咗番到屋企第一日開始跟本書做, 到而家就快8週大, 真係好似本書咁講, bb可以自己戒夜奶同瞓過夜.
而且bb真係比較少扭計同忟憎 (唔係無, 不過少d啫, 但已經好好!)
所以係呢度介紹比大家, 希望幫到你地啦.

唔需要擔心係咪人奶bb, 本書係人奶bb同奶粉bb都啱用.
本書唔係普通書店有, 要去教會書店先買到, 我就係天道書樓買既.

不過, 如果媽媽決定跟本書做, 一定要堅持, 因為bb都要適應期, 有d bb 2日做到, 有d bb可能要1-2星期先做到. 所以一定要有耐性同堅持呀!
我有朋友係 bb 3個月大先開始跟本書做, 用咗一星期bb 先跟到書建議既 schedule, 不過跟到之後就好湊咗.
所以, 大家一齊努力呀!

睇完本書唔明, 我地可以一齊傾!

從零歲開始
http://shop.campus.org.tw/ProductDetails.aspx?productID=000174619

洋房

thanks!

公爵府

回覆 2# vivienne019 的文章

I've heard that you need to leave BB in the cot and let BB cry to sleep. Is it true?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

係架, 不過唔係由bb一直喊. 你放BB落床仔前要先呵吓佢, 如果bb落床後喊, 但你又肯定bb食飽奶, 玩夠, 無濕片, 可以唔駛立刻抱佢.
bb喊 30-45分鐘都唔會有問題, 只要唔嘔奶就ok.

初初我bb都有喊, 但我 keep 住, 2-3日 bb已經無次次瞓覺都喊. 而家差唔多2個月大, 無咩大喊啦.

不過, 瞓之前有小喊, 即係喊唔多個3分鐘就自己停, 同唔算好大聲. 而且, 呢個係BB瞓之前既習慣.

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 09-5-19 19:47 發表
I've heard that you need to leave BB in the cot and let BB cry to sleep. Is it true?

複式洋房

Hi,

可否告知天道書樓在那裡?

大宅

我姑仔都借左呢本書俾我,都真係幾好,尤其第一章講兩公婆喺bb出左世之後的關係,坊間好少育嬰書會講呢個topic,佢講到如果兩公婆只係顧住bb而忽略對方,所有話題只係圍繞bb,不但關係差,bb都唔會感覺到家庭溫暖。我老公都有睇,佢真係重視我多過bb,下下都考慮我感受先。

另外,我bb都算ok,同樓主bb差不多,好少大喊。而且生活都都算有規律,未到兩個月可以介夜奶,朋友都讚佢乖。

不過我未睇晒,我諗我要再睇下先。

大宅

http://tiendao.broadlearner.com/view.php?cat=stct&id=LOCATION

原帖由 tsy1230 於 09-5-21 22:55 發表
Hi,

可否告知天道書樓在那裡?

大宅

內容從0歲開始講至幾時?

洋房

回覆 1# chiangsiub 的文章

e? let me go see see sin~

大宅

0-5個月大.
5-15個月要睇第二集.

原帖由 chiangsiub 於 09-6-3 23:01 發表
內容從0歲開始講至幾時?

洋房

回覆 1# vivienne019 的文章

公共圖書館有借出服務, 書號429.2 4990 (第1集及第2集的書號相同) 不過最好先在網上查看借出狀況, 因為許多公共圖書館的這部書現在"借出中"或"已預約".

洋房

回覆 1# jojoachiever 的文章

消息: 我今天到德福的天道書樓, 他們說第一集明天才有貨, 而第二集則暫時缺貨.

複式洋房

我啱啱睇完第一集, 都好後悔咁遲至發現有呢本書, 個女差唔多3個月至開始用, 用咗几日, 好明顯佢開心咗, 喊少咗同成日笑, 以前個好忟咖!
雖然佢之前已介咗食夜奶, 但日抖就唔肯瞓, 姐姐成日抱佢哄佢瞓, 而家跟本書做, 叫姐姐一定唔可以哄佢瞓, 要放入床等佢自己瞓, 真係掂咖, 而家佢日抖可以自己瞓, 瞓多咗, 個人就冇咁忟啦

複式洋房

仲有就係瞓多咗後, 食奶都好咗, 以前食好少咋80ml, 有時都食唔到, 而家可以食到100ml喇

洋房

我今日去圖書館借左呢本書, 希望有效啦
因bb而家每晚睡覺都4個鐘就醒

大宅

Congratulations!
仲有第2集, 到時記得睇! 大家一齊好努力!

原帖由 susannechan 於 09-6-8 13:47 發表
仲有就係瞓多咗後, 食奶都好咗, 以前食好少咋80ml, 有時都食唔到, 而家可以食到100ml喇

複式洋房

旺角始創對面有間教會, 樓上既書店有好多存貨, 一二集都有好多.

小天朗 blog: http://hk.myblog.yahoo.com/robinyiu/
Album: http://www.fotop.net/robinyiu/BBphotos

複式洋房

原帖由 anna_mama 於 09-6-11 16:50 發表
旺角始創對面有間教會, 樓上既書店有好多存貨, 一二集都有好多.

請問係對住彌敦道既對面_金都商場個邊? 定係弼街個度? 咁間教會/書店叫咩名? 以免去錯揾唔到. 唔該話我知!

複式洋房

原帖由 susannechan 於 09-6-8 13:43 發表
我啱啱睇完第一集, 都好後悔咁遲至發現有呢本書, 個女差唔多3個月至開始用, 用咗几日, 好明顯佢開心咗, 喊少咗同成日笑, 以前個好忟咖!
雖然佢之前已介咗食夜奶, 但日抖就唔肯瞓, 姐姐成日抱佢哄佢瞓, 而家跟本書做, ...

我都係同你一樣都係好後悔咁遲至發現有呢本書, 我個仔而家2歲10個月大, 就係由細到大同佢同床瞓, 搞到佢而家好細膽(樣樣事都驚)同要有人陪先肯瞓晏覺. 我唔知佢大個會點算?? 好自責同內疚搞到個仔咁樣... 而家細女2個半月大, 之前日抖又係成日抱住佢瞓, 而家試咗2日都開始有d效. 希望阿女唔好似哥哥咁樣就好喇! 如果唔係我就係1個失敗阿媽!!!

大宅

我噚日响圖書館借到呢本書嘞, 希望幫到我個BB >c<

原帖由 vivienne019 於 09-5-18 16:25 發表
好書推介 -"從0歲開始" - 使寶寶持續安穩睡眠的有效方法

我係生之前有朋友介紹睇呢本書, 佢地話跟住本書做 bb 會好湊好多. 佢個b都係飲人奶, 而家已經9個月大, 每日食4餐. 日日定時自己醒, 醒咗又唔會扭計, 會自 ...

首頁

尾頁

跳至