跳至

首頁

尾頁

大宅

mclung 發表於 20-10-26 11:36
移民局有冇話個PR批咗之後要幾耐之內land NZ
因為我知道Resident Visa 批咗之後一年內要入境紐西蘭報到
On ...

可以用香港手提電話+email申請realme account,你試吓

大宅

kckkck 發表於 20-10-26 11:45
正常就批左之後一年內,哈~我自己就paper, 但我仲有兩個BK友係用 online申請,我估冇問題的,係我地自己 ...

Auckland d 樓真係升得好快,我本來想先買間兩房unit收租,但完全入唔到手,都怕過到去買唔番 但又想喺HK搵多幾年$

男爵府

mclung 發表於 20-10-28 00:46

我大嘅依家至小三 細嘅K3 我仲要等三年(emoji) 我唔等細嗰 ...

三年啫 吾係好耐

男爵府

mokcnine 發表於 20-10-29 14:13
Auckland d 樓真係升得好快,我本來想先買間兩房unit收租,但完全入唔到手,都怕過到去買唔番 ...

unit算吾算公寓?你預幾錢買?禁你吾買 house第時更冇喎?

大宅

kckkck 發表於 20-10-29 14:17
三年啫 吾係好耐

我都係等3-4年後先去,我大囡中一,兩年後佢先返去讀year 9,到佢升Year 11我們先全家返去。睇完你回覆,又心諗係唔係應該變陣

大宅

kckkck 發表於 20-10-29 14:20
unit算吾算公寓?你預幾錢買?禁你吾買 house第時更冇喎?

unit唔同apartment唔使俾corporate levy。
我係諗住先買來收租,到自己回流時收番自住,再實地搵間3-4房townhouse自住,唔想而家隔山買牛。
budget 預NZD 70-80萬 (當然越平越好 ),收租又要睇回報率,但呢d價錢好似已不太可能
2012年時都有諗過買,當時budget 60萬,但樓市好熾熱,全部auction out晒budget,之後就冇再諗 。。。

男爵府

mokcnine 發表於 20-10-29 14:20
我都係等3-4年後先去,我大囡中一,兩年後佢先返去讀year 9,到佢升Year 11我們先全家返去。睇完你回覆, ...

我大仔中一,細小五,我都吾敢等 本來都想細讀多一年先,紐西蘭又升爆,香港又狂跌 ,似冇得你等,變數太多,除非吾諗住走

男爵府

mokcnine 發表於 20-10-29 14:27

unit唔同apartment唔使俾corporate levy。

依家升到好恐佈,間間拍賣啦

男爵府

mokcnine 發表於 20-10-29 14:27

想請教下你 unit即係边D?我吾識分

大宅

kckkck 發表於 20-10-29 16:44
想請教下你 unit即係边D?我吾識分

類似呢d
https://www.realestate.co.nz/3877900/residential/sale/244-arthur-street-ellerslie
我見有d一大幅地分8-10間,呢類要body corp,body corp 已 cover insurance,都可考慮。

男爵府

mokcnine 發表於 20-10-29 18:12
類似呢d
https://www.realestate.co.nz/3877900/residential/sale/244-arthur-street-ellerslie
我見有d一 ...

謝謝~大約知但少見,我都淨在網上睇樓咋,個樣似細屋仔,即 house樣但單層同細?

複式洋房

mokcnine 發表於 20-10-29 14:10
我上星期幫C6 online入咗申請PR,我係諗住land完先回港,過幾年先再去。我估應該冇問題啩,因為我媽咪也是 ...

(emoji)Ooo really! 咁等我叫C6安排一下!

複式洋房

mokcnine 發表於 20-10-29 14:20
我都係等3-4年後先去,我大囡中一,兩年後佢先返去讀year 9,到佢升Year 11我們先全家返去。睇完你回覆, ...

我見大家都等小朋友喺香港讀到中學先走,咁我大仔讀完小學 細嘅仲讀緊小學就走 係咪太早走呢? 大家可以分享一下究竟小朋友喺香港讀到幾年級至走比較適合?(emoji)

大宅

mclung 發表於 20-10-31 00:41
我見大家都等小朋友喺香港讀到中學先走,咁我大仔讀完小學 細嘅仲讀緊小學就走 係咪太早走呢? 大家可以分 ...

我覺得最遲升中三就要去,咁就可以直接搵中學升year 9。當年自己讀完中五先去,因為已在HK有一班好friend嘅朋友,所以好唔捨得又唔適應。另外,我想小朋友學多d中文,所以都冇諗過初小就帶小朋友去。
最緊要都係小朋友意願,可以帶佢哋返去1-2次認識吓,參觀吓升學展,等佢哋心理有個準備。

複式洋房

mokcnine 發表於 20-10-31 12:54
我覺得最遲升中三就要去,咁就可以直接搵中學升year 9。當年自己讀完中五先去,因為已在HK有一班好friend ...

其實我怕遲去嘅話 佢哋英文會講得唔好 融入唔到學校生活
而我C6 同你諗法一樣 想佢哋學多啲中文先 !
但係大家都想搵多幾年錢先過去 哈哈!

男爵府

mclung 發表於 20-10-31 16:16
其實我怕遲去嘅話 佢哋英文會講得唔好 融入唔到學校生活
而我C6 同你諗法一樣 想佢哋學多啲中文先 !
但係 ...

我吾係想佢學多D中文呀,係想大細都入同一間中,費事就黎就去,依家個 plan亂哂啦

大宅

M.A.C 發表於 20-10-7 15:50
你好,想請教一下
我先生小時候做左pr後就回香港讀書生活,但最近考慮帶配偶小朋友一齊移去nz,想問問小朋 ...

你要申請exemption 先至可以同佢地一齊入境

大宅

mclung 發表於 20-10-26 10:57

我C6都係NZ Citizen請問你係直接申請Permanent Residence ...

其實申請PR同埋RV都係同一條link, 同一份application,只係睇吓移民官批咩俾你.

伯爵府

回覆 beauty_lover17 的帖子

當然當然。。。否則就是普通護照入境。

大宅

M.A.C 發表於 20-12-10 17:40
回覆 beauty_lover17 的帖子

當然當然。。。否則就是普通護照入境。

Exemption 是critical purpose visitor Visa,是入境豁免,就算你無RV or PR都可以入境,為期半年

首頁

尾頁

跳至