時政擂台

跳至

首頁
12345...30

尾頁

子爵府

呢排好攰, 去到邊身邊都係講香港發生緊既事..
老老實實, 我係一個黃絲但同時亦會不斷抽離自己既角度去理解下藍絲睇到D乜野

反醒自己有冇睇錯, 分析錯, 流錯眼淚等等 不停的反覆思量 直到無力繼續
開初都好同情警方, 覺得佢地做左最大磨心好無奈, 但越來越多不必要武力從而引發更多暴力之後 就再幫唔落口話警方係被迫 (同意兩邊都走向左極端)

呢几日, 我決定抽離自己走向中立, 唔想不小心地成為政治棋子. 連FB都停埋... 但係... 當見到咁多赤裸跳樓/浮屍/棄屍但冇可疑加上警察向拉左人情況下仍然用極大武力去打個D所謂暴徒既片時.. 我真心諗唔通.......

BK, 係一個我活躍左13年既地方, assume一班都係為人母之輩, 但睇左好几個月, 彷彿9成都係同我唔同立場, 一見黃絲就鬧佢地係曱甴... 到底我睇漏左d咩.. 我個盲點位向邊度?

出po之前都考慮左好耐, 因為怕牽起罵戰. 跪求大家唔好一見到我係黃既就開拖, 真心想理性分析..
同時唔洗逐次事件問我點解咁點解咁, 我都睇夠嘞.

有意開解我既, 先多謝留言. 否則, 煩請輕輕地略過此po

唔該. 多謝.

bktcc  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-11-21 12:00

珍珠宮

回覆樓主:

係呀,死左2500隻,我建議樓主帶花三年悼念佢地

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

子爵府

回覆 mcs74 的帖子

2500? 我又睇唔到有咁多
如果你純粹係要揶揄既, 已經講左唔該略過即可

我唔係想開舖揾交鬧

唔該

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我曾經和樓主情況一樣。
發現只因大家立場想法不一樣,理性和感性都影響人對事情的看法,所以沒有完全一致認同的價值和道德觀。
不過互相尊重大家的政見,就不會有不愉快的對罵場面。

kimmama    發表於 19-11-21 04:45

男爵府

畀面勳章

kimmama 發表於 19-11-21 04:31
回覆 mcs74 的帖子

2500? 我又睇唔到有咁多

原來係想搵同志

子爵府

awah112 發表於 19-11-21 04:36
妳的盲點是睇吾到這場鬧劇,只是中美政治上的惡鬥,和金融市場的貪婪。
...
可能你講得啱, 呢個係一個宏觀層面

一切都歸咎於金錢利慾

子爵府

回覆 ada.sfng 的帖子

原帖係咪講得唔清楚?
揾同路人都唔會向自由開帖, 未比人炳過?亦都冇需要向呢度揾, whatsapp已經多到睇唔切

重新: 我唔係想開舖揾交鬧

大宅

awah112 發表於 19-11-21 04:36
妳的盲點是睇吾到這場鬧劇,只是中美政治上的惡鬥,和金融市場的貪婪。
...

認同一開始是中美政治上的惡鬥
但呢場鬧劇亦暴露左香港制度上出現了問題

大宅

kimmama 發表於 19-11-21 04:47
回覆 ada.sfng 的帖子

原帖係咪講得唔清楚?

其實樓主直接自動過濾吧
呢場運動第一樣學會就是不要希望所有人都明白你

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

凡事要獨立思考,不要人云亦云,冇証冇據唔好亂屈人。謝謝!

axun    發表於 19-11-21 12:53

男爵府

kimmama 發表於 19-11-21 04:01
老老實實, 我係一個黃絲但同時亦會不斷抽離自己既角度去理解 ...

你有無回想一下

1.你接收資訊主要响乜嘢媒介同平台?

2.你有否睇哂兩邊嘅version?

3.你所講嗰啲浮屍,跳樓,响唔肯定真實原因下你就懷疑任何人,並不理智及公正,只代表你好易信人,或者你係一個容易幻想嘅人

我同你一樣“唔想成為政治嘅棋子“,同時我更唔想成為抹黑下嘅幫兇,所以我地唔應該隨便以個人好惡去選擇相信邊一個資訊,而係應該抱持有所保留,只去相信一啲最接近真相嘅資訊。

所謂最接近真相,我原則係要全港傳媒都報導,並且反對方並無否認。好似之前火燒伯伯,連黃人開頭話假,到後面都不得不道歉並承認事實。

Smile20    發表於 19-11-27 13:04
tammy_my    發表於 19-11-21 16:01
fatmth    發表於 19-11-21 15:30
做好自己    發表於 19-11-21 14:36
大妹妹    發表於 19-11-21 13:41
axun    發表於 19-11-21 12:53
fannywong2208    發表於 19-11-21 11:25
fannywong2208    發表於 19-11-21 11:25
cl017    發表於 19-11-21 11:10
ic34    發表於 19-11-21 10:37

大宅

老老實實, 我係一個黃絲但同時亦會不斷抽離自己既角度去理解 ...

欣賞你的多面思考, 不妨代入以上回覆你相片中的任何一位,他們也是香港人! 為何抗爭到自己人打/燒/殺自己人? 直到目前無藍人殺/燒黃人!
我原來都黃, 但眼見香港就快變廢墟,抗爭到連累到平民百姓,我無可能再支持下去。直到近日, 全家都手停口停, 就更加覺得香港無了, 等死了, 我都想快點全家攪炒唔駛再掙扎求存。

男爵府

你加入太多個人情緒,就容易有偏向。一旦你相信其中一方曾經做錯,你就容易認為佢地每一件事都錯

你應該以針對一啲“行為嘅出發點“去分析,而不是單單一個行為,一段短片,一段報導,去分析邊一邊一定係啱定錯

暴徒用暴力嘅出發點係乜?
警察用暴力嘅出發點係乜?

暴徒為乜嘢而行動?
警察為乜嘢而行動?

暴徒行為嘅結果令成個社會產生乜嘢後果?
警察行為嘅結果令成個社會產生乜嘢後果?

應該思考嘅係呢啲

我不針對政治立場,我睇嘅係手段同出發點

伯爵府

回覆樓主:

先唔講咩顏色 , 每個人因應唔同性格 , 價值觀 , 甚至乎唔同角色去睇一件事 , 當然會有分別啦,根本好難去理解所有人諗法,亦唔會諗得明。同理 , 唔係話醫生就一定係好人 , 或者紋身就一定係壞人一樣 , 即我想帶出嘅信息就係 , 無野係絕對。如果你認為自己想法係啱 , 又何需理會人地點諗。

伯爵府

完全係兩個世界!

男爵府

如果你想法仍然係停留响“相信邊個“同“唔信邊個“,咁你只會成為媒體嘅扯線公仔,政治嘅棋子。你嘅思想會同留守理大嘅中學生一樣

咁耐以嚟我無流過淚,唔係因為我無感覺,而係第一,我對大部分傳聞有保留。第二,我唔想俾情緒控制我理智。一旦人感到憎恨同哀傷,就會對對方不再仁慈。

但我其實內心一直淌血同憤怒

有人話,六四事件都要30年後先至有更多真相,外國一啲政治機密文件真相都要50年後先至解封公開,所以你真係唔好咁儍亂咁信,自己疑神疑鬼

我都有懷疑你係文宣,所以我對你講嘅不完全相信,但我亦以假設你係真心嘅情況下回應你,希望你可以回復冷靜,同多面睇

花生蘿蔔    發表於 19-11-21 21:52
tammy_my    發表於 19-11-21 16:09
fatmth    發表於 19-11-21 15:33
gm147    發表於 19-11-21 11:26
ic34    發表於 19-11-21 10:39

男爵府

我諗我明你嘅心態,因為幾個月前我入嚟呢度都大嚇一跳,點解呢度人嘅想法同我完全相反,像大家活在平衡宇宙,但明明蒲咗咁耐,我一真覺得呢度jm普遍都係善良可愛
其實我自己個心態都有轉變,由示威者破壞港鐵,戲稱為`黨鐵',簡單嚟講,就係用暴力令非同路人噤聲/恐嚇,成個運動已經變咗質,示威者已少咗道德感召力。用一個好顯淺嘅比喻,科大學生死咗,一個年輕生命失去了,固然傷感,但係我哋七百萬人同你無仇無怨呀嘛,你掟單車去火車路軌,有出軌嘅風險,車上幾千人隨時陪葬,係咩道理呢?示威者將一腔怨憤發洩係無關事嘅市民身上,呢個係藍絲嘅憤怒,但係黃營似乎仍然唔明白

Smile20    發表於 19-11-27 13:06
lovegirlslove    發表於 19-11-23 09:36
yokoleung0102    發表於 19-11-21 22:45
花生蘿蔔    發表於 19-11-21 21:53
tammy_my    發表於 19-11-21 16:11
fatmth    發表於 19-11-21 15:33
mud0288    發表於 19-11-21 15:13
maskuito    發表於 19-11-21 13:56
大妹妹    發表於 19-11-21 13:45
cl017    發表於 19-11-21 11:11
^^    發表於 19-11-21 11:03
ic34    發表於 19-11-21 10:39
wcpcelia    發表於 19-11-21 09:52
yoyohuang    發表於 19-11-21 09:48
Patsiu    發表於 19-11-21 09:23

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

kimmama 發表於 19-11-21 04:44
可能你講得啱, 呢個係一個宏觀層面

一切都歸咎於金錢利慾

如果你真係明這是一場中美角力,再睇下顏色革命資料,好多野自然明

男爵府

兩邊陣營嘅立場差異, 另一個原因大家對'因果'嘅理解,示威者對police brutality既反感,令佢哋以為後續做咩行為(裝修/放火/私了)都justified, 不惜動用好多文宣去洗白。藍絲睇到嘅係,係你先堵路掘磚掟汽油彈,我哋先放催淚彈。更高階的中立睇到嘅係,無日無之嘅遊行堵路,只會激化局勢,雙方升級,令政府推出更強硬嘅措施(例如蒙面法,,甚至而家全國人大企圖奪去終審法院審視本地法律有冇違憲嘅權力, 連李國能都嚇一嚇,出聲了,呢個係最worst 的scenario, 意味香港失去司法獨立), 從大局睇百害而無一利。當然從黃絲角度,只不過係內地露出極權的本相,同佢哋無關,因同果糾纏不清,係兩邊陣營互相仇視原因

tammy_my    發表於 19-11-21 16:15
meow50    發表於 19-11-21 12:06

首頁
12345...30

尾頁

跳至