時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

siutsunboy 發表於 19-11-25 16:48
第1點,如果有人企出來會暴力割(emoji)及支持回復秩序我可以認同,但暫時未見
第2點我冇意見,不過想講, ...

基本贊同

侯爵府

CC1965 發表於 19-11-25 18:11
回覆你的:
1. 前提係飯民從來沒有同黑暴割席,點支持得落?
2. 你的這些經歷過文革的老人家,究竟有沒有 ...

1. 我前帖所指嗰部份投票俾泛民,佢只係唔鍾意建制,唔係鍾意或認同泛民。例如家母嗰啲牛頭角順嫂,根本冇諗咁多。
2. 嗰啲老人家係我朋友們嘅父母,我唔知佢哋有冇接觸內地同齡人。但我啲朋友即係佢哋仔女,由細耳濡目染,即使同學、同事中唔少內地人,佢哋亦常往返內地(有人直情長駐),佢哋都依然故我,即使內地比香港先進好多,佢哋仍覺得香港人優越有教養,內地人粗魯無禮。

子爵府

Think_Thank 發表於 19-11-25 17:48
對,如果係1949年的話。可惜現在是2019,而且香港係一個已發展的國家,受教育的水平也算高……

我最擔心的 ...

年輕人用暴力爭取已經有問題,但有人支持真係好難接受
或者我生活得太好,雖然唔係話社會冇問題,但距離要推倒現有一切去革命仲差好遠好遠,但都咁多人支持
一個全民教育嘅地方竟然咁多人支持用50年前民智未開且遺臭萬年嘅方法去爭取,我真係要d時間去接受

大宅

YolandaTam 發表於 19-11-25 18:21
1. 我前帖所指嗰部份投票俾泛民,佢只係唔鍾意建制,唔係鍾意或認同泛民。例如家母嗰啲牛頭角順嫂,根本冇 ...

過多幾年,當深圳人工高過香港就知結果了。唔使5年

首頁

尾頁

跳至