自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問大家有冇好醫師介紹處理痛症,個膊頭呢幾個月好痛,尤其是伸高手嘅時候,直頭痛到喐唔到,睇過西醫跌打都唔得,有時仲痛到扯到上條頸後面

洋房

回覆樓主:

我之前都有痛症,有個男性朋友介紹我去睇個男師父好反,最神奇係我男性朋友本來係 腰背痛,但個師父居然檢查到話佢有小腸氣 ,之後佢去睇西醫確診咗真係有小腸氣,但唔太嚴重,後尾食藥好返

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

bopibu 發表於 19-11-26 16:44
請問大家有冇好醫師介紹處理痛症,個膊頭呢幾個月好痛,尤其是伸高手嘅時候,直頭痛到喐唔到,睇過西醫跌打 ...

係咪五十肩/肩周炎?
我早排都係咁, 洗頭時好鬼痛, 不過睇骨科照完, 俾左止痛我食, 食一排又無咩事了.

大宅

vickma1314 發表於 19-11-26 17:05
我之前都有痛症,有個男性朋友介紹我去睇個男師父好反,最神奇係我男性朋友本來係 腰背痛,但個師父居然檢 ...

中醫師? 我識的中醫師 都曾經有類似斷証。

複式洋房

vickma1314 發表於 19-11-26 17:05
我之前都有痛症,有個男性朋友介紹我去睇個男師父好反,最神奇係我男性朋友本來係 腰背痛,但個師父居然檢 ...

可否介紹

大宅

回覆樓主:

其實痛症真係好難搞,上年我成個背同條腰痛咗大半年,真係痛到抖氣都辛苦,睇極跌打,針灸,物理治療都冇用,用咗過萬以上 最後都係要靠每日熱敷+拉筋,但要持之以恆,冇得快

水晶宮

回覆樓主:

不通則痛,有冇做過按摩?

我之前腰痛,我個人有壞習慣起屋企長期撻起梳化,坐到唔係坐唔係瞓果隻, 終於賴野,條腰好似突然比電電一下咁,跟住果個位好似有條筋連住pat pat, 成扯住咁樣

我上星期按完一次就冇事了,以後提住自己坐好啲

如果你唔係骨刺果啲,可以去按下

複式洋房

goo_littlebb 發表於 19-11-26 17:09
係咪五十肩/肩周炎?
我早排都係咁, 洗頭時好鬼痛, 不過睇骨科照完, 俾左止痛我食, 食一排又無咩事了.
...

西醫話類似係,食咗藥好啲,但食完冇耐又係咁

複式洋房

miffyumiffy 發表於 19-11-26 17:25
不通則痛,有冇做過按摩?

我之前腰痛,我個人有壞習慣起屋企長期撻起梳化,坐到唔係坐唔係瞓果隻, 終於賴 ...

我唔係肌肉酸痛按摩冇用,係隻手痛到伸唔起

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

bopibu 發表於 19-11-26 18:00
西醫話類似係,食咗藥好啲,但食完冇耐又係咁

醫生話會反覆,所以我都有機會再痛。不過我果陣一定要訓平,因為訓果陣打側訓係痛到訓唔到。同埋同凍袋/凍水樽 碌下full下會舒服啲。

公爵府

bopibu 發表於 19-11-26 16:44
請問大家有冇好醫師介紹處理痛症,個膊頭呢幾個月好痛,尤其是伸高手嘅時候,直頭痛到喐唔到,睇過西醫跌打 ...

我講下我嘅情況俾你知,我同你個情況差唔多,我去睇西醫嘅骨科,照磁力共震,話我膊頭痛膊頭之間嘅滑膜流失,所以個膊頭郁嗰陣時,骨與骨之間因為少咗滑膜,所以會痛,加上磁力共振照咗出嚟,話我條筋發炎,所以我而家無論伸高手,扣胸圍扣,都係做唔到㗎,我最差係,同一台人食飯,伸手夾餸係有困難,而且夜晚黑瞓覺嗰陣時亦都會好痛,骨科叫我做物理治療,佢話要忍住痛做。我開始咗做物理治療,真係好痛㗎,物理治療師話我,屬於嚴重嗰隻。

複式洋房

Bibibut 發表於 19-11-26 20:07
我講下我嘅情況俾你知,我同你個情況差唔多,我去睇西醫嘅骨科,照磁力共震,話我膊頭痛膊頭之間嘅滑膜流 ...

你好嚴重喎,我就未至於去到你咁樣,我係陰陰痛,遞起手到某個位先痛

公爵府

bopibu 發表於 19-11-26 20:46
你好嚴重喎,我就未至於去到你咁樣,我係陰陰痛,遞起手到某個位先痛

我冬姑頭的,梳頭不能梳到落頸、洗頭又痛,不能拗後隻手抓背脊,總之做乜都痛!最慘係,我呢隻係右手,係常用嘅手,有時打打下字都會痛,我而家係用語音寫字出嚟俾你

複式洋房

Bibibut 發表於 19-11-26 20:50
我冬姑頭的,梳頭不能梳到落頸、洗頭又痛,不能拗後隻手抓背脊,總之做乜都痛!最慘係,我呢隻係右手,係 ...

希望你快啲好返

公爵府

bopibu 發表於 19-11-26 20:58
希望你快啲好返

醫生話做住物理治療,要18個月先好得曬。佢確診我嘅病,叫冰凍肩Frozen shoulder,我有排好,希望有奇蹟,多謝你啊。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Bibibut 發表於 19-11-26 20:50
我冬姑頭的,梳頭不能梳到落頸、洗頭又痛,不能拗後隻手抓背脊,總之做乜都痛!最慘係,我呢隻係右手,係 ...

肩周炎? 我媽靠睇物理治療好番.

平時少用電話電腦, 多d 郁下, 游水打一陣麻雀都好過唔郁.

大宅

bopibu 發表於 19-11-26 20:46

我都痛咗個幾月,上星期開始穴位按摩及拉筋拔罐,做2次隻手可以提高(當然仲係有小小痛),後面仲未去到bra位,希望快d好埋

珍珠宮

bopibu 發表於 19-11-26 18:02
我唔係肌肉酸痛按摩冇用,係隻手痛到伸唔起

要靠做運動, 用跳繩穿過d高位(例如浴廉條通, 一定要承到力的), 條繩左右手一齊郁, 左手拉低, 右手拉高, 即係類似拉窗廉繩嘅動作, 不過對手要放高d, 由開始痛的高度開始拉. 日日做, 做到雙手舉得直, 手臂又可以掂到耳仔.

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我看醫生話這是肩周炎,要多做拉根運動!即系用手指爬牆, 用手指爬牆爬到牆的最高處盡量拉住手臂嘅筋, 超痛但拉著之後會好少少

wcpcelia    發表於 19-11-27 09:20

珍珠宮

回覆樓主:

會唔會係床褥/枕頭/睡姿問題?

枕頭有冇承托住條頸? 訓覺膊頭可否放鬆?

首頁

尾頁

跳至