自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都試過肩周炎,唔怕痛嘅人會好得比較快,要郁多d,我自己好怕痛,所以要九個月自己才慢慢好番,記得唔好食糥米同飲酒。

子爵府

買部遠紅外線發熱機,我買菲利普,每晚照燈20分鐘,輕的痛症會2日無事。重嘅要每晚照,照完會減輕。
再配合其他中醫治療。

子爵府

買部遠紅外線發熱機,我買菲利普,每晚照燈20分鐘,輕的痛症會2日無事。重嘅要每晚照,照完會減輕。
再配合其他中醫治療。

大宅

bopibu 發表於 19-11-26 16:44
請問大家有冇好醫師介紹處理痛症,個膊頭呢幾個月好痛,尤其是伸高手嘅時候,直頭痛到喐唔到,睇過西醫跌打 ...

我之前痛咗成年,最後做物理治療,再勤力d做物理治療師教我做既運動,結果好返。之前,痛到bra帶都扣唔到。

禁止訪問

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

bopibu 發表於 19-11-26 16:44
請問大家有冇好醫師介紹處理痛症,個膊頭呢幾個月好痛,尤其是伸高手嘅時候,直頭痛到喐唔到,睇過西醫跌打 ...
照MRI同係骨科醫生度抽血睇係係咪有啲指數太高/太低,睇下係咩問題?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Bibibut 發表於 19-11-26 20:50
我冬姑頭的,梳頭不能梳到落頸、洗頭又痛,不能拗後隻手抓背脊,總之做乜都痛!最慘係,我呢隻係右手,係 ...
我多年前右手同你一樣, 痛到差不多唔郁得, 骨科話肩周炎到frozen shoulder, 西藥唔掂。跌打話五十肩, 敷藥唔掂。

之後針灸止到痛, 但手郁唔到, 之後再加物理治療, 痛到眼淚自己出來。 拉得幾次, 開始鬆D。 约半年, 可郁返唔痛。

你加油Take Care.

約一年後, 到左手, 呢次有經驗, 即刻拉根加針灸, 幾次唔痛。 之後左右手陸續有痛, 又用呢招。

珍珠宮

可能肩周炎
可以試試用衝擊波按摩槍
唔擔保一定的,但幾百蚊買嚟試試都OK
之前筋膜炎,痛到落唔到床
食完消炎藥做了針灸、按摩都唔得,忍痛試咗一個禮拜衝擊波按摩槍,立刻冇事。初初做第一次痛到眼水都出,最後忍住做,現在唔駛食止痛藥。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

幾年前我長期有肩頸痛都係針灸舒緩後,每一日急步行1小時不知不覺就解決咗痛症嘅問題,但舊年因為唔可以跑咁耐和少跑咗,最近都有時酸痛。
我姑丈頸部有骨刺都係運動急步行就冇再痛,所以運動解決痛症嘅問題係可以嘅

公爵府

lily-of-valley 發表於 19-11-27 11:59
我多年前右手同你一樣, 痛到差不多唔郁得, 骨科話肩周炎到frozen shoulder, 西藥唔掂。跌打話五十肩, ...

我個物理治療師都叫我試吓針炙,佢個到有得針,我明天去做,會試下。隻手真係好痛,平時返工,做家務,總之做每一樣野都痛,你瞓覺嗰陣時同唔同㗎 ?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Bibibut 發表於 19-11-27 12:45
我個物理治療師都叫我試吓針炙,佢個到有得針,我明天去做,會試下。隻手真係好痛,平時返工,做家務,總 ...

一時時, 但訓時郁唔知, 會痛醒。
好痛, 洗頭洗身得一隻手洗。bra耍在前面扣轉返後面。 衫得一隻手著。 仲係左手, 大半年至一年。 隻左手都靈活好多。 你鬆完根, 物理治療用熱包敷痛處, 好D架, 臨訓前做完拉根, 敷住好訓D架。

複式洋房

好多謝大家分享,等我都試吓大家提供嘅方法睇下邊樣適合自己先

公爵府

lily-of-valley 發表於 19-11-27 13:38
一時時, 但訓時郁唔知, 會痛醒。
好痛, 洗頭洗身得一隻手洗。bra耍在前面扣轉返後面。 衫得一隻手著。 ...

終於有人明我,同我一樣!

象牙宮

Bibibut 發表於 19-11-27 18:27
終於有人明我,同我一樣!

唔使驚, 好得番架, 但唔係感冒咁時間。 要等, 幾個月後的事。 拉根一排, 針得一排, 你就會覺得痛都做到D野, 郁得多D。 但唔好懒呀, 懶就痛返。 加油Take Care.

首頁

尾頁

跳至