自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

其實有邊個會好想離開自己既家丫,要送小朋友去第二度讀書本身都係難題。家家有本難唸的經,真係唔需要講咁多無謂說話。

唉,我都想幫小朋友舖路去外國讀書,不過又係大難題。

水晶宮

回覆樓主:

我都考慮咁,雖然唔捨得香港,但香港讀書環境實在太差,間間學校裡都有一班黃絲搞事,我想小朋友享受純真嘅讀書環境,唔想被洗腦
內地學校好大好靚,環境無得頂

男爵府

happyeasy 發表於 19-11-26 23:21
今次最大的得益者除了新加坡就係深圳

深圳就唔知,新加坡就一定唔係得益

https://www.businesstimes.com.sg/government-economy/singapore-and-hong-kong-not-a-zero-sum-game

侯爵府

emilylam 發表於 19-11-26 23:24
我都考慮咁,雖然唔捨得香港,但香港讀書環境實在太差,間間學校裡都有一班黃絲搞事,我想小朋友享受純真嘅 ...

幾乎間間學校有足球場,令人好羨慕。

伯爵府

回覆樓主:

言論自由 ,我地控制唔到人地想法同意見,一日生存都會面對不同意見 , 最緊要知道自己做緊咩就得 , 何需人認同?

子爵府

怪獸青BB 發表於 19-11-26 22:55
有得揀先係老闆,d人眼紅人地多條出路而已,唔使上心,要走嘅點都留唔住
...

有選擇係一件好事

我呢啲基層就無得揀,香港好唔好,我都繼續生活,但相信會過去的

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

咪理佢,葡萄心態

珍珠宮

mcs74 發表於 19-11-26 23:05
咪就係,小朋友宜家落公園玩都好危險學校校長,老師,牧師都係到講政治野,我唔覺得香港宜家,未來 ...

我都考慮中
但唔想小朋友同爸爸分開

珍珠宮

happyeasy 發表於 19-11-26 23:11
我都唔捨得香港,但真係要諗

如果你都有考慮不要太在乎果d冷嘲熱諷post。我覺得睇到呢d家長質素更加堅定要走ge心有咩家長就有咩小朋友,希望佢地小朋友大左唔會仆去大陸讀大學啦

不過我同老公都只考慮深圳,因為近香港,方便探家人。而且深圳機遇多,發展成熟,d路又大又闊又乾淨,海底撈周圍都有,想食就食

珍珠宮

andyan324 發表於 19-11-26 23:32
我都考慮中
但唔想小朋友同爸爸分開

因為我老公可以申請調職深圳,所以打算一家人移民。如果要分開就唔好了,畢竟一家人最緊要。

珍珠宮

happyeasy 發表於 19-11-26 23:21
今次最大的得益者除了新加坡就係深圳

星加坡長遠(以後幾十年)也有隱憂的,最差的下場可以亡國。李顯龍之前說過,希望下一位總理是馬來西亞人。他們境內一旦出現種族衝突,後果會很可怕。

深圳是身負重任,迎難而上、急速成長做領頭羊,能者多勞。就好像華為一樣,已經沒有退路。

我們現在正處於一個大時代的轉型期,中美易位交接的轉折點。

ginevra    發表於 19-11-27 21:05

侯爵府

happyeasy 發表於 19-11-26 23:04
去邊度讀書生活都係根據自身的要求和想法,泰國、新加坡、台灣同大陸一樣,都有外籍人士的國際學校 (但父 ...

移民都可能後悔,要捱,悶/窮/婚姻危機。如果安定,誰會走呢?

珍珠宮

lajasmin 發表於 19-11-26 23:25
深圳就唔知,新加坡就一定唔係得益

https://www.businesstimes.com.sg/government-economy/singapore-and ...

這是兩個層面的作用力。星加坡實際是有得益,同時有另外一個層面的負面因素,產生抵銷作用。

美國推動反全球化,香港、星加坡這類外向型經濟的全球貿易中心角色一定是首當其衝的受害者。

中國推行的一帶一路,就是想要推動全球經濟增長點,抵銷全球經濟下滑的衝擊,帶動各國多一條生路。而把香港納入大灣區經濟區,也是為香港經濟動力提供更多的增長面。因為香港過往依賴的國際貿易,隨時會無以為繼。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

逢中必反吖嘛, 思想狹隘!
佢哋好鍾意話:大陸咁好,呀邊個仔女又去外國讀書~
其實呢...同時好多外國人都會去大陸讀書囉…互相文流學習,唔係單向㗎

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

至少不會學殺警扔汽油彈吧!我贊同如果有生意在大陸小朋友上去讀好。但如果不是要一家人分離就不好了。尤其深圳好貴,剛才看了下樓價,簡直同香港差不了多少,比我寧願廣州,樓價平好多。如果大人工作在香港還是留港吧,畢竟家庭教育更重要。等到大學階段我就寧願內地名校,有清華北大一定不要港大爆大

男爵府

回覆樓主:

有能力走先係真本事。

侯爵府

appledai 發表於 19-11-26 23:56
至少不會學殺警扔汽油彈吧!我贊同如果有生意在大陸小朋友上去讀好。但如果不是要一家人分離就不好了。尤其 ...

珠海也不錯

男爵府

happyeasy 發表於 19-11-26 22:49
內地的學校不是一個類型,和香港一樣,也有國際學校(好多比香港貴)、雙語學校、私立、公立。香港如果持續 ...

自己無得揀,梗係唔抵得人地可以揀啦
清華同北大,你估咁易入到,仲覺得大陸學府好低水平既,其實佢都係好低水平

Farfetchhyt    發表於 19-11-27 10:13

子爵府

我知道已經有幾個讀緊耀中的小朋友去了東莞的國際學校
可能他們的父母在東莞有生意吧⋯⋯
我覺得無論點,做父母只是想比最好的給孩子

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

只不過係佢地冇機會去姐!吃不到的葡萄是酸的!有錢我都想比個囡上去讀國際!唔洗對住班黃人咁辛苦!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

首頁
12345...11

尾頁

跳至