自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

另一個叫人唔好語言暴力,自己講嘢咪又單單打打,真係虛偽到不得了

侯爵府

Kx16 發表於 19-11-27 01:28
對於愛國又想子女返大陸讀書,我表示理解。
對於口説愛國,口説憎恨歐美國家,但轉頭又想子女去歐美升學的 ...

其實點解愛國唔可以去歐美留學?好似我咁,殖民地時代長大,熟識英國教育制度,我C6加拿大大學畢業,亦係比較熟悉同信任外國教育制度

我唔可以話我好愛國,但我十幾年前已喺北京做過一年嘢,之後公司長期會去大陸公幹。我亦成日去大陸玩,我爸媽大陸有層樓。我個小朋友都幾鍾意返大陸架

我而家都要我小朋友好好學中文,中學會去外國讀,因為始終較熟悉學制,可能去爸爸間母校讀tim。畢業後我會鼓勵佢返大陸發展架,未來中國係經濟強國,中國人喺返自己地方發展會有優勢啲

呢個世界好大,思想唔駛咁狹隘。我地係中國人對自己身份認同有乜問題?我地熟悉同信任外國教育制度同中國人身份冇衝突

大宅

其實政治無處不在,同生活息息相關,唔明點解覺得去內地或其他地方讀書就可以逃避政治,咩洗唔洗腦,其實去內地讀書都一樣會洗你腦,我覺得其實最重要係由細到大培養獨立思考

大宅

happyeasy 發表於 19-11-26 23:09
係,除了貴的國際學校,大陸也有出名的公立學校(如深圳、上海)開AP班,IB班等,歐美名校明年錄取不少這 ...

我幾個朋友都係公司全包宴,唔使考慮咁多。
有一個讀台商學校,中文好好,小學已經可以寫出三千字作文,數學比香港有過之而無不及,係英文差啲,同香港教學差不多,會聽會寫唔會講,不過講只要畀到英語環境佢,應該好快追得到,其實我覺得英文會講不一定會寫,所以寫得一手好文章先重要。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

wai4919 發表於 19-11-27 07:49

吓,內地幾時限制坐高鐵自己和搭飛機自己,你思維仲維持在 ...

吓,你唔好扮唔知喎,你咁了解中國,你應該知我地祖國有一個「信用系統」監察人民?中國已經有上「千萬人」被影響。

如果被評為「失信人」就可以被限制不可買飛機票和車票,你的家人、朋友也會受影響。

而信用系統是可以「以言入你罪」。

本來香港、澳門都在這個系統名單上架,都係早幾個月才被除名。

國家咁愛香港,點會唔預埋香港一份呢?你話香港暫時實施唔到「信用系統」,係咪好可惜呢?我呢d行得正,企得正,真係未驚過。

大宅

happyeasy 發表於 19-11-26 22:49
內地的學校不是一個類型,和香港一樣,也有國際學校(好多比香港貴)、雙語學校、私立、公立。香港如果持續 ...

我都有諗過,會積極考慮。我唔想個仔喺咁單一既環境下讀書學習,香港教育黃得太離譜,老師、校長、教授唔係持平公正教育,係灌輸歪理偏見。見到呢代青年真係好無奈,有勇無謀,口說民主、法治,但就私了,特赦。

wcpcelia    發表於 19-11-27 14:11

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

難相處 發表於 19-11-27 09:23
大陸限制咩人唔可以坐高鐵、飛機?
我都想大陸限制下啲不守規矩乘客,永不準許乘搭,可惜無!
...
真係喎,本來香港、澳門都係名單上,早幾個月才除名。
我覺得好可惜,明明祖國監控預埋我地一份香港架ma,現在忘記了香港囉。

公爵府

tsewong 發表於 19-11-27 09:35
其實點解愛國唔可以去歐美留學?好似我咁,殖民地時代長大,熟識英國教育制度,我C6加拿大大學畢業,亦係 ...

所以咪話唔使一定愛國就串人番大陸住..!大陸讀書

我自問唔算話好愛國..我又無淘寶習慣
但我認同自己中國人身份有咩問題
好多外國人都來香港定居..!佢地好愛港?
我相信升學和定居人人都有唔同考慮因素
價錢....配套...學府認受性對將來小朋友發展...教學制度理念....
近唔近香港....都係個個家庭考慮因素

大宅

venusbbpig 發表於 19-11-27 09:37
其實政治無處不在,同生活息息相關,唔明點解覺得去內地或其他地方讀書就可以逃避政治,咩洗唔洗腦,其實去 ...

獨立思考之餘仲要有正確價值觀先可以明辨是非...
而家睇香港班黃人... 我無辦法認同佢地既價值觀...

翡翠宮

香港正經歷自回歸以來最嚴重既信心危機,身邊好人送子女出國升學,係黃藍都走

子爵府

畀面勳章

apple~y 發表於 19-11-27 06:58
我有朋友上深圳參觀國際學校
校舍好大...師資硬件一流
佢話深圳近香港

想知邊間 thanks

公爵府

mizuho 發表於 19-11-27 09:08
搵學校最好target2、3間多做點功課
如果唔駛20+萬嘅一般係民辦私立學校
上網可以查到唔少信息,但最好用簡 ...

唔知國內學校會唔會好似外國學府係暑假攪d
Summer course讀一,兩個月個隻?
我覺得最好讀下summet course...甘可以睇下小朋友適唔適合係個邊升學

水晶宮

2024勳章

blackypurin 發表於 19-11-27 09:35
另一個叫人唔好語言暴力,自己講嘢咪又單單打打,真係虛偽到不得了
...

我睇佢哋唔係想對言語暴力說不,係想對不同意見說不吧。只要有唔同意見,即使沒有粗俗語言,佢一樣視你為言語暴力,好一言堂
我真係覺得班人好偽善囉,大把人接受得打人放火燒舖破壞港鐵塞路阻人返工呢D暴徒惡行,卻接受不了暴徒被人唾罵,在他們眼中,罵人遠遠重罪過打人。滿口仁義道德又如何,支持暴徒就係黑心腸!

大宅

tester5 發表於 19-11-27 09:46
我覺得好可惜,明明祖國監控預埋我地一份香港架ma, ...

如果係不守規矩慣犯,我覺得無問題,唔好等人以為做任何事情都唔會有後果,香港、澳門在名單上我唔會介意,不過我並唔知道你講的名單用咩做衡量標準,有實例說明先可討論。

男爵府

有d人唔低得人既心態, 人地有多條出路選擇, 佢自己冇,咪唔低得。

子爵府

tester5 發表於 19-11-27 09:46
我覺得好可惜,明明祖國監控預埋我地一份香港架ma, ...

香港、澳門不讓你進入便可

香港的機場、港鐵、隧道被嚴重破壞,中國人民應該更支持這個加分減分制:
當中會被限制乘坐飛機的行為,包括編造、故意傳播涉及民航安全虛假信息、衝擊當值櫃枱、隨身攜帶或託運違禁品、強行闖入或衝擊駕駛艙和跑道、強佔座位和行李架、在飛機吸煙、盜竊等等。而會被限制乘坐鐵路的行為,包括擾亂鐵路站秩序且危及鐵路安全、賣黃牛票、持偽造、過期等無效車票、冒用優惠身份證件等等。

伯爵府

開心吸收勳章

tester5 發表於 19-11-27 09:41
吓,你唔好扮唔知喎,你咁了解中國,你應該知我地祖國有一個「信用系統」監察人民?中國已經有上「千萬人 ...

「信用 系統」就解作限制買高鐵和機票。

不如你講安檢係限制入境拉,全世界都做緊。

其實我都好想有,班暴徒日夜破壞,又 幪面,新聞記者影住都可以捉唔到,睇住破壞人地商店,全港電視睇住,佢地真係覺得自己行得正企得正,拉唔到,吹咩!!

子爵府

畀面勳章

91405 發表於 19-11-27 08:40
大陸國際的確不比香港差 但有一重要點:爹親娘親都不及毛主席親
明既就會明
...

井底蛙香港最多,成日以為世界圍住佢轉,大陸新一代好多都出國讀書再回國貢獻社會,你句slogan我勸你唔好講出黎比人笑,新一代只focus on 創新同發展,咩都扯去政治,成世人得幾句口號,完全係loser !

子爵府

其實是那些是冷嘲熱諷用言?

公爵府

LOVEMANDY 發表於 19-11-27 09:54
想知邊間 thanks

中澳實驗學校

首頁
45678...11

尾頁

跳至