自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

嚟緊去旅行會順路(兩個鐘車程)探男友親人,開頭係我話要去探,因為咁遠去到,唔順便探埋佢家人好似怪怪,男友開初唔想探,因為佢話會好煩。

咁去得人哋度我梗有準備禮物比人,禮數不可少。點知,呢幾日男朋友阿媽就叫我去買某樣野俾佢哋,咁我都覺怪,其實我都準備咗,只係我無同佢家人講。

之後,今日男友就同我講話佢外甥要求買書包,我一頭問號?佢個邊歐洲唔係更多選擇咩?不過我會交由男朋友自己攪掂

另一樣就係男友媽咪要求我哋帶好多野過去,其實個邊乜都有得買,點解仲要搬日用品一大堆重嘅嘢過去比人?

其實我應該順佢哋意定照送自己想送嘅禮物?ps小朋友會喜歡

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我會跟男友媽媽做,始終係佢嘅家人,佢有咩需要佢身為家人最清楚,咁去探親同自己親人講有咩需要好正常

雖然佢嗰邊乜都買到,但可能價錢同產地等等分別會有唔同,你叫你男友自己照帶探親用品,自己再準備少少禮物俾小朋友囉!

rainbowchuuu3    發表於 19-11-28 11:43

大宅

矛奶油 發表於 19-11-27 23:16
嚟緊去旅行會順路(兩個鐘車程)探男友親人,開頭係我話要去探,因為咁遠去到,唔順便探埋佢家人好似怪怪, ...

你會同佢結婚就照聽指令包你得體,你送一件事,未來奶奶叫做另一件事,又係男友親戚,將來可能會有來往,冇所謂當幫下人!順便一提,可能又要幫親戚帶手信返香港!

侯爵府

嚟緊去旅行會順路(兩個鐘車程)探男友親人,開頭係我話要去探,因為咁遠去到,唔順便探埋佢家人好似怪怪, ...

我反而覺得人地開聲想要咁仲好,唔駛買d自己以為好正既野但人地都唔啱用既野!

rainbowchuuu3    發表於 19-11-28 11:43

珍珠宮

呢啲唔算係手信,只係佢親戚想你地幫手帶過去嘅嘢,去得咁遠探人幫手帶啲佢地想要嘅嘢都好正常,唔需要將件事睇到咁複雜

ada0707    發表於 19-11-28 08:59

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

你男朋友都醒,提你唔好去探佢地,你一早就唔應該話去,講真佢只係男朋友吧了,老公就話啫。

既然咁「唔熟」,你都話要去探人咁「有心」,人地會以為搭單帶野過去,你都應該好樂意啦。

頭又係你自己洗濕既。我係你只要唔係犯法野,咩都會答應帶過去。正所謂「為人為到底,送佛送到西」。

子爵府

外國尤其西方國家,梗無亞洲產品咁平靚正。唔好以為外國貨一定多同好。

尤其第一次見面,當然順未來奶奶及男家人心意。好日都唔會飛咁遠,男友mama嘅心意不難理解。諗起以前啲大陸人叫HK親戚做南風窗,大概意思都係方便帶物資,

yeung_ma    發表於 19-11-28 16:39

禁止訪問

子爵府

佢叫你男友買定叫你買? 同一樣野唔同產地可以極大分別, 而且唔同市場唔同口味/品味, 真係可以完全兩回事

男爵府

tester5 發表於 19-11-28 00:13
你男朋友都醒,提你唔好去探佢地,你一早就唔應該話去,講真佢只係男朋友吧了,老公就話啫。

既然咁「唔 ...

說得好,不如就全部幫手買去、重就bf拿

珍珠宮

人在異鄉,家鄉d野咩都係最好的會應佢要求買,再加少少懷舊野,一解佢思鄉之情。

珍珠宮

我覺得完全唔奇怪,當你係屋企人先會有嗰句講嗰句,想收到啲咩咩咩。反而你潛意識其實都當佢哋係外人。

傻之達人    發表於 19-11-28 01:33

珍珠宮

除非,佢哋叫你買返佢哋國家出嘅牌子,咁就奇怪。否則我唔會覺得有咩問題。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

歐洲有歐洲既好野,香港有香港既好野,佢地鍾情香港既都唔出奇

大宅

照跟啦,最緊要收嗰個鍾意

abirdma    發表於 19-11-28 08:49

子爵府

牛年勳章

帶還帶。留意返有乜唔可以入境(尤其是食物)。

別墅

回覆樓主:

其實唔係帶手信, 係幫手帶貨啫(emoji). 每個地方都肯定有自家日用品, 無話買唔到. 但如果去探朋友/親友, 與買d 佢地未必like嘅禮物, 不如送d 佢地合用嘅嘢. 老實講, 我屋企有一堆朋友/親成送嘅茶具套裝、精緻餐具、客廳小擺設、水晶、大紅袍茶葉......我肯定係佢地嘅心意, 但結果都係放在櫃內封塵(emoji)(emoji)

男爵府

BK Milk勳章

當然買佢地話想要的嘢!
同埋你去得叫妳帶D嘢好正路

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你覺得怪係因為你唔係移左民丫麻.

人地當你地係自己人至叫你同你男友帶野過去, 不過小心睇下帶d乜. 你咪帶野過去, 同埋送你預備左既手信囉.

點解你覺得歐洲會有更多選擇? 我覺得冇乜選擇, 日用品d 款式唔靚, 華人食品又快過期....

子爵府

2018復活節勳章

男友親戚嚮外國想幫手帶野好正常,我幾次去旅行時都有幫朋友帶野,次次都帶一大個full 喼去,因為外國買野無香港咁多元化同埋同一商品價錢可以貴幾倍。

首頁

尾頁

跳至