跳至

首頁

尾頁

別墅

亞仔於今年11月返N1,請問你小朋友歡此學校嗎? 校長話功課不多,能涵接P1課程嗎? P1通常去那間小學? Thank you

別墅

hey Joe, James 會今年讀聖公會N1呀, 我都會試下佈, 不過唔知收唔收. 聽講好多人佈, K1-K3 弟/妹有priority .

男爵府

where is the school? is it in Yat Tung?

別墅

係富東商場3樓, 校舍比較細, 但好多媽媽D feedback 都話好好 !

複式洋房

呢間學校都收左我個仔, 11月18日入學(要過生日, 足兩歲), 早兩日去左交學費! 我都心大心細, 因見校舍好細, 唔係咁吸引, 但勝在便宜同埋番全日. 本來 greenfield 都收左佢, 但半日要 3千幾, 我9月細b會出世, 所以最後都係揀左聖公會! 希望 ok 啦!!!

複式洋房

我個女而家讀緊k1,啲老師都幾好,好細心,同埋都好肯同家長溝通。如果好似我咁係要返工既,如果小朋友有任何異樣,佢哋都會立刻打電話嚟。而我個女都好喜歡啲老師。

不過,因為暑假我哋要搬屋,所以阿女都要轉校..... 所以之前你哋會見我post出嚟要賣校服......

複式洋房

回覆 6# leafun 的文章

Even though the school is relatively small, I am very satisfy with the staff. They are all very nice and you can feel that they treat the children with 'heart'!

別墅

okmangel

nice to meet you! our son will be '1st classmate' in Nov. You are so 'hard working mum' 三年抱倆,好叻女! my son starts to need me to play with him now. sometimes, i think if I can get one more to play with him which will be so nice.

Anyway, SKH is very good school. Just worry the homework is not difficult enough to match P1 school.

for fee and feedback of SKH parents are so good.

原帖由 okmangel 於 09-5-20 11:56 發表
呢間學校都收左我個仔, 11月18日入學(要過生日, 足兩歲), 早兩日去左交學費! 我都心大心細, 因見校舍好細, 唔係咁吸引, 但勝在便宜同埋番全日. 本來 greenfield 都收左佢, 但半日要 3千幾, 我9月細b會出世, 所以最後 ...

大宅

是否用母語教學, 有冇英文堂上呢?

複式洋房

佢哋有一個外籍老師,一個星期到學校一次教英文同小朋友唱英文兒歌。另外有一位普通話老師,教國語的。其他時間就用廣東話上堂。

原帖由 milkmilk071213 於 09-5-23 11:02 發表
是否用母語教學, 有冇英文堂上呢?

別墅

one day for whole school? or for one class?

原帖由 leafun 於 09-5-24 00:17 發表
佢哋有一個外籍老師,一個星期到學校一次教英文同小朋友唱英文兒歌。另外有一位普通話老師,教國語的。其他時間就用廣東話上堂。

複式洋房

For one class....

原帖由 marjoe 於 09-5-24 00:41 發表
one day for whole school? or for one class?

別墅

any source to train kids lauguage skills after school? any idea?

原帖由 leafun 於 09-5-24 23:58 發表
For one class....

複式洋房

我估細路最易學外文的,便是用歌曲幫手,可以同佢參加啲英文兒歌班,等佢對英文易啲上手。

聖公會就無英文兒歌班,但佢有普通話兒歌班,係由講普通話既老師教。都ok嫁......

我個女就無join呢啲兒歌班,英文同普通話都係我自己教。

原帖由 marjoe 於 09-5-26 23:29 發表
any source to train kids lauguage skills after school? any idea?

別墅

謝謝你我

現常帶亞仔返DB外語Playgroup同係Plaza,多D同外國小朋友玩,希望幫到他

請問邊度有英文兒歌班?

原帖由 leafun 於 09-5-29 10:10 發表
我估細路最易學外文的,便是用歌曲幫手,可以同佢參加啲英文兒歌班,等佢對英文易啲上手。

聖公會就無英文兒歌班,但佢有普通話兒歌班,係由講普通話既老師教。都ok嫁......

我個女就無join呢啲兒歌班,英文同普通話都係我自 ...

複式洋房

東堤灣畔CLUB HOUSE有英文PLAYGROUP,係由外籍人士教的。我無JOIN,因為係平日時間,阿女要返學。

原帖由 marjoe 於 09-5-30 22:51 發表
謝謝你我

現常帶亞仔返DB外語Playgroup同係Plaza,多D同外國小朋友玩,希望幫到他

請問邊度有英文兒歌班?

別墅

do you have her contact nos.? i keep DB english playgroup almost $200 per one.... if can keep TC and budget under $150 i will go.

原帖由 leafun 於 09-6-5 03:48 發表
東堤灣畔CLUB HOUSE有英文PLAYGROUP,係由外籍人士教的。我無JOIN,因為係平日時間,阿女要返學。

別墅

星期六阿仔去左聖公會interview , D 老師真係好nice 喎, 老師話佢地學校有好多親子活動, 阿仔同老師玩得好開心 !
佢地好似有好多資源搞活動 .

別墅

好呀你阿仔係咪N1?

原帖由 kaliboker 於 09-6-8 10:32 發表
星期六阿仔去左聖公會interview , D 老師真係好nice 喎, 老師話佢地學校有好多親子活動, 阿仔同老師玩得好開心 !
佢地好似有好多資源搞活動 .

別墅

Maoz 都係N1呀, 我自巳就鐘意聖公會, 但我老公唔鐘意聖公會個校舍喎.

首頁

尾頁

跳至