親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問我9點到成田機場住池袋酒店,我應該搭SKYLINER OR N'EX? 我睇過SKYLINER 可到

日暮里

轉JR到池袋,比起坐N'EX 快
20分鐘,但坐N'EX 就可直達池袋吾使轉車,請問在日暮里轉車要行好遠嗎? 兩大兩小 應用選邊種坐好呢?

回港係早上9點機,住淺草去成田機場 (需要買來回機場票嗎?)

買SKYLINER OR N'EX 票是否要先買定? 到機場先買可以嗎? 因見機場JR 客服中心9:45已關門,我地9點先到成田,怕趕吾切換飛.

第 二日由池袋坐新幹線去苗場滑雪,住兩晚出番去淺草酒店 (需要買甚麼日劵嗎?)

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Up,我1月尾出發,都係住池袋

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cj040710 發表於 19-12-8 01:16
請問我9點到成田機場住池袋酒店,我應該搭SKYLINER OR N'EX? 我睇過SKYLINER 可到日暮里轉JR到池袋,比起坐N' ...

建議你搭 skyliner到日暮里轉車,skyliner 36分鐘已到日暮里,而且車比較密又比 NEX平,NEX須然舒服啲唔駛轉車,但你去池袋幾乎尾站時間不少,如果走一班車隨時要等大半個鐘。日本交通費非常貴,若自由行就要做下功課,計清楚想去嘅地方再買 pass. 又或者join 1-2天團吧 !

wcpcelia    發表於 19-12-18 14:35

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 19-12-16 13:09
建議你搭 skyliner到日暮里轉車,skyliner 36分鐘已到日暮里,而且車比較密又比 NEX平,NEX須然舒服啲唔駛 ...

謝謝你的解答。

請問JR 東京廣域周遊券,是可以乘坐NEX 到上野嗎?

如果我坐新幹線去雪場,需要預先買定票嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cj040710 發表於 19-12-20 08:42
謝謝你的解答。

請問JR 東京廣域周遊券,是可以乘坐NEX 到上野嗎?

廣域週遊券可用於 NEX,但只可連續用3日,唔清楚你行程究竟如何安排,但如果計好晒pass其實好抵用。

你坐新幹線去雪場,來回用廣已值回票價,你可預先上網訂位,到日本再買 pass. 住池袋轉新幹線要先轉車,有小朋友不太方便,何不住上野?

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 19-12-20 13:16
廣域週遊券可用於 NEX,但只可連續用3日,唔清楚你行程究竟如何安排,但如果計好晒pass其實好抵用。

你坐 ...

第一晚落機9點,所以我地改左係機場酒店Comfort住一晚,第二朝早坐番去機場買JR 廣域週遊劵,直接坐去苗場雪場住兩晚,剛好就是三日。

請問我係可以先上網訂左新幹線指定時間,然後去到機場買JR 廣域週遊劵就可以是嗎? 假設訂既時間坐新幹線趕吾切可以改坐下一班新幹線嗎?

我是否由機場坐NEX 到上野轉新幹線?

謝謝你的回覆(emoji)

珍珠宮

cj040710 發表於 19-12-20 18:35
第一晚落機9點,所以我地改左係機場酒店Comfort住一晚,第二朝早坐番去機場買JR 廣域週遊劵,直接坐去苗場 ...

你可以第二朝到機場買廣域週遊券,用廣 Pass乘 Nex 再轉新幹線,用盡張 pass,但你嘅情況就唔可以預先劃位。
原因所有J R網上留位均要去前一天取票,不能即日取票即日用,但你到日本已晚, 換言之你只可以乘新幹線時才劃位,不能預留。

網站有寫

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 19-12-20 18:51

你可以第二朝到機場買廣域週遊券,用廣 Pass乘 Nex 再 ...

非常清楚,謝謝你(emoji)(emoji)

請問知道東京邊度倒數氣氛好嗎?

請問東京有邊度岩9歲小朋友玩呀?除左迪士尼和hello kitty land.

珍珠宮

cj040710 發表於 19-12-20 20:39
非常清楚,謝謝你(emoji)(emoji)

請問知道東京邊度倒數氣氛好嗎?

東京鐵塔、淺草寺,好多地方都有倒數活動氣氛好好的。

九歲如果係男仔,可能唔再鍾意 迪士尼/hello kitty 呢啲。
可以睇下東京巨蛋城,有樂園有摩天輪,仲有宇宙博物館,都好啱帶小朋友去玩下。

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 19-12-20 22:23
東京鐵塔、淺草寺,好多地方都有倒數活動氣氛好好的。

九歲如果係男仔,可能唔再鍾意 迪士尼/hello kitty ...

好,謝謝你(emoji)

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 19-12-16 13:09
建議你搭 skyliner到日暮里轉車,skyliner 36分鐘已到日暮里,而且車比較密又比 NEX平,NEX須然舒服啲唔駛 ...

請問skyliner邊到買?香港買定?買來回?thx

珍珠宮

只如初見 發表於 19-12-30 14:09
請問skyliner邊到買?香港買定?買來回?thx

我上次响香港買定,過到去換票即可上車,今次會訂 klook.
去機場拎。其實去到先買都得,订就平少少。

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 19-12-30 18:30
我上次响香港買定,過到去換票即可上車,今次會訂 klook.
去機場拎。其實去到先買都得,订就平少少。
...

thx

首頁

尾頁

跳至