懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

hi Jkfamily,

can you add me rr!~

mb2/10月/養和

thx

大宅

just found this online, share with u guys:

臨盆用品準備清單 (走佬袋清單)
各間醫院提供予孕婦的用品略有不同,孕婦可先向醫院查詢,避免重複。

文件類
1. 驗血報告
2. 母嬰健康院產前覆診咭及記錄咭
3. 自己身份證
5. 丈夫身分證副本

孕婦用品類
1. 產婦衛生巾兩包
- 有扣的配合網褲使用更佳,亦較方便醫護人員替產婦更換
2. 網褲 4- 6條
3. 普通或哺乳胸圍 2 – 4個
4. 乳墊 8-10 個
5. 紙巾或廁紙 2盒或2卷
- 可使用廚房用紙巾,可避免順產小便後清潔下體及會陰傷口時,普通廁紙或紙巾,容易殘留細紙屑,而引致傷口發炎。
6. 濕紙巾 1包
7. 床墊 2-4 張
- 預防惡露染污床單
- 可先向醫院查詢有否提供。
8. 傷口沖洗瓶 1個
9. 收腹帶
- 剖腹分娩產婦作束緊傷口之用,可減輕痛楚。
10. 水泡
- 自然分娩產婦使用: 傷口痛時可墊著坐,以減輕痛楚。

日常用品類

1. 外套或披肩 1件及長褲
- 產後要小心保暖, 避免著涼
2. 拖鞋 1對
3. 保溫杯
4. 密碼鎖
5. 乾糧 (少許)
6. 手提電話及充電器
7. 零錢及八達通
- 必要時購買用品, 打電話

9. 出院時衣服 1套
- 可稍後由家人帶來

清潔用品類
1. 毛巾、浴巾
2. 牙膏、牙刷、漱口杯
3. 潔面乳
4. 潤膚膏、潤唇膏
5. 免沖水洗頭水、沖涼液 (清潔身體用乾粉)
6. 梳

嬰兒用品類
1. 初生嬰兒紙尿片 1包
2. 嬰兒用濕紙巾或棉花球 1包
3. 紗巾 6 - 8 條
4. 包嬰兒毛巾 (政府醫院包, 部份私家醫院需自備)
6. 嬰兒衣服、手套、腳套、帽、包被

大宅

Mylovelybb & Gulolo,

收到你們的托腹帶喇, 請PM 我你們的電話號碼. 星期五中環12:30 am 前pick up ok 唔 ok?

@陳師奶@ &翡冷翠 , pls check pm.

thanks.

大宅

原帖由 bullbullma 於 09-5-21 08:36 發表
GOOD MORNING.
剛剛收到news mail, 睇下大家有無興趣:

Baby Outlet 每季舉辦的母乳分享會,都會邀請三位「母乳媽媽」嘉賓出席。她們全都擁有豐富餵人奶實戰經驗,以過來人的身份,與出席的新手爸媽分享她們的成功要訣,以及 ...

我昨天下午打過去baby outlet, 佢地話個seminar 未confirm, 唔駛book 住喎!

如果大家知道可以開始報麻煩通知聲呀!

大宅

今晚Cryolife 個talk 有冇人去呀?

講座名稱 嬰幼兒疫苗全面睇、儲存臍帶血的價值暨 孕育小生命
日期 2009年5月21日 (星期四)
時間 7:00 - 9:00pm
地點 香港中央圖書館演講廳

大宅

原帖由 @陳師奶@ 於 09-5-22 14:43 發表

我都好辛苦阿 個patpat 同個胸大左又厚肉左好多 成日keep住 濕笠笠 個pat pat 同胸 生濕疹

但係見你仲好瘦好fit 吓喎, 雖然你個肚都幾大 (大我好多)!!

大宅

原帖由 rabbitjc 於 09-5-22 14:58 發表
我尋晚好慘呀, 收工番到屋企對腳腫晒, 跟住兩隻腳輪住抽筋, 抽左起碼半個鐘, 超級痛丫 夜晚訓覺時搵個公仔long高對腳, 今朝叫做好d, 無咁腫咋

...

我都好怕腳腫, 所以聽人講, 我在公司時用個a4 紙盒托住對腳, 而且晚晚訓在床上時會轉下對腳掌 (順及反時針, 約廿多次, 是在prenatal yoga學的). touchwood 依家未腫

大宅

原帖由 翡冷翠 於 09-5-22 09:55 發表

mb2,
再一次同你講聲thank you..hehe~

想番起琴晚都好笑,4個大肚婆圍埋一齊....哈哈~

you are welcome! 都真係幾好笑! 今日我又見埋mylovelybb, 不過見完你地之後我又有dworry, 因為你地全部EDD遲過我, 個肚都大個過我ge!

好在今日照結構一切正常, 預產期仍是10月9 日.
不過bb cross 住對腳, 照左好耐都唔sure 係仔定女呀.. 醫生話應該係女, 但要下個月再confirm 呀! 又唔可以買衫仔住喇!

大宅

原帖由 coco_mama 於 09-5-22 15:55 發表

我都係呀! 早上同晚上個肚差好遠.

me 2!~

大宅

我剛剛報了Baby Brilliant 兩個courses 呀... 有興趣去mamastation.com look look:
http://www.mamastation.com/modules/news/article.php?storyid=773

MaMaStation.com 會員現在可以以9折報名參加由康寶寶兒童保健專科中心舉辦的「新時代準媽媽產前預備班」。

4. 孕婦水中運動 Water gym (建議15-32週懷孕女士參加) 6/6/2009
懷孕中的婦女每天都要承受胎兒的重量﹐很多時都會感到腰酸背痛。我們特設水中運動﹐由合資格的游水教練﹐帶領大家在水中進行一些舒展運動﹐幫助大家減輕腰部痛楚之余﹐亦可利用水中的無重狀態﹐讓大家感受“零負荷”的感覺﹐既減壓又能幫助保持至佳狀態。

6. 母乳餵哺+嬰兒按摩 齊齊學 “Best” feeding+Baby massage 27/6/2009
餵哺母乳、嬰兒按摩對於新手媽媽(甚至爸爸﹗)都是未曾接觸的東西。然而﹐無論對媽媽本身還是小孩來說﹐這兩個都是很重要的課題。母乳是寶寶最好、最完整的營養來源,直至現在﹐仍未有任何奶粉能完全替代人奶。而嬰兒按摩則是親子最佳的一個溝通渠道,而且對BB的整體發展也有很大幫助。我們的兒科專科醫生會和準媽媽們一起探討這兩課有趣和實用的主

「新時代準媽媽產前預備班」六堂原價HK$790,MaMaStation.com會員只需$711。

若媽媽因時間或其他因素,只是參加個別課程,MaMaStation.com會員同樣可享9折,即每堂只需HK$135。(孕婦水中運動 Water gym則需HK$135及場地費HK$50)

報名及查詢:
康寶寶兒童保健專科中心
電話:25239181
http://www.babybrilliant.com.hk

大宅

原帖由 @陳師奶@ 於 09-5-22 16:29 發表
尋日阿 見完你地阿 你地又上堂啦 又做瑜伽 我自己咩都冇做 淨係係屋企食同訓覺

好似冇做一個好媽媽要做既野

又咩野都未買 所以一陣同老公去一田掃野 ...

last night 新聞影一田d人排隊買奶粉好瘋狂呀!!!!! 訪問有個人話$130 / 罐!! 你小心d唔好同人逼呀~! 叫老公逼好喇!

大宅

原帖由 coco_mama 於 09-5-22 17:08 發表

明天我就要去照結構了, 心情真係超緊張! 希望一切順利啦!

我尋晚都緊張到訓唔著,今日照完relax !

大宅

原帖由 coco_mama 於 09-5-22 17:26 發表

恭喜你!過關了

thanks...

大宅

原帖由 CBabeY 於 09-5-22 22:39 發表
各位已經feel到bb郁o既mami, 你地個bb係咪夜晚會郁得多d同明顯d呢??

我日抖就算響office靜靜地尊心做緊野, 都只係間唔時feel到阿b郁, 但夜晚食完飯後, 好明顯會feel到阿b郁多d, 就算我搭車有時架車嘈同擺都會feel得 ...

我都係夜晚會郁得多d同明顯d! 特別是剛剛訓落床的時候!
不過有時下午都有feel 到佢郁. 次次feel 到我都好開心!

大宅

原帖由 jkfamily 於 09-5-23 12:16 發表
乜妳地o的老公咁好,會同妳地按摩。。。 只有我幫老公按。。。

哈哈,其實係因為我知道孕婦不宜按頭同肩頸,所以無叫老公按~~對腳暫時都無抽筋(touchwood),唔使老公幫手住

今日開心,因為老公今晚出完trip返香港啦~~ ...

我同你一樣, 得我同我老公按咋!!~

孕婦除了不宜按肩頸, 仲有腳踝後面 (即腳踭上) 都唔可以按ga.

大宅

原帖由 tkobebe 於 09-5-23 21:50 發表
各位靚媽!

我有個問題想問下大家。

我頭四個月因為不適冇胃口,體重只重左一磅!但由四至五個月,我重左六磅!
我早兩日覆診醫生叫我一個月只可重四磅!我而家好好胃口,成日好肚餓,又大食!

我今日上磅,又重左兩磅!(但覆左診只係兩 ...

你平時個餐單大概係點ga?

大宅

原帖由 tkobebe 於 09-5-23 22:14 發表

我係無飯夫婦!一日三餐都係街外食!早餐通常通粉加多士。午餐就通常中式飯,下午實肚餓,通常食個包。晚飯就飯或意粉之類,有時會煮肉碎+菜+米粉。早排冇返工會夜d sleep, 又會肚餓食個飽或餅!

其實我都食得幾唔健康!:igiveu ...

係咪cut 緊d澱粉質會冇重得咁快呀? 例如早餐的多士用生果/ 奶代替等.

不過有時出街食都真係好難控制, 如果lunch 出去食多多數是碟頭飯, 唔覺唔覺就食好多米飯.. 所以依家我都帶飯返工.

大宅

anyone planning to breastfeed, there is this FREE talk here, i just signed up and they still have space:

母乳餵哺成功秘笈
06/27/2009

內 容:母乳餵哺無可取代;認識和解決哺乳初期常見困難;上班後如何繼續哺乳;經驗媽咪心得分享

http://www.breastfeeding.org.hk/ ... F%E7%A7%98%E7%AC%88

大宅

原帖由 chucon 於 09-5-25 12:35 發表
tkobebe,

林醫生都係同我講同一番說話, 我仲死, 有左以來重左8磅, 唔知呢兩日有無再重, 一個wk只可以重一磅... 其實我都唔係食好多野, 同未有之前差唔多(3餐only無咩食snacks), 但係就重左好多, 我都好驚, 唯有多食 ...

其實你地醫生有冇講total 要重幾多? 我so far 重了3磅, 醫生話太少... 佢想我到36 week total 重25 磅, 即是我將來16 weeks 要重22 磅! 攪到我成日有d擔心我唔夠重... 我都唔知點! 因為我唔係大食好多咋...

大宅

原帖由 翡冷翠 於 09-5-25 17:32 發表

我都唔理"太涼"呢套,因為好多西醫/營養師都話豆奶有益,我每朝出門口前都飲一包鈣思寶,下午就飲鮮奶當tea

豆奶好似我們是可以飲的, 只係豆漿比較涼...

首頁

尾頁

跳至