懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

thx much =]

原帖由 jkfamily 於 09-5-19 15:19 發表

09年10月預產的媽媽List
(Updated on 19 May)

Name/EDC/Hospital/Doctor
bibifa1225/10月1日/田中/豐田記念醫院
emily1118/10月1日/余啟文/仁安
waowaowao/10月2日/余啟文/法國
yee79/10月2日//法國
orenji/10月2 ...

複式洋房

請問各位買左六甲村托腹帶既媽媽~ 有無試用?

我去過幾間shop試過幾條~ 有間係愉景既好似 叫 ni ni~ 好好feel 要 $ 399~

想知道大家用後感~

複式洋房

010 我都試過~ 佢display 有條大木既~ 佢無俾我試~ 佢話我細粒~ 俾左另一條我試~ 我試完都仲可以放隻手入去~ 唔覺有咩feel~ 要 18x or 16x~ 佢話因為我個肚未夠大~ feel 唔清楚~
應該係唔同人唔同feel 啦~ 我打算再去第2 d 試下~ 其實我都未腰痛~ 想試定先~ 我阿媽當時都無買~

原帖由 chucon 於 09-5-19 18:19 發表
我買左六甲村托腹帶around $143.. 本來以為ok, 因無比較.. 但上星期我無帶, 行街行左2至3粒鍾, 腰骨勁痛 (第一次)但當晚仲要去飲, 唯有再立即買一條頂住, 我記得個friend同我講010好, 就去左買, 試左兩條日本, 一條 ...

複式洋房

兩條帶? ni ni 就好似係試左兩條帶o個款, 佢係穿個 "lone" 後兜 返前面貼既~~ 真係舒服~ 399就令我唔可以有決心買~ 因為真係未痛~
原帖由 janemarple28 於 09-5-20 07:41 發表
係咪買左兩條帶個款??

複式洋房

請問你去o個間化驗係邊同幾$ 咖~, 因為我都未過30~ 我怕政府都唔肯同我照~

同埋我想講睇完你既形容都即係笑出黎, 你bb 好有趣~

原帖由 tandjchan 於 09-5-20 13:43 發表
下午就去左老公朋友間化驗所照結構, 照左半個鐘多啲, 不過小b今次唔係好合作, 隻左手放左响塊面到, 醫生想睇有冇免唇都等左好耐, 後來小b連右手都放埋上去 =.= 所以到最後都數唔到手指同睇唔到嘴仔, 醫生話下星期如 ...

複式洋房

咁我又真係唔知瑪嘉烈有無.... 下次產檢問清楚先~~ thx

原帖由 tko123 於 09-5-20 14:21 發表

其實間間醫院的policy都唔同
QE就有位就同你照.唔理你幾歲
聽我朋友講.廣華就過三十多數有
QM就聽聞個個人有
所以好睇你去間醫院的POLICY

複式洋房

omg..... 感覺佢好求其..... 好彩你有自己去照咋~ thx for your information!

原帖由 tandjchan 於 09-5-20 14:26 發表
我去間化驗所响旺角, 由放射治療科醫生照(女的), 照結構 (包report同dvd一隻[dvd要自己request, 加200大元])總共約1000, 我上一胎都係响佢都照, 當時我响威院有照結構, 但都睇唔到我胎水唔夠同胎盤前至, 係佢發現到 ...

複式洋房

個解釋都合理既~ 不過好似side 左我地d 媽媽時間bor~~ 下下再返check 一來一回都要時間咖~ 又要請假~ 希望我可以一take 過啦~ 因為我老公唔係好多假~ 好難先叫佢同我去一次~

原帖由 tandjchan 於 09-5-20 14:35 發表
其實又唔係個個都咁是旦, 真係睇你好唔好彩囉, 同埋上次威院幫我照嗰個係助產士, 後來啲醫生先話我知原來就算佢地照到有問題都唔可以出聲, 只可以幫我再book時間搵醫生再照, 因為佢地係冇資格 / 權力去話比你知個胎 ...

複式洋房

感覺到寶寶的活動了。雖然有些孕婦早在 16 週時就注意到「胎動」,但大多數的孕婦要到 18 週或更晚才會感覺到。如果這是妳的頭胎,別太擔心,妳或許得等到 20 週左右才會感覺到寶寶在動。
每個孕婦最初的「胎動」的感覺都不一樣,有些人說感覺起來像小小的震顫,有些人把它跟氣泡相提並論,甚至有些人描述它就像爆米花一樣。好好享受這些最初的輕快小動作吧,再過一段時間,它們就會變成妳不會搞錯的踢腿了。

資料來自 johnson baby : http://www.johnsonsbaby.com.hk/pregnancy/pregnancy_week_16.aspx

原帖由 kuromi_melody 於 09-5-20 17:20 發表
好耐冇上黎喇..

我想問大家係大約幾多wks 感覺到胎動呀?
個感覺又係點呢?

我唔識分邊d係胎動... 真stupid..

複式洋房

記得錫老婆喇 =] 生仔真係搵命搏~

原帖由 HFBB 於 09-5-21 11:27 發表
我真係好感恩, 我太太唔係高齡產婦, 但係之前係贊育做OSCAR後發現係高風險1:5, 即刻見贊育醫生安排抽羊水, 我太太都非常擔心, 但係咩都做唔到, 只有叫弟兄姊妹幫我哋祈禱, 結果係無事, 感謝主! 而且見到佢嘔到4個月 ...

複式洋房

請問你反胃係幾時開始? 我之前無反胃~ 但今個星期開始 個胃到夜晚火燒咁.... 好難頂......

原帖由 imyim 於 09-5-21 14:16 發表
我都未feel到胎動咖, 只有無休止既反胃以證明阿b既存在!

複式洋房

-.- 自己煮or 返阿媽度食都要 8 點打後食...... 睇黎我都係無得避~

原帖由 imyim 於 09-5-21 17:33 發表
我一有左就開始反胃同嘔咖啦, 不過最近嘔少左(touchwood), 而反胃就keep住都有

你試下唔好太夜先食既, 睇下會唔會好d!

複式洋房

我又唔覺得好飽~ 但我又唔餓得......或者我下次食到 8成, 睇下會唔會好d~ thx =]

原帖由 imyim 於 09-5-21 17:52 發表
咁你食飯時間同我差唔多......
你係唔係食得好多呀?

我依家晚餐食既份量唔多, 到訓覺前 (10點幾)都會有小小肚餓, 但係我唔理, 照訓! 因為甘會舒服過食飽頂住個胃

...

複式洋房

hi~~ 大家好~ 無上黎一兩個星期~ 要追70-80頁 我仲未知幾時照結構~

8/6 星期一去做產檢攞一個超聲波期~ 但我又白痴仔唔知係照普通定結構~

18周已經肥左 14磅~ 知道好多媽媽都好順利過關~ 自己都有d 緊張~ bb 都郁得好多~ 我食甜郁~ 我食到好味郁~ 搭車郁~ 有音樂郁~ 有人話佢~ 佢又郁 =]~

現在19周開始情緒有d 唔穩定~ 可能"大"唔順啦~~ 今日"大"左好次好似個人都鬆d~ 不過bb 郁少左~

我之前睇到話有媽媽想"on mo"個胸怕早產~

其實之前我都係產檢問左姑娘~ 佢話3個月之前同 就黎生最好唔好剌激個胸(乳頭) 同行房. 會令子宮收縮, 會令流產同早產既風險增加~

我係健康院時都見到有d for "on mo"個胸既班~ 係for 準備餵人奶同埋乳房脹痛既mama~

其實有唔明問醫生最好~ 因為個胸痛真係好慘~

之前4個月時都試個個胸又痕又痛~~

複式洋房

個胸無痛喇 =] thx~~ 現在只係關心"大"同埋 bb郁我fee中唔feel 到 =] 我好想學識點按個胸~ 如谷奶有幫助~

原帖由 翡冷翠 於 09-6-5 14:35 發表

你依家個胸仲有痛呀?
我痛完好耐啦......你最好問下醫生/姑娘啦....睇下有咩可以幫到你....我估按摩係一個不錯的選擇,不過,要有正確手勢.....

不用擔心,既然你都成日feel到bb郁,你都一定可以順利過關的!

你去完大 ...

複式洋房

BB 大你都開心咖ma~ 唔好擔心~

原帖由 黑白豬 於 09-6-5 15:23 發表
呢2日覺得個肚大左好多,一度,嘩,比上個禮拜又大左1.5吋,依家35吋啦!不過今個禮拜又無重左喎,好驚個肚好大呀!

複式洋房

希望你可以餵到人奶啦~ 懷孕期身體會為bb 儲定營養~
為bb既奶做好準備~ 飲到人奶d 水份同肥好快去到~
祝福你~ =]

原帖由 黑白豬 於 09-6-5 15:47 發表
當然開心,但係我驚個肚大得太快,到時生完個肚勁鬆呀!尤其我呢胎係女,d人話陀女個肚會大d

複式洋房

我都識一個媽媽本身有關節炎~ 長期便秘.... 好多問題~ 佢bb 都1 歲~ 佢未有野做都仲有餵奶~ 只要你飲食均衡, 有信心一定ok =] 同埋生日係女人"重生" 既時候~ 調理得好會比以前健康 =] 加油啊~

原帖由 黑白豬 於 09-6-5 18:34 發表
我都希望可以餵到人奶呀,不過我身體不嬲差,好易病(所以依家先唔做野係屋企之嘛),驚d人奶質數麻麻,暫定餵1個月

複式洋房

我尋日第3次去北葵涌產檢.
驗小便, 磅重, 聽心跳姑娘話bb 心跳好大聲, 好健康 =]

之後就見姑娘攞之前book左既超聲波期同講第一次個驗血報告.

超聲波期係6 月 25 第22周去瑪嘉烈照~ 我問姑娘會唔會係照結構~ 佢話唔知咖~ 睇醫院決定~ 佢地到時決定係普通超聲波定結構..... o個刻好無奈.....咁我好唔好自己搵c+醫生照..... 我又未睇過c+醫生...... 仲有佢地再安排我 7 月2 號去瑪嘉烈再睇一次檢查~

Janemarple28 我想問你係瑪嘉烈個結構係點安排咖?

原帖由 janemarple28 於 09-6-9 08:02 發表
琴日我都去左瑪嘉烈照結構啦.....等左四個鐘...好辛苦呀

複式洋房

http://www.hmama.com.hk/index_eshop_contact.php?did=42&didpath=/42 < - 佢set 野好平 不過架車好似唔係咁ok~

首頁

尾頁

跳至