時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://hk.finance.yahoo.com/news/%E7%86%B1%E8%A9%B1-%E7%BD%B7%E5%B7%A5%E7%9C%9F%E7%9A%84%E5%A4%B1%E6%95%97%E4%BA%86-024020183.html

近半年打工仔都日日跟貼各大群組,睇邊日會有罷工、路面有咩突發情況先返工,如果有留意,都知今朝本來都有「三罷」行動,但到目前為止,都無咩聲氣話有人罷咗工。

小編問過身邊朋友同睇過好多群組,都話返咗工,聽聞就連中環友都暫停「和你lunch」行動,有人話「全世界都好順」,冬天凍令大家正常返工云云。

有人提出,應該搞好工會再罷工,有人就提醒,罷工其實對打工仔自己都好傷,臨近年尾無啦啦罷工,老細要請過人頂你都唔難。

見有打工仔感慨:「要香港人唔返工難過登天,三罷擺到明行唔通,仲要不斷宣傳,其實了唔了解香港人?定係自己無打過工?」

你身邊又有無同事罷咗工呢?

今日仲有好長時間,有咩最新消息,再講大家知。

大宅

好明顯,鼓吹人罷工的大部分都唔使返工,或者無工返!

大宅

我公司黃絲返齊嗮,幾個月以來從來都無罷過工!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港人好鍾意返工架!! 打風落雨都返工, 罷工唔駛諗, 註定失敗

水晶宮

我公司個黃阿姐!照返工仲向學生播毒!

首頁

尾頁

跳至