懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我book咗6月在法國醫院開刀, 想知依家法國醫院仲係咪包以下的物品:

For 媽媽:
沖洗瓶
產婦衛生巾2包
床墊
網褲
日用品(杯仔, 牙刷牙膏, 面巾, 梳, 餐具, 牙籤, 沐浴露, lotion)
醫院有熱水壺及凍水壺

For BB:
出院套裝 (尿片,尿片墊,包被,手套仔, 腳套,羊毛衫,和尚底衫及面衫各1)

另外, 我想知响醫院,媽媽係咪要負責同BB換片同沖涼, 因我見有人話要帶清潔棉花for BB.

Thanks!
喜樂的心, 乃是良藥 :-P

禁止發言

別墅

唔該哂!!!

原帖由 tabo417417 於 09-5-20 10:25 發表
我25/4 係法國生左, 你問既野答案如下,

For 媽媽:
沖洗瓶
產婦衛生巾2包
床墊
網褲
日用品(杯仔, 牙刷牙膏, 面巾, 梳, 餐具, 牙籤, 沐浴露, lotion(無 LOTION))
醫院有熱水壺及凍水壺

For BB:
出院套裝 (尿片,尿片 ...

男爵府

出院送一包johnson 濕巾, 一盒奶粉(睇你食開咩牌子), 開刀有一張a4o係手術室影o既全家幅, 一個硬皮folder有十幾張一式一樣類似証件相o既 my first photo, 一本天主教bible, 仲有本育嬰指南仔, 入面原來有亞b o既 foot print

別墅

原帖由 BeBeeBu 於 09-5-20 12:30 發表
出院送一包johnson 濕巾, 一盒奶粉(睇你食開咩牌子), 開刀有一張a4o係手術室影o既全家幅, 一個硬皮folder有十幾張一式一樣類似証件相o既 my first photo, 一本天主教bible, 仲有本育嬰指南仔, 入面原來有亞b o既 foo ...

請問, 如果是順產的話, 會唔會有 :
A4 全家幅, 硬皮folder有十幾張一式一樣類似証件相o既 my first photo, 一本天主教bible, 仲有本育嬰指南仔, 入面原來有亞b o既 footprint 呢

唔該晒 :) :) :)

男爵府

原帖由 sarahlin 於 09-5-20 10:08 發表
我book咗6月在法國醫院開刀, 想知依家法國醫院仲係咪包以下的物品:

For 媽媽:
沖洗瓶
產婦衛生巾2包
床墊
網褲
日用品(杯仔, 牙刷牙膏, 面巾, 梳, 餐具, 牙籤, 沐浴露, lotion)
醫院有熱水壺及凍水壺

For BB:
出院 ...

題外話, 我都係6月係法國開刀喎, 你幾多號丫

子爵府

哈哈, 我都係6月16日會係法國醫院生呀!

原帖由 janiceau88 於 09-5-20 17:36 發表

別墅

原帖由 BeBeeBu 於 09-5-20 12:30 發表
出院送一包johnson 濕巾, 一盒奶粉(睇你食開咩牌子), 開刀有一張a4o係手術室影o既全家幅, 一個硬皮folder有十幾張一式一樣類似証件相o既 my first photo, 一本天主教bible, 仲有本育嬰指南仔, 入面原來有亞b o既 foo ...

以上呢d贈品+另一個姐妹提及的入院生仔嘅贈品, 係咪join唔join package 都會有ga?

洋房

原帖由 eeee 於 09-5-20 13:47 發表

請問, 如果是順產的話, 會唔會有 :
A4 全家幅, 硬皮folder有十幾張一式一樣類似証件相o既 my first photo, 一本天主教bible, 仲有本育嬰指南仔, 入面原來有亞b o既 footprint 呢

唔該晒 :) :) :) ...

我4月頭0向法國醫院順產, 除左A4全家福係無之外, 其餘my first photo, bible, 育嬰指南都有既

另外你住院0個幾日會收到尿片同BB用品試用裝(BB沐浴露/cream 0個D)

如果你順產無人陪產, 而你又有帶相機/電話入產房, 姑娘都會幫你同BB 影相架

別墅

janiceau88

我 book 咗 6月22號, 你呢?

原帖由 janiceau88 於 09-5-20 17:36 發表

別墅

helo, 我都BOOK咗法國6月22日, HEHE

男爵府

回覆 10# sarahlin 的文章

sarahlin/maymycheung,

我book 左6月27號啊

別墅

fingerbb & janiceau88

咁好大機會會見到大家喎! 我駝緊一對孖仔, 到時你見有個媽媽手忙腳亂咁學餵人奶o個個就係我喇! 但我會開刀, 可能要 23 號先會去嬰兒室lu~ 希望唔會早產啦! 祝大家都順順利利, 媽媽同bb都健健康康!!!

複式洋房

好媽媽勳章

請問各有(床墊 /網褲)有幾多塊呀.....
順產會唔會有謢士教用運動球

首頁

尾頁

跳至