跳至

首頁

尾頁

大宅

依傢個肚成5個月, 都好明顯啊, 但放工搭mtr都沒人讓位俾我坐, 的人見到你仲要扮瞓, 真係好沒愛心 , 車廂寫明"please offer the seat to anyone in need" 根本沒用.

禁止訪問

大宅

我的心態是預左人地唔會讓, 明知或唔知大肚都係咁話, 最多自己行去最前或最尾的車廂, 希望有吉位, 香港係咁架啦, 放開d咪因呢d小事而激氣. 人地讓就當bonus吧.

日本地鐵d"老弱傷殘位"真係無人敢坐, 因為真係預留有需要的人坐, 如果香港有咁既文化及車廂設計, 大家都會開心d.

複式洋房

我而家4個半月, 個肚似肚腩多d, 我入到mtr, 通常帶住口罩, 又慣左摸o下個肚, 個心同小B傾計or扥住個肚, 照計都成個大肚婆款啦, 都只係試過有三次有人讓座. 而家d後生不單唔讓, 仲要"捱"住條柱, 想扶都冇得扶, 都唔知d人讀咩書, 咁鬼衰.

大宅

前天我們帶仔仔去迪斯尼玩,回來時,仔仔吵著要我抱,要坐坐,我一個大肚婆,還帶著個小朋友,都沒人讓座。。

大宅

Weekend even worse ar!!

If weekday, you get 20% of people offering seat to you. If weekend, you get 10%!!

You need to fight for yourself!!

複式洋房

原帖由 miutang 於 09-5-20 12:45 發表
我的心態是預左人地唔會讓, 明知或唔知大肚都係咁話, 最多自己行去最前或最尾的車廂, 希望有吉位, 香港係咁架啦, 放開d咪因呢d小事而激氣. 人地讓就當bonus吧.

日本地鐵d"老弱傷殘位"真係無人敢坐, 因為真係預留有 ...

我都是預左人地唔會讓,試過當人起身落車時同其他人鬥快坐;是關因經驗所得,很多女仕突然間搶位好快,就算自己企正人家落車空位前也不夠她們快,算吧,有就坐冇就頂住。

別墅

係咁嫁啦, d人見到你個肚仲要即刻抄瞓覺同睇報紙, 總之就睇你唔mouth: 到囉

男爵府

育兒性格勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我陀第一個b 時已經發覺這個問題了, 宜家大住個肚, 抱住個b, d 人成日都扮睇你唔到, 一係就好似用d 唔知咩野眼神望住你, 但又唔讓座俾你坐喎!!!服未!!

大宅

算啦!我上一胎個肚到8個月大撘地鐵都無人讓位喔!依家五個月,未試過有人讓位添!

大宅

原帖由 羲羲媽咪 於 09-5-21 13:39 發表
算啦!我上一胎個肚到8個月大撘地鐵都無人讓位喔!依家五個月,未試過有人讓位添!

我五個月,喜歡穿修身dress,那麼睇到個肚會大d,又可能我少出街,次次都有人俾位我坐,不過唔算好快會有位俾我,不過我發現,番工放工時間會少人喜歡俾位你坐,因為可能大家都倦,不過mtr有人想落車,佢會同你講,叫你坐,唔會俾其他人囉個位就好多時會發生

男爵府

畀面勳章

平日返工總站去總站都還好, 一定有位坐, 但係去醫生度覆診, 中途搭地鐵, d人真係就算見到你個肚嘟左出黎會無動於衷, 打機o既繼續打機, 睇報紙o既就繼續睇報紙...

早幾日去健康院覆診等開門, 未開門已經坐滿哂d媽咪同daddy, 後尾有d孕婦到無位座, 我見到一個陪大緊肚太太覆診o既先生好主動起身讓位俾人坐, 但佢隔離坐左對新生bb o既夫婦, 個男o既超級無風度, 後尾黎多個蘿咁大o既孕婦無位座, 佢望到人都唔讓位俾人坐, 最後個孕婦罰企等開門, 個cheap精淨係識得坐響佢老婆隔離撚b, 好pk, 佢老婆都曾經大過肚啦!!

大宅

我大住個肚, 推住BB車, 仲帶埋婆婆, 都會無人讓位啦, 連泊位都無人讓, 要我叫先俾, 唉! 公民教育=零

複式洋房

我都同意大家的講法,然而唔係人人都唔讓位,但確係好多人唔願意讓位的。

有些人仲衰到快過你搶位。

別墅

原帖由 牛媽咪 於 09-5-23 10:05 發表
我都同意大家的講法,然而唔係人人都唔讓位,但確係好多人唔願意讓位的。

有些人仲衰到快過你搶位。

我尋日放工先俾個肥大叔搶左個位mouth:

禁止訪問

複式洋房

香港地...都唔好望有人會讓位,我大住個肚時試過讓位俾另一個大肚婆!

複式洋房

我成個懷孕期, (由未見肚到籮咁大個肚)

- 巴士讓位 x 1
- 地鐵 x 0
- 火車站 x 1 (大埔墟站)
- 酒樓,食"市" 等位 x 0

初初好嬲, 到後尾都唔旨意人讓位. 其實香港d公民意識好差 (公民意識是公民對社會的責任感和使命感,其權利義務觀和相應的行為,體現了一個地區市民的綜合素質。) 好似而家出街咁, 推住bb車都唔會有人體諒, 只會嫌你阻定,嫌你行得慢. o係你後面"嘖嘖聲"!! 除左住宅之外,要坐Lift ge話, 多數都要等好幾轉先上到, 如果中間果d層次仲慘....有手有腳,行得企得果d一開lift門就o係你後面衝曬上黎飛入去lift度 ,難為我地呢d推車仔同坐輪椅人仕. 用扶手電梯又驚比"實q"話. (因為其實係唔可以ga....) 加上又唔安全, 有時迫住用都幾驚.... /口\
首30天嗜好: 睡覺/開餐
30天-50天嗜好: 扭玩/開餐

大宅

E 家D人真係唔同以前, 一D都唔會讓位, 我現在七個月, 都係預到一個中年婦女讓位咋, 另外一個最好人, 佢幫我霸位讓我坐, 點知比個少女搶, 所以我 E 家都唔會希望有人讓囉, 睇化左了。

複式洋房

我想讚下一位青春靚女,佢響我放工(晚上9點幾)後,試過2次讓位俾我,冇錯,係一個月內遇到佢2次,咁啱都係佢讓俾我,可能相由心生,佢真係好靚女架!!! 真係又靚又有修養呀!!

另外,我又遇到一位老婆婆,佢咁老都讓座,但我實在不忍心佢企,所以叫佢自己座返,當時周圍既人只係睇戲咁,佢隔離位西裝男見咁既形勢,即時彈起身讓位我座,我都好感激佢架,因為個西裝男樣子都幾攰下。

講真,我陀住阿B以來,都係遇過少於5次有人讓位,為左下一代好,我一定要努力教好BB,要佢地做個有品德既人呀。

首頁

尾頁

跳至