夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知係咪呢排多節日嘅關係,心情特別失落,在街上見到好多家庭好開心,而自己和C6關係唔好,仍活響有小三嘅陰影下,家不成家,表面有去慶祝節日,但有苦自己知。
之前post已提過,C6講明對我無左愛嘅感覺,只當我家人。佢選擇左為家庭和小三斷,但比我發現佢仍掛住個女仔,呢條刺比揭發佢有小三係更大。

我真的唔太明,其實同一個自己唔愛嘅人一齊,或唔係最愛嘅人一齊,係咪好多男人都可以?我作為女人,我自問我唔可以忍受一個我唔愛,或唔愛我嘅人同我一生一世。又係咪普遍女性都係咁諗? 定係我太天真?睇得愛情太重要?

大宅

syc7 發表於 19-12-27 01:49
唔知係咪呢排多節日嘅關係,心情特別失落,在街上見到好多家庭好開心,而自己和C6關係唔好,仍活響有小三嘅 ...

唔好唔開心,希望在明天! 如果佢真係講到明唔愛你, 同你完全冇夫妻之禮, 咁你真係要諗清楚!!!

珍珠宮

唔知係咪呢排多節日嘅關係,心情特別失落,在街上見到好多家庭好開心,而自己和C6關係唔好,仍活響有小三嘅 ...

樓主,我在這 post 裏表達得不好,沒有造就性,我在這裏悔改。但願我這改過的練習可以幫助我以後不再從犯。

我想講的點是:我覺得你C6是愛你的。雖然我不知到他為什麼口說不愛。

但願你和C6的關係越來越好。他會有日說愛你 again.

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

回覆 syc7 的帖子

--- 再續 我 #3 的上文-----樓主,我在這 post 裏表達得不好,沒有造就性,我在這裏悔改。但願我這改過的練習可以幫助我以後不再從犯。

我想講的點是:我覺得你C6是愛你的。

但願你找到和C6修補關係的方法。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

回覆樓主:

節日多感觸,應該形容單親多啲 !
無論有無節日,樓主都會有小三陰影,
既然老公為家庭脫離小三,喺好事 !
但樓主又似乎緊張放唔低。
無放棄家庭表示還有良知,衰唔晒 !
畢竟婚姻生活耐咗,無愛唔代表無情,
如果無愛又無情,早就無情無意離婚了!
自己個心都把持不定,又點樣有信心對老公呢?
有愛先有情,所以愛情兩個字喺形容男女,中國人比較保守,好多時用行動表示有愛存在。口口聲聲話唔再愛,其實選擇咗情,情意結難捨難離,喺正能量好好珍惜 !
加油 !

珍珠宮

回覆 syc7 的帖子

---- 再續 #4 上文 ----樓主,我在這 post 裏表達得不好,沒有造就性,我在這裏悔改。但願我這改過的練習可以幫助我以後不再從犯。

我想講的點是:我覺得你C6是愛你的。

只要他一日和你一起住,你就多了一日的機會 感受C6 對你的付出,慢慢地感受他為你做的,例如時間,金錢,幫手做家務,和你一同撐起一個家。

對於我來說,能願意和我撐起一個家已經是最好的愛了。

珍珠宮

回覆 syc7 的帖子

---- 再續 #6 上文 -----樓主,我在這 post 裏表達得不好,沒有造就性,我在這裏悔改。但願我這改過的練習可以幫助我以後不再從犯。

我想講的點是:我從我先生如何以愛對他前妻,我可感覺到你C6 應該都對你有愛。
但願你能多看他對你的好,使你心情快好起來。

男爵府

858D 發表於 19-12-27 06:02
回覆 syc7 的帖子

---- 再續 #6 上文 -----每逢佳節倍思親。

好心你啦,人哋呻梗唔開心嘅嘢,呢個時候你就唔好表面上教人睇開d,暗地裏曬命

知你而家好幸福同性福啦!你咁講你自己開鋪講啦

珍珠宮

liumeowjen 發表於 19-12-27 06:29
好心你啦,人哋呻梗唔開心嘅嘢,呢個時候你就唔好表面上教人睇開d,暗地裏曬命

知你而家好幸福同性福啦 ...

噢!原來是會有人如此思想的。多謝告知!我完全沒有想過用來「曬命」。我亦可以講下我過去半生的艱辛的,好多人都不願意有我的人生際遇,繼續悲觀落去,繼續數算我沒有的那空的半杯水,好讓讀者不需要羨慕任何人。各有前因莫羨人。

報下憂的事啦:其實這佳節,我都因現實條件限制,不是任何人的錯,我也沒有與我兩個還健康的女兒前夫一起過。去年我們才死去了一個女兒,她只活到12歲。

熱狗媽    發表於 19-12-27 09:14

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆 liumeowjen 的帖子

由佢啦,佢係要每日同大家分享一下先安落

男爵府

mickey2013 發表於 19-12-27 07:34
回覆 liumeowjen 的帖子

由佢啦,佢係要每日同大家分享一下先安落

個問題係冇人想知
如果係佢自己開鋪我自己衝入去睇就話者,但而家係睇人地既鋪都要被迫睇個下難頂
雖然我長文略過,但我覺得點都尊重下樓主呀

珍珠宮

liumeowjen 發表於 19-12-27 07:40
個問題係冇人想知
如果係佢自己開鋪我自己衝入去睇就話者,但而家係睇人地既鋪都要被迫睇個下難頂
雖然我 ...
收到,你和一些網友唔想知。
我post的歡迎略過不讀。
好好使用論壇的對人沒有分別之心,人人平等的功能。

男爵府

858D 發表於 19-12-27 07:49
收到,你和一些網友唔想知。
我post的歡迎略過不讀。
好好使用論壇的對人沒有分別之心,人人平等的 ...

你明就最好
但個問題係,你也沒有好好使用論壇
尊重一下樓主吧

子爵府

親子王國15週年勳章

858D 發表於 19-12-27 02:46
雖然我先生與他前妻 的關係發展 與你與C6 的有少出入。但是,我也能體會雷同角色。
我先生與他前妻是講了 ...
事實上你係你現任丈夫之前段婚姻嘅第三者,樓主感觸你又何必多講呢。

男爵府

回覆 cedarcone 的帖子

好認同你的說法。
講翻樓主,如果樓主C6真的已經同小三斬䌫,而你亦原諒咗佢,先放下這份傷痛。重建大家關係。

首先,係要自己建立番自己。無論外表,心態,自我形象。就如當初如何吸引你C6.

你有冇小朋友仍需要照顧?

子爵府

我真的唔太明 ---> 我自己的看法, 男人愛女人, 最基本係唔想別人霸佔自己的女人身體而產生的愛為起源, 而女人因為是迎接男方進入其身體, 所以大部份要求的愛係比較細緻和有深度的, 因為要保護自己.

如果男人沒有愛, 搵第二個來解決愛的問題比較易, 但女性因為要求愛的深度較多, 傷害較大, 而且因為母愛的關係, 考慮範圍和康復的時間會較長(當然特別例外或生理結構不同大有人在..).

按兩性的成熟週期, 男性一般35-50 最為成熟(工作,收入,外表,對事), 過了55才比女性的老化程度加劇, 而且一般女性為了家庭而犧牲事業, 令兩性的本錢相差距離更大.... (女性黃金期是18-32, 這個時期的男仔像未戒奶的樣子, 女性吸引力大, 可選擇男人的範圍更廣), 加上婚後及生小朋友的落差比預期大, 爭吵及冷淡不斷, 令婚姻出現問題, 有第三者的機會增加, 在現今的方便社會, 情況更為容易....

至於妳老公, 關鍵在於只是掛念,還是保持聯絡? 這個時重點, 如果斷了聯絡, 起碼他假戲都想跟妳和小朋友做下去. 便有兩個情況 :

1) 想跟妳重新開始, 全程投入, 這個最為希望.
2) 交個沒有靈魂的驅殼給妳, 以表示不滿..... 男人是孩子氣的, 如果他已斷絕跟小三聯絡, 而妳想挽留或做場好戲下去, 只要做好本份, 令家庭和仔女氣氛更好, 他會慢慢被帶動的, 男人始終想回家舒舒服服, 小朋友聽教聽話, 好食好住.

希望這個可以比妳參考一下.

子爵府

男人係咪可以同唔愛既人一生一世? 比我唔可以.... 我係個在家比較熱情的人, 叫我唔出聲冷戰, 我會叫救命, 所以我會主動"逗回"太太, 因為吵架好浪費時間..., 一係就直接斷, 但唔會落差咁大的. 但有D 男人係唔出聲, 看唔出心事的人係最難估計和應付的....

所以要了解妳的男人特性, 才更易得心應手.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

liumeowjen 發表於 19-12-27 08:02
你明就最好
但個問題係,你也沒有好好使用論壇
尊重一下樓主吧

樓主開舖呻下,抒發下感受

又有人藉此長篇寫論文講自己,完全一粒字都無睇唔想睇...

回應樓主,好好愛自己,做人唔好為別人而生存生活,新一年就到,重新建立一個自己吧

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 19-12-27 09:09

樓主開舖呻下,抒發下感受

唔知佢現實生活係咪冇朋友

一樣,樓主加油,雨過總會天青

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

liumeowjen 發表於 19-12-27 09:22
唔知佢現實生活係咪冇朋友

一樣,樓主加油,雨過總會天青

現實可能無,所以要網上寫論文,長篇大論講自己完全唔想睇

首頁

尾頁

跳至