跳至

首頁

尾頁

洋房

bb 指甲快長同好親,有無方法剪好d?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我每隔兩日就同bb剪一次, 因真的長得好快!! bb坐係我大脾上, 一邊同佢傾計, bb就會乖乖唔郁比我同佢剪

洋房

你BB好乖呀! 我ah B 就郁黎郁去,好驚剪親佢
請問你買邊隻指甲鉗呢?

原帖由 vikkibaby 於 09-5-20 17:41 發表
我每隔兩日就同bb剪一次, 因真的長得好快!! bb坐係我大脾上, 一邊同佢傾計, bb就會乖乖唔郁比我同佢剪

公爵府

我等BB訓左先剪手甲, 腳就一路睇電視一路剪

我買普通既BB剪~

大宅

我响卓越買咗個修甲用的剪刀,因為呢種剪刀的刀鋒是彎的,可以順住bb的指甲一下剪哂一隻甲,而且仲唔會有角,不過最初用會有d驚!
我平時2-3日會同小b女剪一次手甲,5-6日剪一次腳甲!次次都要等小b女瞓咗先剪到!

複式洋房

我都係响BB瞓咗時剪...
不過, 我上星期當我要剪手指公時, 電話突然响起, 嚇C我...亞B當堂嚇醒咗, 我仲錯手剪損咗佢手指公TIM....心痛c...
流咗少少血.... 所以下次如果要再剪的手指, 我一定會熄晒所有電話先.

大宅

最初買過幾隻交剪 / 指甲鉗, 剪得好驚, 好大壓力, 買咗媽人牌BB剪之後, 不作他選, 真係好好多, 不過都要等BB瞓咗時剪...

大宅

原帖由 creamsicle 於 09-5-21 12:51 發表
最初買過幾隻交剪 / 指甲鉗, 剪得好驚, 好大壓力, 買咗媽人牌BB剪之後, 不作他選, 真係好好多, 不過都要等BB瞓咗時剪...

咩BB指甲剪唔係唔會剪到BB? 我用Combi, 個款指甲剪個蓋仲有個磨, 可以磨到BB指甲無咁尖! 我通常等工人餵奶幫佢剪...

大宅

一向都要趁阿b瞓左先剪,尋日見佢睇電視好定就試下,都成功wor...不過要好快手, 下次試埋腳甲先...

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔敢用bb指甲鉗~因為之前唔小心剪親阿b~心痛死
跟著轉左用鼻毛剪~因為貪佢圓頭無咁尖~so far都好ok好安全
唔夠光就出埋電筒~但要小心唔好照到bb對眼
都係要佢訓左先剪~周身郁剪唔到

大宅

畀面勳章

我哋都係用鼻毛剪幫囡囡修甲~~
初初去睇嬰兒用品時見到啲一set嘅, 好pro咁, 但其實好多"工具"都無乜用, 又貴, 以走咗去啲化妝品店買咗個鼻毛剪for囡囡修甲用~~
但一定要等佢瞓咗先剪到, 食奶都唔得gar, 佢都係會fing來fing去~~

首頁

尾頁

跳至