論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題~
其實我想請人湊阿b,但賓賓同印印都無乜信心,而且大陸女人湊仲要平d添,如何有媽咪用緊可以分享下麻~
THX~

男爵府

雙程証? 犯法.

大宅

畀面勳章

我有個同事用過.不過一來犯法,二來其實佢地唔好得過印庸好多,我同事請果個,都係勁懶,雖然你話同聲同氣,不過又係唔聽人講,自己有自己一套嘅!

禁止訪問

禁止訪問

別墅

我都知係犯法嫁!但係知道一定有人用緊嫁囉,只係想用過既人比d經驗啫,而呢d人有無好似d賓賓咁用漂白水開奶呢?喺呢樹真係無聽過對大陸女人既睇法~

子爵府

環保接龍勳章

犯法傢喎

禁止訪問

禁止訪問

別墅

原帖由 貓姐 於 09-5-20 17:30 發表
你梗係唔會聽到話d大陸工人用漂白水開奶喇, 因為就算係僱主都唔敢出聲, 可能炒左個工人就算, 因為佢自己都犯法.
一報警, 咪大陸工人同僱主一齊拉囉. ...

咁又係喎~佢地都唔夠膽出聲啦!

別墅

犯法當然唔好啦, 但係湊bb個人9質素都好重要, 例如佢有無鄉音 / 識唔識講廣東話. 好似我個朋友咁, 佢個小朋友自細比鄉下d親戚湊(佢媽媽只係weekend先見到佢), 鄉下話就好叻, 但廣東話就識好少.而且小朋友真係會模仿呀, 你平時係點佢就跟, 試問邊有媽媽想個bb變左國內同胞翻版呀??

別墅

原帖由 善事 於 09-5-20 17:32 發表
樓主, 你大個傢喇, 係人地亞媽嚟傢, 身教好重要傢.
小朋友就係我地既一面鏡, 第時, 個仔學左你做埋d犯法野, 你自己唔好後悔呀

放心~我唔會用既,我已經排緊育嬰院嫁喇!因為有個朋友佢用緊,我都問佢點解咁夠薑,佢就話無計~
有心喇!我當然係人地阿媽啦!只不過問下呢度有無人用緊啫!唔洗咁緊張!

水晶宮

仲有你買唔到保險有起事上黎真係賠死,制唔過呀

別墅

我想問既唔係持雙程証既大陸女人,而係持香港身分證既大陸女人呀??

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我有朋友佢小朋友0-2歲期間,
請過一個過期居留大陸人幫佢湊BB!

最大問題係佢地係非法居留、冇身份証,
所以唔出得街,試過有次佢屋企附近火燭,
佢個大陸工人驚到嘜咁,
落街又死(有警察)、唔落街又死(燒死)!

好彩個次冇影響佢個到,唔洗疏散佢棟大廈。
你話如果因為咁燒死自己個細路咁就無謂啦!
所以自此之後佢都唔敢再用大陸工人!

大宅

樓主,

我仲記得幾年前有單新聞係個媽咪請雙程証既大陸女人湊個6歲大男童,個女人為左早D回鄉,趕火車,而唔等大人回家就走左去(又無通知男童父母),個小朋友睡醒找唔到大人,結果,係跌左落街死左...同漂白水開奶一樣咁驚嚇...

請持香港身分證既大陸女人,又點會平過請賓/印...佢地申請綜援仲多啦...就算肯做的,你都要俾香港人價錢$$$俾佢地...我親戚家以前個清潔鐘點係未住夠7年的大陸女人,都收$50/小時,表現一般,為人老實...

原帖由 kawaimrsyu 於 09-5-20 17:57 發表
我想問既唔係持雙程証既大陸女人,而係持香港身分證既大陸女人呀??

水晶宮

原帖由 kawaimrsyu 於 09-5-20 17:57 發表

有香港身份證緊系收香港人人工啦...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

不如我將所知同大家分享下......我有個親戚之前都係請內地人去佢屋企湊孫做家務等....個時3個月到要回鄉...再申請落黎...約一星期...又時話兩星期啦....我就無見過佢...不過我個妹同表妹講...成日去個邊見親佢d態度極唔掂.....最衰衰就係個小朋友留晒鼻涕...內地阿e都無理佢....我個妹同表妹都係到睇住...不過佢唔出聲住睇下佢點.....點知一路都無理...終於佢地開聲啦...佢就用手抹.....死味...清潔唔乾淨........駁咀無禮貌鬧人...我阿e因為無人幫下照顧小朋友....而且極度抗拒d...bunbun同印印...又驚溝通唔到...所以唔想請....好啦..終於有次內地阿蟬話要返大陸續證...但係要一個月先返黎wor...我阿e已經算啦...落到黎話要加價...3000...總有幾樣野架...不過我唔記得....總話我阿e呀...今次阿e忍唔到啦叫佢即走.....阿蟬總話補番7日通知wor....當然最後都無走左啦......之後我去同阿e傾下...因有時佢地d仔女講佢未聽....同佢講就算再請內地人...遲d好似話內地來港續證要耐d.....到時你都係攪唔掂...又唔正途....又唔係平過人....返三個月放一個月你都死...申請續證唔批你又死....等佢定唔等佢?....最後都決定請一個印傭....識廣東話...雖然老patpat...不過暫時佢地都可接受....

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我用過,係請左bun bun,但她未來時請的,都吾平wor,$150/日,做6小時。因為佢只可以留2星期,我只係用左佢10日,已經令我嘆為觀止。
我只係要佢清潔,打掃,都頂佢吾順。佢d衛生差到不得了,個煲煲完湯吾洗就放番入櫃,用cif清潔廚房吾過水,周圍一撻撻白色。連公仔前面都吾識煮,當杯面用水6,我個仔話硬到食吾到。總之吾駛錢我都吾會再用大陸人。

公爵府

好媽媽勳章

阿樓主講得唔清唔楚咁
大陸女人, 好話唔好聽, 呢度有d mami嘅mami都可能係大陸來架, 不過黎咗幾廿年咁解啫~

首頁

尾頁

跳至