論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿媽打黎報告, 今日攞飯比我個女時, 見個工人湊個女仔 (約4/5歲)放幼稚園, 個女仔扭個工人抱, 個工人打左佢pat pat兩下, 然後個小朋友就喊, 個工人係個袋到攞左條手巾出黎, 好大力咁幫個女仔抺眼淚 (阿媽形容個工人好似想括個女仔隻眼出黎咁), 然後上左108巴士 (應該係番去九龍個邊). 阿媽仲話個工人個樣好衰, 一路都無表情或者意思要氹番個細路女. 我叫我阿媽下次再見到佢就問佢個小朋友讀邊班.
我都會寫信通知佢學校, 但係你知啦, D校長可能覺得吾關學校事, 吾會處理.
補充資料: 其他工人話比我阿媽聽, 個個衰人係朝早湊個細路女番學, 然後係學校附近等到個細路女放學先番屋企.

希望搵到佢父母啦.

大宅

push

禁止訪問

珍珠宮

所以做父母既要多d同小朋友傾下計, 氹佢講下平時工人點對佢, 要日日傾架!! 我都係咁做先知細女比1st工人蝦咋!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Siuchoi 於 09-5-21 13:55 發表
所以做父母既要多d同小朋友傾下計, 氹佢講下平時工人點對佢, 要日日傾架!! 我都係咁做先知細女比1st工人蝦咋!!

係呀, 真係要多D同小朋友傾吓, 幼稚園應該都可以講到好多野, 我都係禁先知ex ex 印打我小朋友.

子爵府

我都希望做家長的唔好係咁將自己子女交咗俾工人就算,你都要留意下小朋友有無唔開心及多喲同佢傾計
有時好多工人有2個樣,係你面前好好對你的小朋友,
4yr應識話俾父母知工人點對佢

男爵府

好媽媽勳章

up

水晶宮

邊間真光...
少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

如果巨地住九龍...可能系太太要巨等埋小朋友一起返去呢...

水晶宮

或許我可以幫到個小朋友...但要你媽指明邊個工人邊個小朋友先得...就甘同學校講唔知邊個幫唔到WOR...

大宅

hk truelight
我阿媽話, 個細路女放學叫佢抱, 佢吾抱 (亦未必應該抱), 但係個工人係打佢兩下pat pat然後的起佢.

大宅

原帖由 54heima 於 09-5-21 16:13 發表
或許我可以幫到個小朋友...但要你媽指明邊個工人邊個小朋友先得...就甘同學校講唔知邊個幫唔到WOR...

但係我諗會由九龍過到香港番學吾係好多個, 仲要個姐姐係學校附近等, 可能D老師會知道呢.

珍珠宮

果小朋友真可憐, 請著個咁無愛心的工人.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

up...

個小朋友好可憐.

水晶宮

原帖由 quoquo 於 09-5-21 16:14 發表

但係我諗會由九龍過到香港番學吾係好多個, 仲要個姐姐係學校附近等, 可能D老師會知道呢.

如果你系校長...衣家有家長同你反映有個工人如此對待小朋友...你一定會問從何得知...我話系上網聽返黎...你會睬我嗎...

禁止訪問

男爵府

我覺得負責任的學校唔會唔理.

我以前個姐姐, 帶大囡搭地鐵返學, 在月台上冇拖實大囡, 任佢周圍走, 有途人見到唔抵得, 打電話去同學校講 (書包上有校名), 校長都可以搵出個小朋友係我囡, 然後通知我.

原帖由 傻BB 於 09-5-21 21:48 發表
嘩! 打細路 .. 我最憎 即刻同老師講嘛~ 叫老師通知個家長, 如果學校唔理你就話會報警, 搞大件事俾個家長知, 學校都怕俾家長投訴乜都唔理, 所以應該唔會唔理既~ 既然認得個衰工人, 下次就同老師講啦~ ...

大宅

原帖由 54heima 於 09-5-21 18:43 發表

如果你系校長...衣家有家長同你反映有個工人如此對待小朋友...你一定會問從何得知...我話系上網聽返黎...你會睬我嗎...

heima, 我咪一開始話左我會同學校講囉, 佢問我點知, 我會話係我阿媽見到架嗎. 又駛咩話係係網到聽番黎咁玄啫.

大宅

聽日會打電話去學校.

水晶宮

原帖由 quoquo 於 09-5-21 22:45 發表

heima, 我咪一開始話左我會同學校講囉, 佢問我點知, 我會話係我阿媽見到架嗎. 又駛咩話係係網到聽番黎咁玄啫.

你我都系好心姐...我話可以幫手的意思是我可以同學校講...我講網上聽返黎是話我紧自己...

首頁

尾頁

跳至