跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Yes ar, I have sent application form to apply Nursary, but they said may not accept since our babies are not yet 2 years old when the class starts. They suggest me to wait until K1.

原帖由 cherryt8 於 09-5-22 20:44 發表
我地細b一定要做插班生, 我打電話去問過, 就算interview收咗都要等到12月先可以返學... 而且插班仲要等後補, 所以報咗都未必有得讀

複式洋房

我打算照報先, 如果收就俾bb試吓, 等佢習慣吓學校生活... 如果佢ok的, 就2011考k1, 如果佢唔適應, 就等多年先讀k1

大宅

無錯, 我都係咁 plan.
我大女係10月初出世, 上年10月開始讀 PN, 我哋本來就想佢讀兩年 PN 變大女, 不過同時又照報 K1, 又有學校肯收, 咁我哋決定畀佢上 K1, 咁睇吓佢讀成點囉, 如果佢讀 K1 又讀得好, 咁我哋又會畀佢繼續上, otherwise, 就讀兩年 K1 囉.

記得大女係1歲嗰時, 有日我發現佢學新事物學得好快, 加上我又想生多個, 於是就畀佢讀 PN, 睇到佢學會&識多好多好多嘢, 唔使諗一定要幫細妹報 PN 了, 希望有學校收佢啦!

原帖由 cherryt8 於 09-5-23 02:01 發表
我打算照報先, 如果收就俾bb試吓, 等佢習慣吓學校生活... 如果佢ok的, 就2011考k1, 如果佢唔適應, 就等多年先讀k1

伯爵府

我都有SEND APPLICATION去VICTORIA, 不過佢已話OVER 300人了。。。。等得來我BB都上左一年級啦。。。依家BB先6個月大就已要睇定PN。。。我又係新手MUM,,,都唔知點做先好。

大宅

叻叻勳章

呢個真係一個好頭痛既問題~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原來十月 十一月同十二月出世既bb 入學咁頭痛架....

大宅

我大囡都係細囡, 係上年已經讀k1, 今年升k2啦! 所以我都比細囡同姐姐一樣做細囡讀k1.

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

頭先打去救世軍問, 己經收到4百多張申請表, 果個人都講明而家入紙都未必有得見...
不過我都照入左先..
唉.. 早知早D 去報啦

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我想問.....如果幫bb報讀k1咁應該幾時遞表好呢? bb6個月大個陣定1歲大?

男爵府

原帖由 pinkdoll 於 09-5-25 12:56 發表
我想問.....如果幫bb報讀k1咁應該幾時遞表好呢? bb6個月大個陣定1歲大?
間間唔同架, 有d 一攞出世紙就報得, 有d 唔到某一個月齡都唔報得
最好問返自己心目中果間.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原來係咁 我真係對呢方面 一頭霧水呀 多謝你俾意見呀

真係要plan好多嘢呀

原帖由 sakesakee 於 09-5-25 17:37 發表
間間唔同架, 有d 一攞出世紙就報得, 有d 唔到某一個月齡都唔報得
最好問返自己心目中果間.

別墅

係唔係每一間幼稚園都有PN?

禁止訪問

男爵府

原帖由 pinkdoll 於 09-5-25 17:44 發表
原來係咁 我真係對呢方面 一頭霧水呀 多謝你俾意見呀

真係要plan好多嘢呀

me 2呀.. 第一次做mami, 好多野都一頭霧水添..
我都係近排先清楚知道大仔and 細仔既定義...

男爵府

我會比琛琛做細仔, 一足兩歲就入 pn 班, 講真,比佢日日係屋企對住個工人,學唔到d乜,就算我冇野做自己揍,我諗我敎到佢0既野應該唔夠幼稚園多..

如果佢真係追唔上, 咪做大仔上 K1 囉!

根據我上年0既經驗,好似係 8,9 月左右派報名表.. 然後呢就 1, 2 月左右先 in 細仔, 當然啦~我講0既係"普通"幼稚園,我諗我唔會報d 好popular 0既幼稚園

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唔好意思 我連大仔同細仔定義都分唔清 你介唔介意解釋俾我知 我真係一頭霧架

原帖由 sakesakee 於 09-5-26 11:16 發表

me 2呀.. 第一次做mami, 好多野都一頭霧水添..
我都係近排先清楚知道大仔and 細仔既定義...

民房

原帖由 chan.c.nine 於 09-5-26 12:06 發表
我會比琛琛做細仔, 一足兩歲就入 pn 班, 講真,比佢日日係屋企對住個工人,學唔到d乜,就算我冇野做自己揍,我諗我敎到佢0既野應該唔夠幼稚園多..

如果佢真係追唔上, 咪做大仔上 K1 囉!

根據我上年0既經驗,好似係 8,9 ...

死啦...我好驚呀!我乜都唔識...應該點做呀?!
有冇媽媽suggest TKO PN班??
我都想比我仔仔讀PN 班,正如你話好過比佢日日對住個工人。

男爵府

哈哈!原來有好多人都唔知乜野係大仔,細仔. 等我試下解釋比大家聽下啦~

香港學校係 9月開學, 足兩歲就可以讀 n 班 (即係學前班, 之後就係 k1, k2, k3, 而n 班唔係間間幼稚園都有架!)

因為我地 bb 係11月出世,如果你想你個仔仔女女足兩歲就讀n班,咁即係要 2010年11,12月先可以番學, 咁即係要做插班生,而D 同班同學好多都係大過我地D 仔仔女女,有D甚至 2007年11月出世,大過我地仔仔女女成1年tim! 所以呢,如果你仔仔女女係 2010年 入n 班,就叫細仔!

同樣道理,如果你仔仔女女 2011年 先入n班,我地仔仔女女都大過D 同班同學, 所以咪叫做大仔囉 !

大家明唔明呀?

大宅

喂黑超BB, 我之前都有幫家姐報過 TKO 的翠茵 (坑口海悅的全日國際班) 收咗架, 不過後來搬屋無讀, 有朋友個囡之前都係讀同一個 org 的綠茵 PN-K1 (新都城), 後來去考基督堂K2收咗就轉校, 跟住仲考到心儀學校添呀!

另外, 好似有間叫播道同救世軍, 仲有一間都係係坑口唔知係天主教定基督教的(係南豐隔離好大好靚好似間教堂咁架).... 你可以睇睇呀!

原帖由 黑超BB 於 09-5-26 13:55 發表

死啦...我好驚呀!我乜都唔識...應該點做呀?!
有冇媽媽suggest TKO PN班??
我都想比我仔仔讀PN 班,正如你話好過比佢日日對住個工人。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

多謝你既解釋呀..咁

如果2011年讀k1就叫做細仔
如果2012年讀k1就叫做大仔 係咪咁樣呀? hehe

原帖由 chan.c.nine 於 09-5-26 14:25 發表
哈哈!原來有好多人都唔知乜野係大仔,細仔. 等我試下解釋比大家聽下啦~

香港學校係 9月開學, 足兩歲就可以讀 n 班 (即係學前班, 之後就係 k1, k2, k3, 而n 班唔係間間幼稚園都有架!)

因為我地 bb 係11月出世,如果你 ...

首頁

尾頁

跳至