自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

想請教一下 我屋企廚房天花板出現左啲蟲,呢2日少左蟲多左飛既。請問大家知唔知係咩同埋點消滅?謝謝

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

尖頭?看不清楚~

捉一隻、打死慢慢影~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

睇吓屋企啲湯包,食物類,藕蟲呀

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

湯包、涼茶包、藥材有蟲鑽左出嚟,我試過

大宅

要大清潔呀

男爵府

我係餓底 發表於 20-1-14 21:06
湯包、涼茶包、藥材有蟲鑽左出嚟,我試過

我都試過,D尿片,紙巾都俾佢哋入哂去生咗好多蛋

ic34    發表於 20-1-15 11:38
wcpcelia    發表於 20-1-15 10:21

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

teruglay 發表於 20-1-14 21:13
我都試過,D尿片,紙巾都俾佢哋入哂去生咗好多蛋

我好彩啲發現得早,只係有晚一開廚房燈見到幾條幼蟲同幾隻成蟲僕晒喺天花板,好似恐怖片咁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

angelymy1215 發表於 20-1-14 20:01
想請教一下 我屋企廚房天花板出現左啲蟲,呢2日少左蟲多左飛既。請問大家知唔知係咩同埋點消滅?謝謝
似係衣蛾

若係衣蛾,小心衣蛾產卵
衣蛾幼蟲是一個小型白色的毛毛蟲,藏在一個絲質的袋狀物或網狀物(稱為筒巢)內,在牆壁上可見到一個黏著水泥的紡錘形袋,內有一深褐色頭的幼蟲.成蟲為淺黃色的蟲子,懼光。
幼蟲行動緩慢,以羊毛、毛髮、毛皮、羽毛為食糧,會破壞紡織品

"衣蛾"的幼蟲

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

別墅

多謝大家既回覆。我尋日開哂所有廚櫃睇,應該係包玫瑰花茶"野"出黎.... 以家廚櫃6成野丟左,, 全部櫃抺左一次... 尋晚開哂佢黎通風,, 今日起身睇暫時就無再發現蟲或者飛既野.... 睇埋今晚如果無野先放返啲野入去... 多謝大家幫忙。

別墅

各位jm,我想請問點解我已經全部櫃消毒哂。所有包裝食物/物品都丟哂。但每日仲有1-2隻飛/蟲仍係會係個櫃到。想請問點解同我仲可以點做…謝謝

首頁

尾頁

跳至