自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一路發脾氣一路喊然後係咁叫你抱
抱定唔抱
或者叫你攬下佢
咁攬唔攬好
定等佢喊完先攬

教仔既野真係好高學問

珍珠宮

虎到金來勳章

pretty0 發表於 20-1-17 10:31
抱定唔抱
或者叫你攬下佢

我會叫佢冷靜左先

大宅

我會攬
攬住問佢做咩事 安撫左佢情緒先
*扭住買野除外

珍珠宮

畀面勳章

pretty0 發表於 20-1-17 08:31
抱定唔抱
或者叫你攬下佢

同我仔一樣,發脾氣喊,會叫我原諒佢,抱住佢,我會抱,抱佢不代表我接受佢發脾氣,係想安撫佢情緒先,之後再了解再解釋反,我覺得小朋友控制情緒係比較難,佢知道自己發脾氣係不對,但當刻又控制不了,怕媽媽嬲,所以就會有以上行為,純個人覺得

男爵府

我個女兩歲
又係一做錯野就開始扭計
喊到癲咗
我發現抱住好啲
因為佢快啲收聲
先可以開始講道理

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

攬住佢安撫先
引導佢 點解佢會有甘既情緒
應該點應對自己既情緒
情緒來臨 有乜做得 有乜唔做得

最後我先問發生咩事
再同佢傾應該點處理

我唔知甘樣岩唔岩
我小朋友已經10歲
我係佢最信任既人
佢習慣左有咩事自己處理唔到識搵我幫手
唔會自己收埋,大炒大閙發脾氣

水晶宮

畀面勳章

抱定唔抱
或者叫你攬下佢

同幼童講道理?佢只知你好煩,只想你抱,所以你抱咗佢,目標已達成,唔會理你up乜春啦!下次再用呢招,喊到你抱為止,扭計時間會愈來愈長,喊功會愈練愈純熟
拖佢手,埋一邊,安全地方唔阻人,由佢喊,喊完先講,佢有佢扭,你有你上網舒緩情緒....佢喊到攰時,同佢講:依家邊度都唔去啦,你攰吖嘛,攰到自己行唔到吖嘛,我哋返屋企休息啦! 父母揀善堅持好重要!
我三個仔女已成人,仍然同我分享學習/工作/拍拖/交友的點滴,自小已知我底線,就算政見不同都可以融洽共處

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

發脾氣,又想人tum,免談
冷靜落黎再講

男爵府

我係帶佢去唔影響人嘅地方
由佢喊,尖叫,lur地
直至佢肯停為止,先開始同佢講野

兩歲時,試過一次坐巴士發脾氣
即刻的佢落車,等佢顛完先再上下一架車
自此以後再冇在街上發顛

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我通常會叫佢冷靜左我先攬你。你喊緊我係唔會攬你既!我仔之後會慢慢冷靜,之後就話媽咪我冇喊喇,之後我先攬佢。因為我唔想佢覺得一喊就可以達到佢既目的!

珍珠宮

我會攬,不會抱。小孩情緒控制不好,要俾佢喊,俾佢知道你愛護佢。

但同時要知道,扭計同喊,都唔會得到佢想要的結果。

所以,最終都不會抱

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

喊係因為扭抱?如果叫我攬下我會! 但如果因為扭抱而喊我唔會抱, 叫佢冷静下,喊一陣好啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我的子女從小發脾氣 就由得佢、不要望佢、不要理佢、當他是透明、他們知道沒人理、便會收聲、以後情緒也容易控制、如果一發脾氣、下下要父母安慰、以後長大了便亂發脾氣了 ~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

701003 發表於 20-1-17 12:09

同幼童講道理?佢只知你好煩,只想你抱,所以你抱咗佢,目標 ...

學到野

侯爵府

比我會攬下佢, 安撫佢, 話有乜唔開心同媽咪講?

如在家(無外人時), 佢唔聽唔收聲的話, 我會同佢鬥喊(扮喊), 講我都好唔開心架, 又唔知個仔女做乜野喊, 有無人幫到我呀??引起佢鄰忟之心。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

dollybaby 發表於 20-1-17 14:44
我通常會叫佢冷靜左我先攬你。你喊緊我係唔會攬你既!我仔之後會慢慢冷靜,之後就話媽咪我冇喊喇,之後我先 ...

X 2

總之唔收聲就一定唔好攬,唔好比佢覺得喊、扭就可以

子爵府

抱定唔抱
或者叫你攬下佢

我會攬住佢同佢講,喊完先同我講,你一路喊一路講嘢,我聽唔明。 然後由得佢喊,通常扯多幾下就收聲... 再慢慢同佢講返發生咩事,喊係無用,你可以慢慢講,我地商量一下,可以點解決事情

伯爵府

大力大力 發表於 20-1-17 15:22
我的子女從小發脾氣 就由得佢、不要望佢、不要理佢、當他是透明、他們知道沒人理、便會收聲、以後情緒也容 ...

子爵府

701003 發表於 20-1-17 12:09

同幼童講道理?佢只知你好煩,只想你抱,所以你抱咗佢,目標 ...

首頁

尾頁

跳至