自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

做左甘多年打工仔,很明白工作真係有挫折和難題,其實賺得少少,當然係想想平平穩穩打一世工,

近年入職的公司(依家做夠一年),
老闆退休,換左個新老闆,對我工作有彈無讚,
雖然我上司對我幾好,幾欣賞我,
其實我為人真係比心機做野,又願意嘗試新duties,
後來先知做乜都無support,
做錯淨係怪哂你一個真係好難頂,
做到我個人謝哂,無乜笑容,
我係做Marketing,一直都做新project ,
個人認為新的事件有好多微調係正常,
無可能有product 做出黎係100分,又令每個管理層都滿意;

我原本想在呢間公司工作做3年以上,令個CV好睇d,
琴日發生左單野,
我出的promotion material 錯左粒字,
的確係我錯誤,我改返,
新老闆竟然開個email數我工作態度有問題,
又話我唔跟主管指引,
**事實係我跟足指示,2個主管都比漏資料,
我就諗在1件甘微小的事,都能夠甘嚴重,以後如果繼續跟呢個老闆,佢唔會記得你對公司的供獻,我appraisal 的results係接近A grade!

真係好唔想隨便轉工作,但唔想受氣!

依家要搵定工,希望有好消息!
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

天下烏鴉一樣黑,到處楊梅一樣花

2020 並唔係好年,經濟前景不明,唔好輕舉妄動

受氣處處都有,能夠捱過呢關,即係又提升咗 EQ + IQ,得益嘅係自己,將來無論去到邊間新公司都用得番,就當而家係磨練

Kwankwanxa    發表於 20-1-23 14:29

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

試下搵,我地公司今年唔好景,生意少,但一樣有同事搵工跳槽,跳得唔錯

子爵府

I9528 發表於 20-1-22 10:53
天下烏鴉一樣黑,到處楊梅一樣花

2020 並唔係好年,經濟前景不明,唔好輕舉妄動

多謝鼓勵!
我都好明白呢個道理,
只係諗既然要捱,希望幫自己提高人工再捱落去,
我要耐心有好offer 先走,
適應新公司都唔容易!

子爵府

Charlotte_mom 發表於 20-1-22 10:57
試下搵,我地公司今年唔好景,生意少,但一樣有同事搵工跳槽,跳得唔錯

...

多謝鼓勵,
希望我好運少少,抽到好簽,同你同事一樣跳得好!

公爵府

既然同老闆唔夾,不如過左年後send cv出去試下水溫,或者有位適合嘅工作等緊你呢!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

試下搵工啦!唔試就一定冇機會,機會要靠自己爭取架嘛!

祝你搵到一份好好嘅新工

男爵府

我學歷低, 只有30多年經驗, 一把年紀本應係要留係公司做多10年8年等退休, 但發生左件事, 只怪自己冇用, 過唔到自己放唔低, 心情很差亦影響健康. 所以決定離開了....等出埋雙糧就遞信. 但未搵到新工架 |
健康&情緒很重要的.
相信你學歷經驗一定有, 所以一定有機會的. 努力吧~我都信希望在明天

瑪瑙宮

佢咁針對你, 又比較奇怪, 係咪你人工高過同事佢覺得你唔值, 又比出面市場價高左, 佢想換人呢? 或者佢想介紹人入黎做心目中係你個位呢?

不過, 去到尼 d 位出唔應該出 ge 錯, 對你印象差左都好難搞番好. 你係人才唔會無人請, 試下搵工不如. 比老細睇唔順眼無好日子過. 重有, 如果佢近退休就話等, 佢新黎有排玩.

大宅

我個case同樓主差唔多,舊老闆退休,新老闆同新上司有彈無讚,日日批評,我一度懷疑自己既能力。我本身好高級,管理一個部門(雖然得兩個人),但新老闆加左兩個上司係我上面,而家我變左食物鏈底層。等緊出花紅,出完拜拜佢條尾。

子爵府

Nancy20090615 發表於 20-1-22 11:29
佢咁針對你, 又比較奇怪, 係咪你人工高過同事佢覺得你唔值, 又比出面市場價高左, 佢想換人呢? 或者佢想介 ...

Sis你真係好醒目,
新老闆係台灣人,台灣物價低,
故佢一直都認為香港辦公室的同事貴,
所以成日挑剔我地的工作,
我見佢對香港同事態度係差D,
事實上我係一個人頂幾個位做,已經比市價低,
只能講希望新工,能夠貼返上市價!

子爵府

nancyli 發表於 20-1-22 11:29
我學歷低, 只有30多年經驗, 一把年紀本應係要留係公司做多10年8年等退休, 但發生左件事, 只怪自己冇用, 過 ...

加油!

子爵府

bobbibrownbb 發表於 20-1-22 11:30
我個case同樓主差唔多,舊老闆退休,新老闆同新上司有彈無讚,日日批評,我一度懷疑自己既能力。我本身好高 ...

加油!等你好消息!

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

真係揾到好OFFER至轉

子爵府

abirdma 發表於 20-1-22 11:41
真係揾到好OFFER至轉

係呀!我會耐心等待好offer,
唔會衰衝動啦!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

試下搵工轉, 祝你好運

瑪瑙宮

alice0606 發表於 20-1-22 11:32
Sis你真係好醒目,
新老闆係台灣人,台灣物價低,
故佢一直都認為香港辦公室的同事貴,

做到野更唔會幫尼 d 衰人賺錢, 邊做邊搵.

子爵府

Nancy20090615 發表於 20-1-22 12:12
做到野更唔會幫尼 d 衰人賺錢, 邊做邊搵.

希望今年有好offer,
可以長長久久地做到退休啦!

abirdma    發表於 20-1-29 11:22

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

alice0606 發表於 20-1-22 10:41
做左甘多年打工仔,很明白工作真係有挫折和難題,其實賺得少少,當然係想想平平穩穩打一世工,
你是否開曬[即過50]?如果佢無什麼行動你都係等佢..............好過

子爵府

20150618bb 發表於 20-1-22 13:37
你是否開曬[即過50]?如果佢無什麼行動你都係等佢..............好過

我都唔知新老闆諗乜,
我有懷疑過公司有個PT係佢朋友,
無位比PT轉正職,想逼我走,比PT轉工,
我唔會衝動即走,
有好offer先走!
我原本估計年中都要走,
因為新老闆逼我考牌,但我的post 唔需要持牌架,
所以只係時間同offer問題!

首頁

尾頁

跳至