時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

WWT1234 發表於 20-1-28 09:16
如果個個都份專家,
咁你就係扮政府高官,

而家咪日日諗緊囉!三四十萬好大呀!比三四十萬你去做囉!要七百萬人滿意,零瑕疵架!

公爵府

PacoMum 發表於 20-1-28 09:52
而家咪日日諗緊囉!三四十萬好大呀!比三四十萬你去做囉!要七百萬人滿意,零瑕疵架!
...

Result oriented 呀,

你又知日日諗?
23日到今日足足有144小時,諗到啲乜出嚟?

其實,佢哋做唔掂咪下台囉,自然會有人頂上,但係事實上呢班人係唔舍得個個月袋30幾40萬。

https://youtu.be/9EL9ESYGFfs

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

子爵府

垃圾,簡直垃圾!

香港市民要好似乞衣咁去乞口罩
政府無講過要點幫手
成日開記招講一大堆廢話
中門大開 正垃圾

珍珠宮

WWT1234 發表於 20-1-28 10:19

你又知日日諗?

可以不用諗,肯跟澳門已很好

男爵府

好媽媽勳章

布丁豆 發表於 20-1-28 03:36
防疫,封迪士尼,海洋公園,學校(停課),醫院(不准探病),馬拉松,圖書館,博物館,游泳池,運動場,海灘, ...

成個政府0分, 應做唔做

水晶宮

畀面勳章

布丁豆 發表於 20-1-28 03:36
防疫,封迪士尼,海洋公園,學校(停課),醫院(不准探病),馬拉松,圖書館,博物館,游泳池,運動場,海灘, ...

早已完全失望,不值得評價

伯爵府

WWT1234 發表於 20-1-28 10:19

你又知日日諗?

你又知無日日諗?同sars比,而家已經係控制得好好,咁耐都無社區爆發。 sars 時好快就社區爆發,日日新增社區感染幾十人,日日有人死。而家疫症全球感染,要政府做到香港置身事外,未免太不切實濟

超級版主

超級版主

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

公爵府

PacoMum 發表於 20-1-28 10:42
你又知無日日諗?同sars比,而家已經係控制得好好,咁耐都無社區爆發。 sars 時好快就社區爆發,日日新增 ...

首先,
依家冇社區爆發只係好彩,
你敢擔保之後冇社區暴發?

其實,自從沙士之後,香港人已漸董得帶口罩同洗手保護自己,呢啲全部都係自動自覺嘅公民意識。你睇上星期市面上已經搶購口罩就知。

反觀,政府高官叫人社交場合冇需帶口罩、高鐵冇需申報健康甚至帶口罩就講唔到嘢就令人咋舌。如果你覺得以上係有經過大腦諗過,我相信呢班人應該唔值30幾40萬一個月。

最離譜係政府响大年初一先知市面口罩同防預物料短缺先係最大件事
問題係市面上口罩短缺已經係上星期開始出現。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

PacoMum 發表於 20-1-28 10:42
你又知無日日諗?同sars比,而家已經係控制得好好,咁耐都無社區爆發。 sars 時好快就社區爆發,日日新增 ...

你啱 無社區爆發+控制得好好
呢啲全部都係香港人嘅功勞 香港人今次勝在無聽政府嘅政策
政府同你講「健康嘅人唔洗帶口罩」我知 有病先帶呀嘛!但問題係 我唔會知上手/隔離/前後係咪帶病者
政府叫你「有懷疑要立即求醫」我都知 但大家有眼見醫護本身響流感高峰期已經忙到傻 仲要應付不知名大量國內懷疑個案 仲要港人無得優先

真心想問一下 認為政府已經做緊野嘅人「政府究竟有咩防疫對策你係認為啱」
全靠香港人自發帶口罩+勤洗手(沙士學返黎嘅抗疫方法)先無社區爆發 並唔係政府領導我地而做得好
· 

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Sze0822 發表於 20-1-28 03:45
剩係唔肯封關
免費為武漢肺炎病人治病

痴線ga!

子爵府

今次一定差到唔識俾分,俾個U

伯爵府

WWT1234 發表於 20-1-28 12:04
首先,
依家冇社區爆發只係好彩,
你敢擔保之後冇社區暴發?

你認為無社區爆發唔關政府事只係好彩?係市民自己保護意識?咁就继續啦,唔好要求政府做乜做物啦!反正政府做乜都唔滿意,你地继續雞旦裏挑骨頭啦!

伯爵府

Sze0822 發表於 20-1-28 12:39
你啱 無社區爆發+控制得好好
呢啲全部都係香港人嘅功勞 香港人今次勝在無聽政府嘅政策
政府同你講「健康 ...

你認為靠市民自己令到無市區無爆發咁本事,咪继續囉!仲嘈咩呢?

公爵府

PacoMum 發表於 20-1-28 14:35
你認為無社區爆發唔關政府事只係好彩?係市民自己保護意識?咁就继續啦,唔好要求政府做乜做物啦!反正政 ...

請你明白一個政府做得好唔好,唔係自己講,係靠接受服務者嘅評分。

依家連建制派都覺得政府做得唔夠
https://www.thestandnews.com/politics/%E6%B0%91%E5%BB%BA%E8%81%AF%E8%A6%8B%E6%9E%97%E9%84%AD-%E6%8C%87-%E5%BF%85%E9%A0%88%E8%80%83%E6%85%AE-%E5%B0%81%E9%97%9C-%E7%94%B0%E5%8C%97%E4%BF%8A-%E5%80%A1%E5%B0%8D%E5%85%A7%E5%9C%B0%E5%B0%81%E9%97%9C%E4%B8%80%E5%80%8B%E6%9C%88/

伯爵府

oneone11 發表於 20-1-28 06:39
如果政府一開始就從源頭杜絕病毒傳入,例如暫停大陸旅客入境,而去過大陸返嚟嘅港人強制隔離14日,根本唔需 ...
如果強制隔離可以點執行? 送去任何一個地方都會有人反對,家中自我隔離強制唔到,唔知各區區議員會唔會考慮協助執行。

大宅

PacoMum 發表於 20-1-28 14:43
你認為靠市民自己令到無市區無爆發咁本事,咪继續囉!仲嘈咩呢?

嘈咩呀?我可以答你「就係嘈政府點解唔顧市民自身安全係咁放大陸人落嚟播毒!」
問心 我係大陸人 依家大陸度度都封得香港唔封之餘仲要唔洗錢醫病 我都落黎啦!但問題係:點解要放落黎!醫療已經超出負荷 仲要顧埋啲非港人?

子爵府

我唔係黃 但政府今鋪真係好廢

大宅

caa 發表於 20-1-28 03:51
難以理解仲有人會支持呢個不知所謂嘅政府

不支持政府也不代表要支持黑暴

伯爵府

回覆 布丁豆 的帖子

最多10分,最高100。

首頁

尾頁

跳至