自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

或者咁講! 支持香港醫護人員有限度地進行罷工,將國內求診人士拒於門外!

香港的醫護人員在無限制地接收國內湧至嘅肺炎病人, 將重演返 2003年 沙士 死了299人 其中幾位是醫護人員,
但現在本港嘅國內人士, 比17年前多了數十倍, 只是應付他們回鄉探親帶來嘅傳染病, 已足以令原本不足醫療制度崩潰, 加上香港正苦中門大開, 同胞大量進港治療, 後果不堪設想!

你有阿媽生, 醫護人員亦有阿媽生, 林鄭仆街政府為獻媚奶共,要擺啲醫護人員上枱去死, 差佬面對示威者攞住碌棍,就開槍殺人,話要保護自己!
醫務人員請假或者罷工,有乜嘢唔啱? 罷工幫香港人發聲,禁止大陸人再湧至香港免費求診,保住香港嘅醫療制度, 有乜嘢做錯?

男爵府

回覆 catcatmom 的帖子

庸官講過 : 全港嘅隔離病床只有1400張 ! 另外國內嘅微博已大字宣傳,有武炎可到香港就醫,是免費的! 香港醫療設備比國內完善,香港是中國的一部分,你話大不大鑊?
喺國內各鄉鎮的小路, 如有湖北人駕車進入他們的鄉鎮,鄉民便挖個大坑/水泥磚頭砌牆/加上大樹阻截他們到自己個鄉鎮,人家都識保護自己人。

一班由日本飛回上海航班,一部份上海人知道有乘客是武漢人,現滯留日本機場候機室拒絕上機。
香港的庸官說的一家人, 你看中國人多團結,小粉紅快唱國歌吧!起來、起來、

香港人亦會因為罷工而受影響, 但是我們不能自私,不能坐以待斃!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

好del

侯爵府

冷靜,不要被曱甴文宣影響

不要做了文宣幫兇

一向Notifiable discease係會免費,係防止有人因太貴逃走再傳出去

例子
有一對非本港居民夫婦曾到武漢,因發燒到沙田威爾斯親王醫院急症室求醫,醫護人員要求病人入住隔離病房,但他們知道非本港居民要繳交按金 51,000 元,及每日收費 5,100 元,從急症室逃走

侯爵府

相信政府今明會有加强措施
至今大多數醫護緊守崗位

不要加入文宣陣線影響他們

男爵府

回覆 HKITMan 的帖子

PK小粉紅, 又講咩曱甴, 講緊武炎防禦. 邊有人講曱甴五毛大媽!

首頁

尾頁

跳至