時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐幫手係印尼叫親友買口罩寄香港,但要拆盒才可以寄,大家知唔知係咪真係?因為我見FB D人寄都不用拆盒嘅?唔想問姐姐係因為幫手買,仲要好似質疑佢咁,但係我好似覺得有疑問

伯爵府

skymancar 發表於 20-2-1 19:09
姐姐幫手係印尼叫親友買口罩寄香港,但要拆盒才可以寄,大家知唔知係咪真係?因為我見FB D人寄都不用拆盒嘅 ...

我都有叫姐姐的親友幫買口罩,果款口罩唔係獨立包裝,早幾日寄出左,冇講要拆盒喎。

別墅

回覆 skymancar 的帖子

搞錯咗係印度出禁令至真,多謝師兄提醒!

別墅

回覆 ckman0302 的帖子

另外運費都會加價,原文如下:
Fyi untuk paketan surgery mask untuk pekan ini kena dimensi.
Jadi dari berat aslinya ada tambahan charge 25%
Misal berat 20kg kena 25kg
Ini barusan timbang di kargo berat total data 5 ton kena dimensi 6.5ton.
Mohon kemaklum an nya.
Dan untuk pekan depan paketan surgery mask akan kita hitung volume.

大宅

回覆 ckman0302 的帖子

封信係government of India 喎,唔係Indonesia?

別墅

回覆 subefish 的帖子

係喎!搞錯咗!

伯爵府

我琴日買了一合印尼口罩 ,朋友印庸叫家人寄來的,佢都係到港先PACK合, 2包一合

男爵府

好媽媽勳章

o甘其實係咪要分拆開先好寄, 我姐姐話就唔洗, 佢話無聽過要拆, 尋日放假佢話見到個個都係原盒過o黎唔洗拆, 但我就有朋友個姐姐話無拆盒比海關hold o左貨.

別墅

可以hand carry

珍珠宮

2024年龍年勳章

skymancar 發表於 20-2-1 19:09
姐姐幫手係印尼叫親友買口罩寄香港,但要拆盒才可以寄,大家知唔知係咪真係?因為我見FB D人寄都不用拆盒嘅 ...

我的印尼姐姐都係話要拆盒才寄來香港。

首頁

尾頁

跳至