自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期膝頭突然痛,睇左普通私家醫生驗血,話係類風濕性關節炎,有d擔心要長期食藥.
請問有冇人知係咪真係要長期食藥, 睇中醫又得唔得呢, 有冇風濕專科醫生介紹呀?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

類風濕唔同風濕架,

我個同事都係類風濕,壞到手,腳變曲,要食抗癌藥壓抑唔好惡化,佢1x歲到而家2x咋

原帖由 cj177916 於 09-5-22 12:46 發表
上星期膝頭突然痛,睇左普通私家醫生驗血,話係類風濕性關節炎,有d擔心要長期食藥.
請問有冇人知係咪真係要長期食藥, 睇中醫又得唔得呢, 有冇風濕專科醫生介紹呀? ...

大宅

原帖由 cj177916 於 09-5-22 12:46 發表
請問有冇人知係咪真係要長期食藥, 睇中醫又得唔得呢, 有冇風濕專科醫生介紹呀? ...

我有大約3年,要長期食藥,我睇政府醫生,
政府醫生可以轉介物理治療做運動,職業治療做輔助器材,要長期食藥好傷身,中醫可以調理,放鬆心情

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

我媽都有呢個病.由30幾歲開始到依家60歲,未停過食藥,一路慢慢惡化,直至依家行晤到要去醫院做手術換人工關節.呢個病會遺傳,我都好驚有一日我會有.

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 idy739199 於 2009/5/22 13:28 發表

我有大約3年,要長期食藥,我睇政府醫生,
政府醫生可以轉介物理治療做運動,職業治療做輔助器材,要長期食藥好傷身,中醫可以調理,放鬆心情

請問你食藥後病情有無控制到?

大宅

食左藥膝頭就冇咁痛,其實都係初起,好驚第時會變形.

原帖由 szeyee1999 於 09-5-22 13:43 發表

大宅

有冇中醫介紹?

大宅

原帖由 szeyee1999 於 09-5-22 13:43 發表

食左藥就冇咁痛,手腕骨有d變形發大,比較少發炎,
但d藥有副作用,口渴,胃痛,累,
發炎時用冷凍,平時用熱暖水
我個中醫在元朗珈琳後面,姓劉

別墅

原帖由 szeyee1999 於 09-5-22 13:41 發表
我媽都有呢個病.由30幾歲開始到依家60歲,未停過食藥,一路慢慢惡化,直至依家行晤到要去醫院做手術換人工關節.呢個病會遺傳,我都好驚有一日我會有. ...

呢d免疫系統病, 要預防莫過於增強自身免疫能力; 妳依家平時有無食多d抗自由基, 抗氧化, 胡蘿蔔素豐富ge食物呀??? (即普遍/普通個d抗癌食物囉!)

睇到有度原來橄欖油最好喎, 唔知真唔真??!!

http://hk.myblog.yahoo.com/ac-ac/article?mid=267
預防勝於治療呀, 祝妳好運啦!!

首頁

尾頁

跳至