自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

救人醫人係責任!一般情況下, 做逃兵係懦夫行為! 但係如果:

八號風球底下有人出海玩水, 政府話立例禁止出海不可行, 你係消防員一定要去救佢, 你話政府啱? 消防殉職仲可以葬浩園, 醫護或佢家人感染邊個記得?!

政府宜家做咗啲乜嘢幫醫護? 公務員可以home office或有限度服務, 大部分私人機構以跟隨. 學生老師不用返學超過一個月. 巴士銀行有限度服務. 唯獨做醫護係相反, workload只有加重.

再且, 好多國家都經已封咗大陸航班, 武漢皇崗都封城. 我哋要封大陸關口, 有乜嘢難度? 你可以唔係100%, 一定要呢嗰啲咪14日隔離囉!

醫護唔怕帶頭逼政府封關,我作為小市民唔想坐享其成!

用戶要求終止服務

回覆 clairebbb 的帖子

支持醫護罷工, 裝備不足, 病人隱瞞資料下, 點做呀?

男爵府

回覆樓主:

唔封關,無限咁放內地人落黎,而家已經有case係人傳人,前線醫護裝備又唔夠,一人一條命點夠做, 仲要啲自私精去過內地唔出聲,去左普通內科病房,攪到成個病房嘅病人,醫護都齊齊隔離,咁落去醫護唔罷工都無晒醫護啦,澳門封左關5日就暫時無新症,正苦想點呢?!

girlbear    發表於 20-2-2 15:53
myfaye    發表於 20-2-2 14:04

伯爵府

回覆樓主:

支持,希望政府封關

禁止訪問

子爵府

clairebbb 發表於 20-2-2 11:37
救人醫人係責任!一般情況下, 做逃兵係懦夫行為! 但係如果:

八號風球底下有人出海玩水, 政府話立例禁止 ...

支持醫護

大宅

我自私,因為我病時,仲有合資格醫護救我。

大宅

kcwss 發表於 20-2-2 12:05
你問吓良心,而家大多返嚟香港係香港人,內地人真係唔多,香港人自私去過內地唔出聲,唔隔離,又怪政府。
...

唔該睇下刺針! 睇下澳門嘅成果! 呢度唔分香港人中國人, 封關隔離香港人都包括!

侯爵府

filicity 發表於 20-2-2 11:42
回覆 clairebbb 的帖子

支持醫護罷工, 裝備不足, 病人隱瞞資料下, 點做呀?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]警方於30日傍晚6時許接獲瑪嘉烈醫院職員報案,指發現醫院一個病房內,有約14個外科口罩、約22個N95口罩及一些外科手套不翼而飛。警員接報到場,經初步調查後,拘捕一名56歲姓黃醫院女職員,涉嫌「盜竊」。案件交由深水埗警區刑事調查隊跟進。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

有疫症之前,嗰班醫護已經推動緊三罷, 而家只係抽疫症水, 以政治凌駕醫護工作,可恥!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我地媽媽group個個開聲支持醫護,我醫護朋友抽中要幫手,冇罷工,但睇過罷工既訴求,都話不無道理,明白佢地係為保護香港、保護前線同事。

只有BK部份JM為反而反,唔需要同佢地太認真,佢地只是佔小數,連3000人都冇,最多30人。

香港人,加油,與醫護同行,同心抗疫。

大宅

榮盛 發表於 20-2-2 12:09
警方於30日傍晚6時許接獲瑪嘉烈醫院職員報案,指發現醫院一個病房內,有約14個外科口罩、約22個N95口罩及一 ...

有冇諗過點解會咁, 台灣 澳門 限非本地人買口罩, 香港有冇限非本地人買口罩? 唔好將政治凌駕民生!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

banbanmm 發表於 20-2-2 12:11
有疫症之前,嗰班醫護已經推動緊三罷, 而家只係抽疫症水, 以政治凌駕醫護工作,可恥!
...

咁你寧願"黑護"威逼封關成功, 一個人都冇死? 定係政治凌駕民生, 死都唔封關最後多人死亡?

大宅

kcwss 發表於 20-2-2 12:13
唔該你啦,澳門有幾大,香港有幾大,香港人有幾自私,你無理由唔知,你有無返過大陸,你親人有無返過大陸 ...

到依個moment都唔承認澳門做得好過香港, 你自己諗清楚啦! 睇下報紙, 星島東方都轉軚, 幫理不幫親!

伯爵府

源頭截先係有效方法,不Cut源頭對醫護是殘忍。
讀過急救都知,救人首要是評估現場環境安全,不能讓自己立於危場之下,每人都有父母親人。

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

批評醫護班人,夠膽你哋去做醫護前線,咪可以理解下,點解佢哋會咁做囉?成日只係識批評人。

大宅

kcwss 發表於 20-2-2 12:20
你就係因反而反,盲撐。
你憑乜代表我地媽媽group講說話,你支持,唔代表其他人支持,你唔滿意就話小數人 ...

呢度不分黃藍, 我同c6都係藍嘅! 但係你問我今次政府做咗啲乜, 我係超級失望! 甚至絕望!

myfaye    發表於 20-2-2 14:06

首頁
12345...10

尾頁

跳至