自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

nelnie 發表於 20-2-3 13:39
屋企無printer?

非常時期,佢份嘢用word整好轉做pdf就send得,如果唔識整個簽名上去,可以打句嘢話唔洗簽名,個客會理解嘅

琥珀宮

nelnie 發表於 20-2-3 12:57
老細話要扣假呀。
站在老細立場,佢無反工,無可能home office,係因為個人理由不上班,所以扣假。
...

老細叫人唔好返工又無人工,咁唔係100%員工自己個人理由law

子爵府

popocat 發表於 20-2-3 13:46
非常時期,佢份嘢用word整好轉做pdf就send得,如果唔識整個簽名上去,可以打句嘢話唔洗簽名,個客會理解嘅 ...

明明仲有樣野叫email approve....

大宅

有人讲得好好,唔憂柴憂米,個個都站在道德高地。你話公務員全部自我隔離,全部扣假,我估三萬員工大罷工都似。

珍珠宮

minniemouse131 發表於 20-2-3 12:54
如果唔扣假,唔扣糧,我相信冇人會返工呀? 都係嗰句,鬼叫你窮,頂硬上啦,唔使憂柴憂米才可以站在道德高地 ...

你最後一句真係精警
講得好到肉

早排有jm開post話大家盲搶米
我都睇唔過眼
唔俾啲街坊買唔到口罩、要慳住用咩?
有啲jm係好離地㗎
自己物資充裕,就企上道德高地話人自私
隔離都有post話同事死都要返工
後來講講下,原來係日薪工
冇返工就冇人工
大佬,咁講真,窮到極點都要返啦
真係唔敢認,一認就無咗半個月人工

瑪瑙宮

回覆樓主:

如果糧照出,唔好講話14日,一個月都可以唔番工。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

yurijm 發表於 20-2-3 14:30
你最後一句真係精警
講得好到肉
其實冇嘢慘得過窮,我好記得我細個時,老豆就算病到死死吓都要返工,因為嗰時有勤工獎,每月返齊工唔遲到早退就會多一日糧,嗰1日糧對於E家嘅人嚟講可能覺得冇咩大不了,但當時對於低層打工仔真係好好好重要

珍珠宮

有可能要生活,唔返工冇錢交租,總有呢啲人,但又明白老闆唔一定要出糧,兩頭唔到岸

珍珠宮

如果照出糧,有班又扮返內地接觸過又唔返,老闆都難做

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大宅

fanny590 發表於 20-2-3 12:54
要扣糧或扣假, 我係佢都照返工應該問清楚老細點安排先叫下屬唔好返工
...
即係放過計時炸彈係OFFICE, 佢一爆, 成個OFFICE的人都要隔離

子爵府

nelnie 發表於 20-2-3 12:26
老細已經講明番過大陸就要自我隔離14天,下屬話:最多自我隔離多兩天,大後天番工。
講極都唔明,下屬係中 ...

我老公間公司,如果直屬親人返過大陸,都計返回港後14日先返工

洋房

要人扣假唔多妥喎,而家係公司唔俾同事返工。公司驚有計時炸彈,咪豪14日假俾同事囉。Office boy 人工唔多,假亦唔會多,樓主唔應該怪個同事,而係譴責個老闆點解對睇下階層員工咁小器。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

sonokosy 發表於 20-2-3 15:48
要人扣假唔多妥喎,而家係公司唔俾同事返工。公司驚有計時炸彈,咪豪14日假俾同事囉。Office boy 人工唔多 ...

又或者當病假,出5份之4糧都好吖

大宅

nelnie 發表於 20-2-3 12:57
老細話要扣假呀。
站在老細立場,佢無反工,無可能home office,係因為個人理由不上班,所以扣假。
...

咁樣係咪違反勞工法例呀,要員工放假又無事前(一定時間前)講定,又5係雙方同意

PS有無有識之士講解下

首頁

尾頁

跳至