跳至

首頁

尾頁

複式洋房

個b香港出世既話,要點做先可以渣兩本護照?
定係要去馬來西亞出生先可以同時渣兩本護照?

媽媽已經拿左香港身分證
爸爸可否跟媽媽拿埋馬來西亞護照/身分證?

十分感謝!!!!

大宅

回覆樓主:

Bb 21歲前都可以揸2本護照的,去領事館申請請可以。
至於爸爸我自己冇問過,不過照常理估由於唔可以雙國藉,而且不在馬來西亞定居,睇唔到有理由會批馬來西亞藉比爸爸喎,如果你問左有答案可以分享下嗎?都想得個知字

複式洋房

Fattybighead 發表於 20-2-29 14:31
至於爸爸我自己冇問過,不過照常理估由於唔可以雙國藉 ...

又説爸爸不可雙重國,但B B可攞同時2本護照?何解?

大宅

dell700m 發表於 20-3-1 08:52
又説爸爸不可雙重國,但B B可攞同時2本護照?何解?

Bb 21歲前可以,夠21歲就要揀

複式洋房

Fattybighead 發表於 20-2-29 14:31
至於爸爸我自己冇問過,不過照常理估由於唔可以雙國藉 ...

得21歲前可以?得馬來西亞唔可以雙國籍嗎?
甘如果馬來國唔知bb都有香港護照咪得咯?
香港知道bb有馬來國護照應該無問題

大宅

c11220780 發表於 20-3-9 12:45
得21歲前可以?得馬來西亞唔可以雙國籍嗎?
甘如果馬來國唔知bb都有香港護照咪得咯?
香港知道bb有馬來國 ...

21歲前係使館覆我的,我Bb有排都未夠21歲所以我唔知之後會點。
我自己覺得係香港出世,有香港出世紙,好難說服人哋你冇其他國藉吧,係咪冇特區護照就等於唔係中國藉呢?我冇研究過但認為唔係。
其實你可email問下大使館,佢哋答得幾快幾helpful, 資料又準確

複式洋房

我馬來西亞籍
老公 加拿大籍 + 香港特區護照

想知道我即將在香港出世的BB是否可以同時去申請三本護照(特區,加拿大,馬來西亞護照)?

方便我日後去馬來西亞/香港探親,返加拿大定居,

大宅

我想知道有無人成功申請bb馬來西亞公民?

大宅

爸爸香港人,媽媽馬來西亞人,媽媽一定要返馬來西亞生bb,bb先可以拿馬來西亞護照

大宅

回覆 Sikimy 的帖子

如果在港出世,再申請馬來西亞護照,需要等幾耐?

大宅

回覆 whwemily 的帖子

你可以加入fb FSSG (foreign spouses support group, malaysia) 唔好期望你可以申請到,好多馬來西亞媽媽在外國生產,係申請唔到馬來西亞護照的,我仔2017年申請到依家未有消息,想搬返馬來西亞都要諗過,外籍小朋友6歲前要申請long term visa,7歲後就逼你轉學生visa要年年續年年搞交件,好後悔之前唔返馬來西亞生

首頁

尾頁

跳至