夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

Perpersis 發表於 20-2-15 02:38
回覆 dolceee 的帖子

你今日可能係節日氣氛影響情緒啫。適唔適合過人世真係要冷靜啲先去唸呀。

del

大宅

clarissakwan 發表於 20-2-15 05:09
一個男人第一年已經令到你咁唔開心,諗分手,心羅羅亂。呢個人唔岩你。
我同我男朋友5年都無咁樣。鬧交一 ...
係呀!!! 你講出我既感覺! 係重視!
你覺得對方做d咩行為會令你覺得佢重視你呀???

大宅

如果佢經常都係有時間陪朋友都唔陪你,呢樣你應該會好難受。照咁睇你都係愛佢嘅,只係你男友相對比較自我中心啲。有機會你可以聽一聽佢父母之間嘅相處,有唔少情況係個男人學足佢父親或母親對伴侶嘅方式。
或者你先唔好攞佢同ex比較,反而係你接唔接受到呢一套相處方式、呢一種對伴侶嘅態度。

如果你對對方有不滿,你向對方表達之後,佢回應你/做嘅嘢都唔係你接受嘅,你伴侶好容易會成為你唔開心嘅源頭。

大宅

回覆樓主:

放手啦,捱唔到幾耐,一係迫自己接受,要維繫一定要雙方,現在你已經有咁樣既感受,每日都會好痛苦,我以前都試過好似你現在咁,我最後選擇放棄,之後成個人鬆晒

大宅

niccm 發表於 20-2-15 01:25
兩個人一齊真係人夾人,我另一半都係工作好忙,拍拖既時候係條街等佢1-2個鐘係等閒事,我自己都係比較獨立 ...

我好認同你所講,當年我係醫院生仔老公去咗返工,到個仔擺滿月他都去咗返工,個仔病到要入醫院他都一樣係返緊工!小朋友學校有乜親子活動,你永遠只會一個人去!
如果個男人事業心重嘅呢d問題結婚後相信都有可能遇到!
當你真係遇到有乜突發事,第一時間真係完全靠自己一個人處理曬所有野,要好獨立思考同決定一切!講得難聽d,我死人塌樓都唔會找老公先!
其實同呢d工作型嘅老公一齊,真係要做一個好獨立嘅老婆,任何事只能夠靠自己!

別墅

完全明白你 我果個一齊左2個月都係咁 已經狠心分手 有時唔係愛唔愛既問題 係大家唔夾相處唔到 做咩事要拖?

別墅

dolceee 發表於 20-2-14 15:44
好唔開心呀
我好鐘意我男朋友
佢內在外在都係我dream type

我嘅情況都同你差唔多

翡翠宮

回覆樓主:

只係單向永遠行吾通
你吾需要我亦吾多洗見我
拍乜鬼拖結乜Q婚?
我絕吾係痴身既人亦好帕人痴身
不過重視與否同痴身無
係心態
佢既態度咁忽視/輕視
我絕對會分手
咁既態度我都接受我即係接受自己活該受輕視
big NO NO!

翡翠宮

回覆樓主:

你要接受現實
現實就係佢吾太鍾意你
你既存在於佢,可有可無

吾好講笑啦,個男人鍾意我既,打仗都製止吾到佢黎,莫講話肺炎。而家又吾係叫佢去醫院拍拖

大宅

Yusum 發表於 20-2-15 19:04

我好認同你所講,當年我係醫院生仔老公去咗返工,到個仔擺滿 ...

jm 咁你點解會同佢結婚既?
一路以嚟你點忍受?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

炸彈媽 發表於 20-2-14 16:51
真係忙到連情人節見過面都冇時間,好可疑

仲喺第一年喎!

大宅

connie06 發表於 20-2-15 20:58
仲喺第一年喎!

第一年情人節都唔慶祝嘅話,真係好值得商榷

大宅

dolceee 發表於 20-2-15 09:37
佢都係好似你咁講, 話佢用既方式唔係我接收到既方式, 佢話佢心入面係感覺重視我既
但係我真係覺得佢對我唔 ...

其實你自己講你點樣對ex同對現任,你都應該睇到咩係愛,咩係重視嘅分別。仲要你哋而家係未結婚未有仔女在手,純粹兩個人嘅相處,應該係更加容易睇。 一個男人係咪著緊和重視自己,做女人應該係會感受到。

大宅

佢都係好似你咁講, 話佢用既方式唔係我接收到既方式, 佢話佢心入面係感覺重視我既

其實你係傾慕 你覺得佢有事業咪好似崇拜偶像咁鍾意佢 有時相愛不能相處就係咁解 理想同現實係有分別

大宅

dolceee 發表於 20-2-15 20:43
jm 咁你點解會同佢結婚既?
一路以嚟你點忍受?

其實嗰時細個都係以感覺行先,大家鐘意對方相處又無問題就結咗婚!
不過我同他拍拖嗰時他返工好多時係朝9晚11,假期大家未必夾到一齊放,但學樓上所講我係感受到「重視」
他返工忙極都會比信息我,每晚放工會打電話比我,如果他放假我要返工他會企公司門口等我放工一齊食晚餐!有時經過見到街玻璃櫃d精品隨口講咗句幾靚,他就會自己走去買,當小禮物送比我!
其實拍拖時,他嘅生活都係返工返工同返工,佔生活嘅8成,但大家都會儘量抽時間見!
到結咗婚,實在發生咗太多事,而逼使我要有獨立自主能力!當中嘅細節就唔多講了!但兩夫妻有問題最緊要攤開嚟傾先解決到問題!

別墅

我而家都係煩惱緊,case好似你,不過佢仲多一樣野就係佢屋企人有病,佢要照顧佢。

男爵府

dolceee 發表於 20-2-14 15:44
佢平時都好忙
whatsapp 每日得幾句
果幾句仲要係我send 俾佢佢先hea覆下

你對佢係結婚對象但佢有冇覺得你係結婚對象 兩個人朝住結婚方向既話唔係咁架喎。你post 寫左好多「我諗」「我幻想」,樓主係咪自己幻想得太多....
人地有冇講過會結婚?幾時?有冇行動(例如一齊儲錢)?
搵老公同搵男朋友好唔同....

子爵府

呢個係性格問題,通常都唔會變,只有睇下配唔配合到。不過jm我想講,我都係咁,唔明呢個人點解好似夾唔到咁,完全唔熱情,到而家3年後,我都仍然磨合緊呢樣野,真心講,其實都幾自虐

男爵府

dolceee 發表於 20-2-14 21:23
我見過佢家人同朋友
應該係正印既!

我朋友哥哥同正印一齊十年 感情穩定時時上男家晚餐或過夜 不帶正印回家時就帶第三者回家晚餐及過夜 兩年後第三者有了bb就結婚了。

大宅

dolceee 發表於 20-2-15 09:40
係呀!!! 你講出我既感覺! 係重視!
你覺得對方做d咩行為會令你覺得佢重視你呀???
...

每個人對於重視都有唔同既要求既。我同我男朋友既話,我叫佢做既野佢會做,佢有plan 過我地既將來,生日慶祝佢有用心plan, 好多野佢都幾「就」我。覆message都覆得幾快,但當然忙既話可以理解,因為做野我忙過佢
一個男人係米想同你有將來,其實你feel 到嫁。所有佢既planning 都有你係入面,已經係一個好重要既「重視」

首頁
12345...6

尾頁

跳至