烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

交功課

Source: 香蕉蛋糕 Banana Bread(已加食譜)

如你所講, 煮緊飯時抽起條筋想整香蕉蛋糕, 拿拿臨望清楚你個食譜先決定幾時整. 因為唔駛用發蛋器又左溝右溝, 我又咁啱有室溫蛋, 所以我響煮飯時攝時間整. 因為時間關係, 所以 d 蕉雪得幾個字, 整緊蕉蓉時已經滿室芳香, 仔女落樓時以為我焗起左蛋糕.

原本我想減糖減牛油, 不過唔想有閃失, 所以跟食譜份量. 唯一改動係用高筋麵粉, 我冇晒中筋麵粉, 好彩緊緊夠梳打粉, 咁就整起左個粉漿.

焗開肉時隊埋個粉漿入爐一齊焗, 所有野食啱同時 ready. 所以食飯時攤凍個蛋糕, 飯後當甜品上. 食剩分左幾份俾仔女帶返學當lunch 後零食.

食評: 好掂! d 蛋糕發得到.

再次多謝版主rose-mag 您既分享!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

bosch 發表於 20-2-14 17:29
交功課

Source: https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22878542&extra=pa ...

好正

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bosch 發表於 20-2-14 17:29
交功課

Source: https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22878542&extra=pa ...

整得好靚呀,呢個真係試過咁多個食譜最掂同最簡單,好多吹到上天嘅唔係太乾就係發唔起,次次整完都被嫌棄食唔晒等發毛,呢款我而家每次都整兩條,因為老公話同事食過讚好正,於是佢會叫我整一條掂去公司請同事食。

我試緊減糖減油,最衰仔女唔鍾意食nuts同乾果,否則加合桃/提子乾好食。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 bosch 的帖子

條LINK 開唔到, 食譜可以SEND 比我嗎? 謝謝!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Ksy229 發表於 20-3-2 15:42

條LINK 開唔到, 食譜可以SEND 比我嗎? 謝謝!

果個最近大家都有討論既topic, 入面圖文並茂更詳盡, 個標題叫:
香蕉蛋糕 Banana Bread(已加食譜)
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22878542&extra=page%3D1

你試下click 唔click 到上面2 條 link?

食譜大約係:
1. 3隻梅花點蕉, 切件雪成冰, 之後解凍, 整成茸. (我skip 左雪成冰呢步)
2. 加170g 黃糖, 鹽1/4茶匙, 攪勻
3. 加2 隻室溫蛋, 攪勻
4. 加已融化無鹽牛油55g, 攪勻
5. 篩入220g 中筋麵粉, 1茶匙梳打粉, 攪勻, 倒入蛋糕模 (我用左高筋麵粉)
6. 攝氏180度焗48至50分鐘, 焗左一陣後用牙籤響蛋糕中間劃一條長線, 等蛋糕爆得靚d. 焗起時用牙籤拮一下蛋糕, 支牙籤冇拈到蛋糕粉漿就算焗好.
7. 出爐後蛋糕靜置模中30分鐘
8. 脫模後再攤凍 30分鐘至切開蛋糕。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

thank you.

首頁

尾頁

跳至