夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

洋房

crt1234 發表於 20-2-16 20:05
有無諗過, 當你離開左, 佢完全唔理仔女甚至對佢地做出乜事果陣, 你會如何處理?
...
所以拖咗咁多年,我就係怕佢做d咩出來,我一個女人又無能為力對住佢一個男人,上個月我好認真堅決同佢講離婚,佢攞刀,我已經唔在繼續落去,我馬上入房話我唔想在繼續,我想靜靜,佢攞刀我都有同社工講過。我已經對住佢都驚。

洋房

jeremylui83 發表於 20-2-16 19:59
先分居,兩年後再講。。現階段應該俾双方分開冷靜一下,大家都企硬,只會苦了小朋友
...
佢意思就係“你離開,搬走就唔再關你事”

洋房

我同佢已經分房8年,我搬走離開提出離婚,對方意思就係「你走,要離婚,就係唔要小朋友」
但係我完全無想過唔要,唔理,我仲係小朋友媽咪,如果對方唔照顧,我自己可以辛苦做野,安排好我媽幫我湊,點都湊得大佢地。
問題係,佢要霸主小朋友,我知道清楚自己無經濟能力爭,佢同時要你留係度,你唔留,就係唔要小朋友,以後唔使你理。佢就係要你留係度,唔理你已經愛唔愛,開唔開心,繼續俾小朋友睇住吖媽因為佢地仲留係度。以後究竟佢地仲會唔會勇敢去做自己想做的?

子爵府

FionaLee_FB 發表於 20-2-16 20:36
所以拖咗咁多年,我就係怕佢做d咩出來,我一個女人又無能為力對住佢一個男人,上個月我好認真堅決同佢講離 ...

咁為何唔帶仔女離開?
經濟問題可以揾支援
你離婚, 但仔女响佢身邊, 你覺得妥當?

男爵府

FionaLee_FB 發表於 20-2-16 19:47
沒有,做咗9年家庭主婦

其實沒有經濟能力,小朋友未必會判俾你。你們中間的問題是什麼?他做了什麼令你不開心的事?

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

做自己想做的野吧

子爵府

畀面勳章

我成日同朋友講,開口講離婚前最好部署下先(搵個律師傾下先),咁衝動講離婚,但自己乜準備都冇,小朋友又未安排到,所以一開左口,好多野唔係可以盡如你所願的。。你又想自由,又想要小朋友,咁你有冇諗過對方的想法呢?

子爵府

FionaLee_FB 發表於 20-2-16 20:46
我同佢已經分房8年,我搬走離開提出離婚,對方意思就係「你走,要離婚,就係唔要小朋友」
但係我完全無想過 ...

講到好似要為小朋友做好榜樣,所以一定要走?

其實一早已不愛對方,主因是什麼?好似只是你想重獲自由,過自己想要的生活,不受家庭束縛。如果角色掉轉,老公想離開,係到一早比人插死啦。

洋房

Rilakkuma312 發表於 20-2-16 22:24
講到好似要為小朋友做好榜樣,所以一定要走?

其實一早已不愛對方,主因是什麼?好似只是你想重獲自由, ...
主因係對佢無希望,我係唔再愛佢,點解我唔再愛,好多小事积埋。當你對住自己老公,就係同湊自己仔女一樣,煮好叫先食,食完就打機,佢一家人都係咁,我服侍曬所有人。有次旅行,因為佢自己發脾氣,就叫我俾翻旅行暢個D錢佢,個刻我心都死埋,佢覺得自己穩錢就大曬?當時要我辭職湊小朋友講就好好聽

洋房

jeremylui83 發表於 20-2-16 22:13
我成日同朋友講,開口講離婚前最好部署下先(搵個律師傾下先),咁衝動講離婚,但自己乜準備都冇,小朋友又 ...
我無想過要爭,佢覺得佢有能力撫養,佢可以留小朋友係身邊照顧。宜家吾係我想點就得,係人地咩都唔俾你,你要離開,小朋友以後都無得見,你唔再係佢地媽咪

洋房

bleeblee 發表於 20-2-16 22:02
其實沒有經濟能力,小朋友未必會判俾你。你們中間的問題是什麼?他做了什麼令你不開心的事?
...
唔開心的事講都講唔完,主要結婚後發現,佢之前一直講自己係幾獨立點點點,全部都係假,最後我係變咗湊多個小朋友咁

子爵府

畀面勳章

所以話冇部署好,你就會俾人牽住走。。
咁依家你揀自己定小朋友?你只有這個可以自控,其它已不在你控制之內

洋房

kcwss 發表於 20-2-16 20:08
其實決定咗離婚,真係要諗清楚小朋友嘅撫養權,唔好日後後悔。
如果樓主今日放棄仔女嘅撫養權,就唔好再諗 ...
我唔爭,只要小朋友健康成長

洋房

crt1234 發表於 20-2-16 20:49
咁為何唔帶仔女離開?
經濟問題可以揾支援
你離婚, 但仔女响佢身邊, 你覺得妥當?
我有自知之明,環境物質都無男方好

子爵府

FionaLee_FB 發表於 20-2-16 22:49
主因係對佢無希望,我係唔再愛佢,點解我唔再愛,好多小事积埋。當你對住自己老公,就係同湊自己仔女一樣, ...

其實請工人是否可以解決唔少問題?

宜家咁樣安排,你同小朋友的關係好難維持。同埋平時邊個負責教小朋友?跟功課同溫習?到時阿爸又唔理⋯⋯到時後悔就太遲

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

你一手湊大啲小朋友,
可以做得到唔帶佢地走?
點解唔攞左個撫養權先,
搵工再安排人湊?
點解講到點都要自己一個走先,
留低小朋友俾個唔湊仔既爸爸?
即係將小朋友交俾6299湊,
佢地有湊開?
跟到小朋友學業?
明白你唔再愛你老公,
決心要同佢分開,
我都係ftm有兩個小朋友,
所以好難理解你點解唔帶埋佢地走,
小朋友心理上都唔會好過,
你咁樣走左,
你肯定你老公會好好對佢地?
仲有,放棄左撫養權,
你認為可以好容易攞得返?
如果過左一兩年你先去爭,
而小朋友又習慣6299湊,
唔再想跟你生活,
你又ok嗎?
希望你可以為小朋友諗多啲

洋房

jeremylui83 發表於 20-2-16 22:55
所以話冇部署好,你就會俾人牽住走。。
咁依家你揀自己定小朋友?你只有這個可以自控,其它已不在你控制之 ...
自己,如果對方之後還可以傾的情況下,我都想爭取以後可以多點同小朋友相處

洋房

babyhoi 發表於 20-2-16 23:13
你一手湊大啲小朋友,
可以做得到唔帶佢地走?
點解唔攞左個撫養權先,
我好唔捨得小朋友,日日喊咁滯。但係有d野吾係你想爭就有,我只可以講我會盡我能力爭取

洋房

babyhoi 發表於 20-2-16 23:13
你一手湊大啲小朋友,
可以做得到唔帶佢地走?
點解唔攞左個撫養權先,
對方唔俾你帶小朋友走,已經講明。

首頁

尾頁

跳至