夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

FionaLee_FB 發表於 20-2-16 01:56
一個家庭主婦,咩都無。有兩個小朋友一個8歲,一個6歲。
小朋友出世後就已經同男方不同房已經8年了。第二個 ...

在你一言一語中完全感受到你無奈,對婚姻絕望,出走離開是你唯一可行的路,好支持你

子爵府

回覆樓主:

生得第二個都知佢d野啦 生得出負責任好喎 仲話個男攞刀 點放心掉低小朋友走佬呀

大宅

FionaLee_FB 發表於 20-2-17 16:48
謝謝提議,其實我原本都係這樣打算的,自己出去做翻野,有翻資本可以同對方傾離婚野,有把握可以照顧小朋友 ...

既然小朋友跟父親仲差,就一定要好好計劃點離婚同帶小朋友走。既然都預左離婚,老爺奶奶都會成過去,你試下睇開d唔洗理佢地講乜放喺心上,諗下點帶埋小朋友走,其實小朋友你照顧開,要帶一定有方法,唔要小朋友怕你自己將來一定會後悔。

男爵府

好明白樓主的感受!我都係FTM 12年,現在想離婚,又係俾佢拖兩年!無經濟能力,外家可以叫做有小小支援,但小朋友跟爸爸果邊生活會好d~之前自己諗我可以咩都吾要,只要小朋友!但經過呢幾個月的生活,我又諗,阿仔已經十二歲了,感覺跟住爸爸好d!始終男人之間好溝通,亦感覺到阿仔開始對我不滿(吾知係因為佢被佢爸爸洗腦了還是我自己的錯覺),自己辛苦左十二年湊大個仔,到最後連個仔都吾明白我果種委屈真係好難受!自己又忍不住喊左出來!我同樓主諗法一樣,想自己一個人離開,想要自由!但又做吾出掉低小朋友,好矛盾!好無助!

複式洋房

你好叻

男爵府

我知你忍得好辛苦,可能因為太耐冇工作只做全心為家庭付出而疲累,其實你老公都有揹起成頭家都有壓力
但你細心想想,六歲同八歲真的好需要媽媽,你想離婚又吾帶走小朋友,之後根本冇機會再接返佢地,你老公離婚識第二個仲會理你小朋友,仲有你老公刀都拎過出嚟,你真係放心交比佢?

大宅

FionaLee_FB 發表於 20-2-17 16:37
THANKS,我都只係煩惱小朋友問題先拖到現在

都忍咗8年,不如忍多少少,你找到工作之後再申請吧,相信你可以更容易取得撫養權。你現在衝動要即刻走,將會是三輸,即喺你兩公婆和小朋友。可能小朋友會覺得你唔要佢地,這會影響他們一生,那又何苦呢!既然你都話願意點辛苦都想和小朋友一起,就忍一忍先啦!你c6你咪唔好理佢囉!

複式洋房

回覆 FionaLee_FB 的帖子

加油,你好勇敢呀,比一個好的環境兩個小朋友成長,如果你真的要自由,之後就要同小朋友保持多點聯絡,令兩個小朋友知道你沒有放棄,小朋友大個啲就知道媽媽好,到時候亦都會明白你。

複式洋房

我都係單方面申請,小朋友跟前夫。一個2歲,一個X歲。
開頭會掛住佢地,依家習慣了。
依家睇返,自己咁辛苦 *保*住個家,真係離遲了。
我冇欠佢,佢冇欠我,唔開心快d走。人生有幾多個十年?當然要每日都開心

複式洋房

FionaLee_FB 發表於 20-2-16 18:50
沒有感情了,結婚前,對方俾你感覺係獨立自主,又自己在外國生活過……點知結婚一齊之後,發現,其實係吹水 ...

咁大個男人成個幾碎細路仔既。真係最叻吹到點叻點叻。 連照顧自己都成問題 點樣照顧一頭家。 唉... 我都一個人生活了接近廿年,都唔可以咁。 如果碗唔洗很定養肥曱甴老鼠。支持妳重過新生活。

複式洋房

FionaLee_FB 發表於 20-2-17 16:40
其實同對方價值觀唔同,即使請工人姐姐都只係幫助家頭細務,我都係要對住佢。兩夫妻感情無咗,係我完全對佢 ...

冇左感情係有種渡日如年感覺,自己諗清楚,就唔會後悔,仔女係一生一世,永遠都係妳所生的。
前面是絕路,希望在轉角

大宅

回覆 FionaLee_FB 的帖子

it seems that the problem is from your side, a women will not demand the kid and request for separation, you have another man?

男爵府

完全明白你想離婚,但不贊成就咁走,你搵工,請工人,再部署分居,小朋友亦會比較習慣離婚後跟你會俾工人揍,而唔係跟爸爸但個爸爸唔識照顧自己。離婚都講埋,你唔使理佢比唔比你請工人

珍珠宮

FionaLee_FB 發表於 20-2-16 23:19
對方唔俾你帶小朋友走,已經講明。

唔到男方唔俾
雙方離婚就子女撫養權無法達成協議,係由法官去判,法官唔會單以經濟基礎去判
法官會考慮小朋友意願,咁多年嚟由媽媽一直揍開,媽媽無案底、無不良嗜好,判俾媽媽係好大機會,法官亦會判男方要支付贍養費
加上男方曾經拎刀,你有同社工講,社工有記錄,呢點對男方好不利

當然你絕對有權選擇去過自己想過嘅生活
純粹路過提供少少相關資料俾你

男爵府

2woodylucy 發表於 20-2-17 21:14
在你一言一語中完全感受到你無奈,對婚姻絕望,出走離開是你唯一可行的路,好支持你

...

我都係.支持樓主

別墅

點解當時無感情仲生第二個. 個男人無為家庭付出, 完全無愛
點解當時會為呢個男人生小朋友架,
樓主係咪未出社會做過野? 好似完全俾個男人控制住甘.

首頁

尾頁

跳至