論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人做咗六年,每兩年返去印尼一次,剛剛簽咗第四次约,假期不知怎樣計算?每年有七天,兩年有14天,另外需要再加幾多天?是否她做了6年要加6天畀佢(不計算星期日嘅假期)?

水晶宮

alialione 發表於 20-2-16 09:56
工人做咗六年,每兩年返去印尼一次,剛剛簽咗第四次约,假期不知怎樣計算?每年有七天,兩年有14天,另外需要再 ...

六年來你才第一次認真計工人的年假?!

第ㄧ年 7天
第二年 7天
第三年 8天
第四年 9天
第五年 10天
第六年 11天
第七年 12天
第八年 13天
第九年及以後 14天

大宅

birdbird 發表於 20-2-16 13:06
六年來你才第一次認真計工人的年假?!

那麽就是今年不計算星期日假期,共21日假嗎?

水晶宮

alialione 發表於 20-2-16 14:55
那麽就是今年不計算星期日假期,共21日假嗎?

工人放年假, 只計 working days.

eg. 10 - 16 Feb 2020 呢7天工人放假. 工人只用咗 6天 annual leave.

大宅

birdbird 發表於 20-2-16 15:00
工人放年假, 只計 working days.

eg. 10 - 16 Feb 2020 呢7天工人放假. 工人只用咗 6天 annual leave.

Got it, thanks thanks a lot.
因為第四年佗冇返印尼,係agent同我計嘅, 我畀現錢,所以今年想check真啲, 真係唔該曬

水晶宮

alialione 發表於 20-2-16 15:03
Got it, thanks thanks a lot.
因為第四年佗冇返印尼,係agent同我計嘅, 我畀現錢,所以今年想check真啲 ...

靠 agent 不如靠自己。建議上勞工署個網温温書

首頁

尾頁

跳至