自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

如果bb係上年 7月出世,咁我幾時要報??

伯爵府

每間都唔同喎, 有 d 一有出世紙可以報, 有 d 滿一歲可以報, 有 d 滿歲半先可以報

你最好去你心儀學校問清楚

別墅

ok
THX

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

每年收生高鋒期係9-11月, 亦有部分例外, 睇下咩學校啦, 收生不足既anytime都入得, 排長龍既家長一早join定playgroup霸定位
如果bb08年7月出世, 即09年9-11月申請, 10年9月入學......to be sure, 打去問好d

原帖由 wkchoy 於 09-5-23 01:00 PM 發表
每間都唔同喎, 有 d 一有出世紙可以報, 有 d 滿一歲可以報, 有 d 滿歲半先可以報

你最好去你心儀學校問清楚

複式洋房

好多一歲半已經可以開始報;但我覺得未必有用,重惹埋D病返屋企

別墅

原帖由 小卓彥媽媽 於 09-5-23 16:05 發表
好多一歲半已經可以開始報;但我覺得未必有用,重惹埋D病返屋企

咁我報唔報名好呀,其實我老公就唔想bb咁快返學,但係我就覺得,如果bb有幾個鐘返左學既話,我就會有幾個鐘可以專心做野,因為我成日都要打電話同上網覆野,
如果bb係度就會搞搞震
但係就好似你咁講,會容易病,咁佢痛左我又可能要花更多既時間照顧佢,.........我應該點揀好呢?
如果我係全職媽媽我就唔會俾佢返會住,但係我又要做野...所以我都唔知點揀好呀!大家俾d意見我喇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔係一歲半, 我女報n1時, 一歲都未夠! yap住塊片去interview, 真攪笑 (我女8月尾出世的, 第一次interview時係8月尾, 仲差幾日至夠一歲)
bb返學, 見多左小朋友, 病就梗有(因為小朋友衛生意識較差, 會易周圍惹), 你可以揀間環境開揚d空氣流通d, 咁小朋友會無咁易惹病
唔好以為小朋友咁細個返學好慘呀, 我女果時返n1我送佢返學, 叫佢kiss me goodbye, 佢嫌我阻佢玩tim呀! 個樣幾嫌棄我呀陰公! 初時我99都反對我俾佢讀n1, 好似我虐待佢咁, 後來見佢返得咁開心都改觀晒
原帖由 wendy09 於 09-5-23 05:30 PM 發表

咁我報唔報名好呀,其實我老公就唔想bb咁快返學,但係我就覺得,如果bb有幾個鐘返左學既話,我就會有幾個鐘可以專心做野,因為我成日都要打電話同上網覆野,
如果bb係度就會搞搞震
但係就好似你咁講,會容易病,咁佢痛左我又 ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至