懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

懷孕7周老公話要分開,叫我落左佢(emoji)我應該獨自面對定橫是點樣?我還有個3歲半女女。

伯爵府

NboBo 發表於 20-2-18 01:20
懷孕7周老公話要分開,叫我落左佢(emoji)我應該獨自面對定橫是點樣?我還有個3歲半女女。

...

點解突然話要分開?
佢有外遇嗎?
如果你有能力+有經濟條件+有人幫你湊小朋友就可以考慮生下來,你仲要諗下將來會否再婚,多一個小朋友,多一個burden。
雖然也會有人接受前夫同自己另一半已經有小朋友。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你自己點唸?

大宅

...

要考慮好多野 經濟上你係咪可以獨立?心理上準備好未?有無家人幫手湊同支持?衣食住行你有無信心攪掂仲要帶住兩個小朋友 如果你同你老公有共識要分開 始終小朋友係你地雙方既 要靠你地兩個有共識先得 旁人講咩都無咩用當然小朋友係有爸爸媽媽既情況下長大點都好過單親家庭 anyway, 好好傾下有個共識先係最重要

洋房

ipcs 發表於 20-2-18 07:56
點解突然話要分開?
佢有外遇嗎?
如果你有能力+有經濟條件+有人幫你湊小朋友就可以考慮生下來,你仲要諗下 ...

是的,我可以去拎政府。我可以湊到小朋友。(emoji)我唔想落

洋房

ada0707 發表於 20-2-18 08:46
你自己點唸?

我唔想落左佢

大宅

回覆 NboBo 的帖子

咁過份,想分開仲要行埋搞大你個肚。始終都有左,如果有能力又湊到,會生,因為係生命黎,但你要有好堅定的心,好好對待BB,唔好影響左BB既成長。無論幾辛苦,找多D援助,同家人商量下,有家人既支持,會好好多。加油

子爵府

...

如果有家人幫你湊,自己做嘢養得掂嘅,我會考慮生。否則... 比心機搞掂個女就算 個女讀書,自己去返工

大宅

生啦!一條生命黎傢⋯無論個男人係點都好,話事權係自己手上,即將你老公真係同你分開都好,都唔好落bb,因為呢d係因為,依家你老公唔珍惜你唔緊要,女人其實都可以好強⋯我係過來人,我同前夫離左婚,有兩個仔,依家我遇到個好男人,好老公,佢唔介意我既過去,仲好錫我兩個仔,依家我仲有左bb,生活好開心。加油💪🏻

大宅

要有定心理準備:
你成個孕期既要搞離婚,又要湊小朋友,難免比一般媽媽更辛苦同寂寞,而小朋友同bb都係無辜的。你既心理質素要好強大。你最清楚自己的環境,同朋友家人商量一下,好好諗清楚。

我家姐十幾年前都係帶住一個小朋友離婚,當年無咁開明,佢要開始另一段感情唔容易。

希望現今社會會好好多。

大宅

...

情況同你一樣 我未夠12週已經分開左
我選擇生 因為我唔想因為大人既問題而去抹殺一條生命 個天比得你既就一定有佢原因
而家我下個星期就生喇 成個懷孕過程係辛苦既 係寂寞既 無論產檢定入產房都係自己一個面對 我仲要冇父母既支持(因為佢地覺得我太衝動話要生佢出黎) 冇朋友既支持(因為個個都覺得我唔應該生) 加油啦 凡事煮到埋黎咪食囉 點都搞得掂既 加油

複式洋房

pklan 發表於 20-2-19 23:17
我選擇生 因為我唔想因為大人既問題而去抹殺一條生命 個天比得你既就 ...

你好叻,祝福你,你要加油,祝你生產順利,bb健健康康

洋房

再細心考慮下,自己養唔養得掂一大兩細?你返工邊個湊? 問政府拎到幾多?夠唔夠你好好栽培兩個女?第日你會唔會考慮再搵另一半?如果仍然想再搵伴侶,帶住一個女定帶住兩個女另搵伴侶會容易D?
一定要清楚現實情況再決定,因為係影響你同兩個女一生既抉擇。

別墅

...

呢個時候唔好感情用事,要選擇對自己有利的。
即使向政府拎,一個人養兩個唔現實!!
首先,即使分開男人都要負責任,你將個大女俾佢養返,仲要清楚分返個人財產,最好可以向個男人攞得幾多得幾多...佢無錢!你問佢阿爸阿媽攞,唔好心軟!

你仲要諗趁陀住B點樣特快申請公屋...
你的人生唔係得小孩,當你有更好能力,你先可以對小朋友更好!
如果你帶住兩個小孩,你想工作或者係進修等等,你覺得你可以做到?
如果你年輕,有機會發展第二段感情都可以啊..
將來,小孩都會因為有個可以自力更生的媽媽而更加驕傲...

純個人意見,我都無經歷過呢啲,只係理性地旁觀者去睇件事。

水晶宮

即一個月先你地先上過床, 上完床就話分開..
上床前段日子, 你地已出問題既話, 做咩唔做安全措施..哎.
男人就係咁, 開心完就掉..
而家呢個3歲女係米呢個男人架???

你現實小小諗,
你有無地方住??
有無屋k 人幫你呀??

如果百無, 你就去生, 你累死唔係自己,
累死兩個細架.

洋房

李露眉 發表於 20-2-20 09:22
即一個月先你地先上過床, 上完床就話分開..
上床前段日子, 你地已出問題既話, 做咩唔做安全措施..哎.
男人 ...

我有屋企人幫我啊,同埋我有地方住啊,
其實問題可能一直冇正視過,只係一直呃自己

洋房

viann_655665 發表於 20-2-19 17:24

生啦!一條生命黎傢⋯無論個男人係點都好,話事權係自己手上,即將你老公真係同你分開 ...

你真好(emoji)但可能我未必會好似你咁幸運呢(emoji)

洋房

pklan 發表於 20-2-19 23:17
我選擇生 因為我唔想因為大人既問題而去抹殺一條生命 個天比得你既就 ...

你好叻、你第一胎?

大宅

NboBo 發表於 20-2-22 00:12
你好叻、你第一胎?

第二個了 大果個8歲跟我前夫

洋房

pklan 發表於 20-2-22 13:33
第二個了 大果個8歲跟我前夫

可惜我一打二(emoji)但我會頂住

首頁

尾頁

跳至