自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

聽聞如果住頂層, 風水會不太好(有人話有落冇上), 請問有什麼方法化解 ? 但有人話丁財兩旺,有冇人住過頂樓,係咪真係住落運氣差啲?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

無一定嘅,我屋企有人住過,不知幾好~~

子爵府

要夾住果個人

大宅

原帖由 carmenlook 於 09-5-23 16:36 發表
聽聞如果住頂層, 風水會不太好(有人話有落冇上), 請問有什麼方法化解 ? 但有人話丁財兩旺,有冇人住過頂樓,係咪真係住落運氣差啲?

點會有落冇上jet? 每朝出門落一次, 每晚反屋企上一次.
我住過頂樓, 都唔知幾好.

伯爵府

好媽媽勳章

風水好唔好我就唔知,夏天勁熱。

水晶宮

琴晚去領事間山頂屋...個景冇得頂...成個中環維港就在眼前...但我99話果D屋風水唔系唔好而系個景煞氣太重普通人無福消受...一定要高官富商本身夠煞氣先受到...
BY THE WAY...頂樓我住過...夏天好慶...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

你住過,係村屋定樓,有幾高?
原帖由 小蘅媽媽 於 09-5-23 17:10 發表
風水好唔好我就唔知,夏天勁熱。

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我朋友住頂樓,淨係知夏天勁熱,冬天勁凍,

大宅

她間屋向咩方向,如向東or南,會5會好啲?
原帖由 醜樣豬 於 09-5-23 17:24 發表
我朋友住頂樓,淨係知夏天勁熱,冬天勁凍,

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

copy from yahoo 既問題區: -
如果住頂樓是村屋得三層高或只是十數層問題都不是太大。

但如果是現在那些新形四五十層,甚至六七十樓高的頂樓,問題就好大!

因為氣不能聚。

即是吉氣來,聚不到收不了,應驗性低。

因此如果該單位形氣都是大吉,低層會比高層好。

所以隨宅內之人運行吉凶因素外,唯一可以做是準確在旺丁旺財之宮位布局,但如此宅已經犯重殺及收立衰氣,可改善的已經不高,最後的選擇是搬遷!

祝家宅和順!

anyway, 我以前住頂樓 (即係而家結左婚先唔係頂樓), 間間樓都係頂樓, 夏天係熱到不得了, d 熱空氣係由頂至下的, 焗到不得了

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔關座向事,係太陽幾時都喺你頭頂,仲有,天台去水唔夠雨水快,攪到佢天花板出哂事,追究都有排煩

複式洋房

我都住過, 重要已經係特高樓底+向正南+假天花, 夏天都係熱到頂唔順全日要開冷氣

大宅

i coming moving to mei foo sun chuen top floor

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我住過頂樓, 真係夏天好熱, 凍天好凍, 仲要個天花漏水, 濕氣好重

洋房

開冷氣 la .............

子爵府

原帖由 chelsealily 於 09-5-23 22:11 發表

美孚新村好似有d係頂樓無 lift 到要行一層樓梯嘅?
唔係好似!係全部頂樓都冇LIFT到要行一層, 因為係機房.
個人意見 不喜請插 任插唔嬲  ...

大宅

好處係唔伯樓上会滴水or有嘈音囉!!

子爵府

原帖由 OLDCAKE_MOM 於 09-5-23 22:49 發表
唔係好似!係全部頂樓都冇LIFT到要行一層, 因為係機房.
老餅,你無 c到呀

珊瑚宮

畀面勳章

基本上, 如果天台做好隔熱同防漏, 問題應該可以改善.
另外, 座向亦好緊要 .. 好似我個廳向西南, 係就係晒D, 但光線充足, 冬天都冇咁凍. 相反, 我間書房向西北, 如果冬天入書房做野一定要開暖爐 !
補充一句, 本人係住頂樓連天台 !

子爵府

原帖由 daniel44 於 09-5-23 23:09 發表
老餅,你無 c到呀
都快架了, 而家行屍走肉中, 多謝孖四關心
個人意見 不喜請插 任插唔嬲  ...

首頁

尾頁

跳至