跳至

首頁

尾頁

子爵府

本人用EB5移民 已批現等待面試
小兒2006年12出生, 在港現就讀國際學校grade 8 ,準備成功取綠卡後 下年1月或8月上美國公立學校 grade8/9.
請問如何報讀,有什麼準備?
謝謝!

別墅

judymama 發表於 20-2-19 11:40
小兒2006年12出生, 在港現就讀國際學校grade 8 ,準備成功取綠卡後 下年1月 ...

我都係用EB5移民,請問你申請左幾耐先批

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

judymama 發表於 20-2-19 11:40
小兒2006年12出生, 在港現就讀國際學校grade 8 ,準備成功取綠卡後 下年1月 ...

要到埗後有地址証明至可以報學校,好多城市係按住址去分配學位,該區學校滿咗就派去附近另一學區,但都有例外,最好係上番當地所屬校區網睇清楚資料。

另外有州份cut off date係9月頭,12月出世要等多一年,你準備去邊?9年級至12年級係高中high school,8年級就叫middle school or junior high, 公校通常都唔同學校。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

Erictan 發表於 20-2-19 23:08
我都係用EB5移民,請問你申請左幾耐先批

好快 三個月 可能我個project 等錢使 嗰50萬凍過水

子爵府

rose-mag 發表於 20-2-20 09:31
要到埗後有地址証明至可以報學校,好多城市係按住址去分配學位,該區學校滿咗就派去附近另一學區,但都有 ...

謝謝 我個仔要repeat 一年 都好 佢12月出世 冇洩 當比佢適應
而家暫定去Dallas 如果喺其他地方搵到工可能再決定住邊
請問地址証明有什麼要求 因為冇相熟親朋在那邊 如果我租Airbnb 住住先是否不行

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

judymama 發表於 20-2-20 16:18

謝謝 我個仔要repeat 一年 都好 佢12月出世 冇洩 當比佢適 ...

唔得,住址証明一般要utility bill如水費單電費單,租屋或買屋合約,工作嘅糧單,車嘅保險都可以,銀行月結單或手提電話月結單就唔得。有d校區更規定於該區讀嘅幾年必須住於校區內,誇區要申請,唔一定批。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

rose-mag 發表於 20-2-20 16:30
唔得,住址証明一般要utility bill如水費單電費單,租屋或買屋合約,工作嘅糧單,車嘅保險都可以,銀行月 ...

多謝
可能攪掂哂先可以叫個仔去

別墅

judymama 發表於 20-2-20 16:13

好快 三個月 可能我個project 等錢使 嗰50萬凍過水:laugh2 ...

delete

子爵府

MLY001 發表於 20-2-20 17:52
我也是eb5等緊,聽過最快都要兩年。
有冇諗過頭一年讀住私校先?
...

我都冇諗過咁快 我係用特快項目自己揾美國律師搅
應該唔會讀私校 唔想轉咁多次 二來主要冇乜銀根
而家考慮先去找住址 有SSN 先報公立學校 可能攪掂先叫阿仔香港退學過去 唔知得唔得
反正佢都要repeat 或者可能休學幾個月等到有學返

首頁

尾頁

跳至