論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今日買左工人假,但叫佢唔駛做野,會包3餐,總之唔好出去聚會(佢有自己房但超細),可以出去附近1-2小時行下。大家覺得點?

但剛剛(11:40)我見到佢又扮到隻雀咁靚出去,我問佢幾時返,佢話2:00返,lunch唔駛預佢。

我再强调在出面唔好聚餐及除口罩,其實我買佢假黎做乜?!

佢初四之後無出過去,上星期日去左boarding house全日,勁高危!

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

你唔可以唔比佢出去,除非佢自願;佢放假有自由,你只可以了解佢會去邊同提醒佢。講真你自己返工返足六日都想出去抖抖、見下朋友,唔留喺一個日日對住既地方吧⋯⋯我地只可以提佢注意衛生、避免去人多既方。
我姐姐自己同另外三個朋友合租左一間套房,放假就會去個度,自成一閣,個陣唔係市區,我都算放心。

侯爵府

回覆樓主:

咁佢都照出去喇,你唔使買佢假。

男爵府

tha 發表於 20-2-23 11:58
我今日買左工人假,但叫佢唔駛做野,會包3餐,總之唔好出去聚會(佢有自己房但超細),可以出去附近1-2小時 ...

佢係工人,唔係奴隸,放假有行動自由。你買佢假就應該叫佢做野。你自己定義唔清楚「買假」意義,冇同佢共識清楚。你話可以出去幾個鐘,佢扮到隻雀咁你又唔鍾意。

大宅

回覆樓主:

其實,呢個就係我擔心的。

今日我去行山,我去到少人的才除口罩。途中我好小心,同其他冇口罩的人相距2米。(只係上山的路口多人,途中唔多,一組一組人,有合適距離)

離遠,見到呢堆姐姐好嘈,她們冇戴口罩,頭貼頭唱歌跳舞,拍晒膊頭大笑。我心諗:呢班姐姐要小心d喎!

點知,行過隔離,發現其中一個係我姐姐!

我知我唔可以控制佢點放假,但她們完全冇衞生意識,我都想問,我們可以點?

我冇可能每日一個口罩比佢,口罩好貴,又冇貨,但我又唔放心佢就咁照顧我小朋友,我可以點?萬一有事,我覺得我冇保障!

我們屋苑確診一宗,附近屋苑兩夫婦確診。這些姐姐,都應該係住在附近

大宅

回覆樓主:

姐姐根本要假唔要錢!

男爵府

我覺得自己都會出街會返工啦,點樣可以唔畀人出街呀?出面真係多菌成咁?

男爵府

cometingliu 發表於 20-2-23 20:31
我覺得自己都會出街會返工啦,點樣可以唔畀人出街呀?出面真係多菌成咁?
...

其實我都係咁諗 但我估呢度好多人唔同意。其實一間屋,僱主2-4人,姐姐一人,邊個傳俾邊個都唔知。假設佢地係帶菌者好歧視...

大宅

我今日買左工人假,但叫佢唔駛做野,會包3餐,總之唔好出去聚會(佢有自己房但超細),可以出去附近1-2小時 ...

如果工人放假想出街,僱主強留巨係屋企應該工人都唔會開心,無解既。我都照比工人放假,出去同朋友聚下,心情都會好d。我自己以為呢d係理所當然,結果我工人返來同我講,好多僱主唔比姐姐出街,巨自己覺得好感恩。

建議樓主,如果買佐工人假,就應該照平日甘叫巨做嘢,最多你搵個藉口叫巨出街買嘢,比巨出去行下,而非同巨講可以放巨幾個鐘出去玩。

複式洋房

我個工人星期日要返教會,幾十人係室內聚集,待整一日。之前兩個星期日冇比佢去,已經黑面,尋日提出照去,我冇辦法,屋企有小朋友,我地自己除左買送,老公返工,其他時間都唔出街,佢出去教會真係太過危險。最新確診2例都係因去佛堂感染,韓國很多確診病例都係教會人士。實在唔敢冒險,昨晚已炒左。

大宅

lfsl 發表於 20-2-24 00:05
我個工人星期日要返教會,幾十人係室內聚集,待整一日。之前兩個星期日冇比佢去,已經黑面,尋日提出照去 ...

炒埋?!

大宅

buzzanna 發表於 20-2-23 19:26
其實,呢個就係我擔心的。

今日我去行山,我去到少人的才除口罩。途中我好小心,同其他冇口罩的人相距2米 ...

唉....

複式洋房

tha 發表於 20-2-24 01:09
炒埋?!

係,炒埋。佢地教會人太多,係室內一日,好危險。

禁止訪問

大宅

lfsl 發表於 20-2-24 00:05
我個工人星期日要返教會,幾十人係室內聚集,待整一日。之前兩個星期日冇比佢去,已經黑面,尋日提出照去 ...

我都炒左我果個。其實我果個我想炒好耐。試過湊我個仔,跌到佢個頭腫晒。果刻我已好想炒佢。加埋佢做野差。佢黎既時候我做好心話做晒所有野,小朋友又唔係屋企時佢可以用電話同休息。我個仔番左全日班佢玩,訓足全日我唔理佢。但我個仔放學番黎佢繼續係張床玩電話,唔叫唔出黎。呢排我個仔停課,佢繼續做完家務就呢係床玩電話,完成唔理我個仔。變相我湊個仔,佢玩電話玩足一曰。到星期日我用400蚊買佢假,佢肯左一曰,知我唔續約就唔肯。我當然明都唔續約,佢緊係唔想聽我話。但我角度係我想炒佢好耐,好心唔想斷佢約。但呢個情況下佢做得咁差我都唔想再忍佢,即炒。

子爵府

我之前有提:其實大部分僱主只係驚工人周圍去又唔戴口罩又唔勤洗手,呢度記得都有人講過工人喺教會唱歌跳舞個個都唔戴口罩!

好似我工人上次放假返嚟入屋果陣係有戴口罩(俾我睇),入嚟後我叫佢掉咗個口罩兼洗手,點知佢除咗口罩之後原來搽咗鮮艷的大紅唇膏,我問佢你戴口罩做咩入邊搽咁紅唇膏??佢冇答我。
你就知出邊一定唔戴啦,只係返黎show比我而戴

複式洋房

kittyuk 發表於 20-2-24 07:51
我都炒左我果個。其實我果個我想炒好耐。試過湊我個仔,跌到佢個頭腫晒。果刻我已好想炒佢。加埋佢做野差 ...

我個工人都係麻麻,又固執,哎

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

9號留咗姐姐一曰,出動到一個月通知,佢先肯留低,之後嘅星期日我有得佢放。因為佢同囡囡一間房,新年後囡囡變咗同我地瞓,姐姐自己瞓。疫情一日未完,我哋都唔會比囡囡同姐姐一間房。

大宅

其實工人出月薪,例假係有薪的,僱主等於出雙糧叫佢地唔放假留係屋企做嘢。
我果個無放2星期,上星期又開始搵唔同藉口出街。仲出動埋屋企人死呢招!我琴晚同佢傾完佢都係insist要放假,咁我要求佢今晚past個hygiene test,先俾佢聽日放假。

大宅

DorothyTsang 發表於 20-2-24 11:02
9號留咗姐姐一曰,出動到一個月通知,佢先肯留低,之後嘅星期日我有得佢放。因為佢同囡囡一間房,新年後囡 ...

其實傳播性咁高, 只要喺你屋企, 都好大機會會傳染到, 相信都唔關一唔一齊訓嘅問題了。

首頁

尾頁

跳至