自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

玩DS !

佢d仔女7歲 & 8歲
係咪去到呢個年紀就去邊都要打機架?

我另外有個 fd 話我唔會 avoid 到, 終有一日我會屈服. 我唔係 mind 小朋友打機, 但唔係去街都打囉, 咁不如係屋企啦?

水晶宮

好憎d細路 一路行一路打機 去到邊打到邊, 真係想搶左部機 掉落地 狂踩..見到就火都黎埋! 完全活係自己世界, 同佢講野 扮聽唔到, 唔理人, 唔應人。

禁止發言

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

每個父母各自有對待小朋友嘅方法.
我 2 個仔 e + 14 . 15 歲. 從來冇遊戲機拎出街.

珍珠宮

原帖由 wendykaka 於 09-5-24 01:55 發表
我 2 個仔 e + 14 . 15 歲. 從來冇遊戲機拎出街.

好好喎!
我好怕同人出來飲茶, 然後d細路頭 dub dub 係度打機
又唔同人 social 下

不過睇怕 Z 世代都係咁架喇 mouth:

公爵府

2018復活節勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

而家d細路仲惡過d父母.....
哦佢兩句即刻比面色你睇..

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 sasa@uk 於 09-5-24 01:05 發表
玩DS !

佢d仔女7歲 & 8歲
係咪去到呢個年紀就去邊都要打機架?

我另外有個 fd 話我唔會 avoid 到, 終有一日我會屈服. 我唔係 mind 小朋友打機, 但唔係去街都打囉, 咁不如係屋企啦? ...

我都覺得而家d父母真係可能空間太小,唔想仔女煩住佢地就比個個拎住部機.

我曾經見過係靈堂守夜第一晚,我表弟都30幾歲人啦,佢一坐落來一陣就開始拎部機出來打.

茶樓見個家人最勁,一家5口枱面有7部機,大人細路一齊打.

坐西鐵對面幾個年青人又係耳朵插ip,雙手又停咁打機,就算有個男仔冇拎機打,不過對手依舊做住打機個動作,遠睇似鬼上身,成個人不停咁,大又係咁細又係咁....唔係話潮流興就要學,習慣成自然就唔好啦.

有次去街,有個男仔過緊班馬線,仲有兩步佢停左係道救game,比個警察就抄佢人牌啦.

真係玩起上來太專注有危機都唔知,比人偷哂d野都唔發覺架,小朋友都唔應該比佢地成日打,讀書又唔見佢地咁專心喎.
<br><br>

等待驗證會員

從來冇Buy過遊戲機比小朋友

原帖由 wendykaka 於 09-5-24 01:55 發表

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 bb10 於 09-5-24 02:15 發表
從來冇Buy過遊戲機比小朋友

有買過, but 唔拎出街啫.

男爵府

遊戲機又唔係必需品,點解一定要買比佢地?娛樂有好多種,點解唔放多d時間係親子活動呢?我仔都無得打機架喎,米一樣開心!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 sasa@uk 於 09-5-24 02:04 發表

好好喎!
我好怕同人出來飲茶, 然後d細路頭 dub dub 係度打機
又唔同人 social 下

不過睇怕 Z 世代都係咁架喇 mouth:

有 d 叫佢食野都唔理. 夾埋比佢就最好.mouth:

等待驗證會員

其實我指我自己
都希望學效倒你

原帖由 wendykaka 於 09-5-24 02:20 發表

有買過, but 唔拎出街啫.

大宅

我都唔會比小朋友帶遊戲機出街,由其係食飯飲茶,更加唔會比小朋友打住部機黎食,食飯時食飯,遊戲時遊戲,呀媽好細個已經成日咁同我講...我好怕d家長為左個小朋友坐定定食飯而比佢打住部機黎食.....牛高馬大都要呀媽餵,飯來張口,打機到好似比部機吸左入去咁,自己食緊乜都唔知.....肉酸d講句真係好似養住個廢人咁...

珍珠宮

原帖由 chinatea 於 09-5-24 02:14 發表

我都覺得而家d父母真係可能空間太小,唔想仔女煩住佢地就比個個拎住部機.

我曾經見過係靈堂守夜第一晚,我表弟都30幾歲人啦,佢一坐落來一陣就開始拎部機出來打.

茶樓見個家人最勁,一家5口枱面有7部機,大人細路一齊 ...

嘩, 你講果d case 好恐怖
最恐怖係隻手模擬打機, 嚇c人

打機真係害人不淺

大宅

有次我見倒有對父母, 推住bb車, 上面坐左個around2.5 - 3歲既bb, 手持nds, 手爭托住bb車前圍欄, 手kum kum o甘, 打得好投入.

我立即眼突.....問老公, 佢幾時打到大??

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 lovelybearbear 於 09-5-23 20:14 發表
有次我見倒有對父母, 推住bb車, 上面坐左個around2.5 - 3歲既bb, 手持nds, 手爭托住bb車前圍欄, 手kum kum o甘, 打得好投入.

我立即眼突.....問老公, 佢幾時打到大?? ...

兩年前,我老公表哥個仔得2歲幾,佢已經打得好叻...
佢3歲幾果陣,聽佢亞媽講,原來佢有7部nds..

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我自己細個完全唔鍾意打機,我諗都係父母陪養,因為由細屋企有好多書,我會情願帶書出街 ....

禁止訪問

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

屈服?只要你覺得啱,係為小朋友著想,我支持你架 就等於D人話我唔比個仔食糖飲汽水一樣,到E+都極少食同未飲過,(我大仔就黎4歲,莫講細仔),聽到D人咁講我都好反感,唔通要好似你個仔咁一曳就比包糖佢咩:;pppp:

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

屈服?只要你覺得啱,係為小朋友著想,我支持你架 就等於D人話我唔比個仔食糖飲汽水一樣,到E+都極少食同未飲過,(我大仔就黎4歲,莫講細仔),聽到D人咁講我都好反感,唔通要好似你個仔咁一曳就比包糖佢咩:;pppp:

首頁

尾頁

跳至